Від малої річки залежить велика вода

    Від малої річки залежить велика водаВже тоді розпочалася одна з найбільших криз, яка малопомітно, але неухильно посилюється, — нестача чистої води. Згідно з даними ВООЗ, нині на планеті майже 2 мільярди населення страждає від браку прісної води. Тим більше, що 70% цієї води у світі використовується для потреб сільського господарства.

    Здавалося б, води багато: 70% поверхні Землі вкрито нею. Але з близько 1,4 мільярда квадратних кілометрів води, 97,5%, — солона, лише 2,5% всього обсягу припадає на прісні поверхневі води (річки, озера, струмки, болота). І запаси щороку не додаються, а міліють.

    Україна не належить до «хазяїв», які можуть поділитися «краном» з водою з іншими. За оцінками експертів, лише чотири держави здатні впевнено постачати питну воду: Росія, Канада, США і Данія. Перші три, володіючи найбільшими територіями в Арктиці, контролюють арктичні акваторії, в яких мільйони кубічних кілометрів чистої питної води. У Данії ж є величезний острів, зайнятий льодовиками, — Гренландія.

    Україна стільки води не має, щоб її продавати. Але для себе у неї запасів удосталь. Вона має понад 60 тисяч малих річок, у басейнах яких формується близько 60% сумарного об’єму водних ресурсів України.

    І все-таки… За останні десятиліття в країні зникло близько 7 тисяч малих річок. За даними Всеукраїнської екологічної ліги, майже 17 тисяч населених пунктів в Україні — великі міста, малі, селища, села — або на привозній воді, або відчувають перебої з постачанням питної води.

    Слова на захист малих річок і потічків, які становлять основу водного балансу країни, рідко коли почуєш. Чому — здогадатися неважко. По-перше, їхнє зникнення відчутно не позначається на водозабезпеченні якогось регіону чи хоча б міста. По-друге, вони перебувають «у тіні» великих річок і водойм. «Що нам до малих, якщо он з великими купа проблем», — приблизно так міркує багато хто.

    Екологи б’ють на сполох і тому, що зменшилася водність малих річок, вони замулюються, зменшуються їхні біоресурси. До відновлення втрачених річок, на жаль, рідко коли доходить. Один із позитивних прикладів — у селищі Буштино на моїй малій батьківщині — закарпатській Тячівщині. Там громада, очолювана селищним головою Іваном Пашем, відновила «втрачену» Млиновицю. Колись ця річечка була окрасою місцевого парку Тополівка, але стала місцем для сміття… Тепер, переїжджаючи через міст у центрі Буштина, знову милуюся дзеркальцями сріблястих хвиль. І все — завдячуючи громадській ініціативі.

    Чи так уже багато треба, щоб і інші маленькі річечки, які часто протікають просто через городи наших людей, не ставали стічними канавами, а продовжували нести до людських осель чисту воду, прикрашали життя?..

    У нас звикли вимірювати ефективність захисту від паводкових вод єдиним — товстими мурами дамб. А скільки через такі будови втрачаємо водних ресурсів?! Сусідня з Україною Угорщина вже стогне від того, що берегові ділянки Дунаю, де вода взята у «бетонну пастку», відчувають дефіцит чистої води, розпочалося обезводнення полів, в ріці вичерпуються рибні запаси. На жаль, у сусідньому з угорцями Закарпатті протипаводковий захист теж поступово скочується до елементарного — відгородити себе від води. При цьому мало думають, що й вода … відгороджується від нас.

    Урядовий Кур'єр

    Рейтинг: 4.8/5, основан на 25 голосах.
    Нравится

    Это будет Вам интересно

    Третій зайвий у стосунках, що ведуть до розлучення

    Почуття впевненості у власних силах подарувала мені саме юрист з сімейного права, яка допомогла мені швидко розлучитися з ненависним чоловіком.

    Про внесення змін до наказу Держлікслужби України від 22.02.2012 № 121, Державна служба України з лікарських засобів

    Про внесення змін до наказу Держлікслужби України від 22.02.2012 № 121 Відповідно до Положення про Державну службу України з лікарських засобів( 440/2011 ), затвердженого Указом Президента України від 08.04.2011 № 440, пункту 6 Порядку державної реєстрації медичної техніки та виробів медичного призначення( 1497-2004-п ), затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 09.11.2004 № 1497, враховуючи лист Міністерства юстиції України від 27.06.2012 № 8096-0-26-12/10.1, НАКАЗУЮ:

    Визволення України: переломний 1943-й

    озгром ворога під Сталінградом поклав початок докорінному перелому як у ході Великої Вітчизняної, так і Другої світової війни, став видатною воєнно-політичною подією. Влітку 1942 року німецько-фашистська ...

    Кожен автоперевізник знає свій маневр

    Давно відійшли у минуле часи, коли міські автоперевізники були законослухняними і погоджувалися працювати на всіх маршрутах, навіть фінансово не вигідних. Вони вже не державні, а приватні, тому ...

    Об адвокате - устами Клиентов

    Очень уникальный, актуальный и абсолютно не похожий на существующие ресурс! Я хочу отблагодарить вас материально. Как это можно организовать?

    Рекомендовано Адвокатом
    Телефон семейных адвокатов
    Статьи о семейном праве
    Стягнення заборгованості через суд

    Стягнення заборгованості через суд Часто стягнення заборгованості з боржника буде можливим здійснити лише після того, як було розглянуто та задоволено судом ...

    Розірвання шлюбу із засудженим, або ув'язненим

    Розірвання шлюбу із засудженим, або ув'язненим Сьогодні можна ініціювати «розділ» шлюбу з ув'язненим в суді, РАЦСі, якщо не мається спільних дітей.

    Консультации Адвоката
    Новости Семейного права
    Утверждена программа празднования Нового года ...

    Утверждена программа празднования Нового года в Киеве Мэр Киева Виталий Кличко утвердил программу празднования Нового года в столице. Об этом говорится в сообщении пресс-служба Киевской городской государственной администрации.

    Очільники вищих органів судової влади звернулися ...

    Очільники вищих органів судової влади звернулися до  Президента України та Голови Верховної Ради України У зв’язку із підготовкою внесення змін до бюджетного законодавства, в яких передбачається зарахування коштів від надходження судового збору до загального фонду державного бюджету, чим повністю ...

    Обладателем Кубка «Фемиды» стала команда Оболонского ..

    Обладателем Кубка «Фемиды» стала команда Оболонского райсуда г.Киева 13 декабря с. г. в преддверии Дня работников суда на территории учебно-тренировочной базы ФК «Динамо» состоялись финальные матчи и торжественное закрытие V турнира по мини-футболу среди команд судебных учреждений за Кубок «Фемиды». Турнир проводится под патронатом Совета судей Украины и Государственной судебной администрации (ГСА) Украины.

    77622d60ce9d54ae9fda0d258266067b