Про повернення позовної заяви без розгляду 03 - Господарський суд Сумської області - Рунова Вікторія Вікторівна

  1. ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД СУМСЬКОЇ ОБЛАСТІ
  2. УХВАЛА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД СУМСЬКОЇ ОБЛАСТІ

УХВАЛА

про повернення позовної заяви без розгляду

03.12.2014 Справа № 920/2002/14

Суддя Господарського суду Сумської області Рунова В.В.,

розглянувши матеріали

за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю Керуючої компанії "Коменерго - Суми", м.Суми

до Приватного підприємства "Рембудсервіс "Комфорт - П", м.Суми

про розірвання договорів підряду та стягнення 166546,45 грн. збитків,

встановив:

До суду звернулось ТОВ Керуюча компанія "Коменерго - Суми" з позовом до ПП "Рембудсервіс "Комфорт - П" про розірвання договорів підряду та стягнення 166546,45 грн. збитків.

Розглянувши подані матеріали, оцінивши надані суду докази, суд вважає, що позовна заява з доданими документами підлягає поверненню без розгляду враховуючи наступне.

Відповідно до ч.1 статті 1 Господарського процесуального кодексу України підприємства, установи, організації, інші юридичні особи (у тому числі іноземні), громадяни, які здійснюють підприємницьку діяльність без створення юридичної особи і в установленому порядку набули статусу суб'єкта підприємницької діяльності (далі - підприємства та організації), мають право звертатися до господарського суду згідно з встановленою підвідомчістю господарських справ за захистом своїх порушених або оспорюваних прав і охоронюваних законом інтересів, а також для вжиття передбачених цим Кодексом заходів, спрямованих на запобігання правопорушенням.

Статтею 21 Господарського процесуального кодексу України визначено, що сторонами в судовому процесі - позивачами і відповідачами - можуть бути підприємства та організації, зазначені у статті 1 цього Кодексу. Позивачами є підприємства та організації, що подали позов або в інтересах яких подано позов про захист порушеного чи оспорюваного права або охоронюваного законом інтересу. Відповідачами є підприємства та організації, яким пред'явлено позовну вимогу.

Відтак, сторонами у справі можуть бути лише юридичні особи або громадяни, які здійснюють підприємницьку діяльність без створення юридичної особи і в установленому порядку набули статусу суб'єкта підприємницької діяльності.

Разом з тим, позивачем до позовної заяви не подано доказів того, що відповідач на даний час є юридичною особою та зареєстрований у Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців, а відповідно і може бути стороною у справі.

Крім того, згідно вимог статті 36 Господарського процесуального кодексу України письмовими доказами є документи і матеріали, які містять дані про обставини, що мають значення для правильного вирішення спору. Письмові докази подаються в оригіналі або в належним чином засвідченій копії. Якщо для вирішення спору має значення лише частина документа, подається засвідчений витяг з нього. Оригінали документів подаються, коли обставини справи відповідно до законодавства мають бути засвідчені тільки такими документами, а також в інших випадках на вимогу господарського суду.

Відповідно до п.5.26, 5.27 Національного стандарту України «Вимоги до оформлювання документів ДСТУ 4163-2003» відбитком печатки організації засвідчують на документі підпис відповідальної особи. Перелік документів, на які ставлять відбиток печатки, визначає організація на підставі нормативно-правових актів. Його подають в інструкції з діловодства організації. Відбиток печатки ставлять так, щоб він охоплював останні кілька літер назви посади особи, яка підписала документ. Відмітку про засвідчення копії документа складають зі слів "Згідно з оригіналом", назви посади, особистого підпису особи, яка засвідчує копію, її ініціалів та прізвища, дати засвідчення копії.

В порушення вказаних вимог позивачем до позовної заяви додано копії документів, які не містять всіх необхідних реквізитів щодо їх засвідчення, а саме дати засвідчення копій. Суд наголошує, що до поданих документів не додано довіреності особи, що засвідчувала копії - Борисенко А.М. на представництво зазначеною особою інтересів позивача у господарському суді, а також доказів того що Борисенко А.М. має право здійснювати засвідчення копій документів.

У відповідності до вимог статей 4-3, 33 Господарського процесуального кодексу України кожна сторона повинна надати докази в обґрунтування своїх вимог або заперечень.

Відповідно до п. 3 ч. 1 статті 63 Господарського процесуального кодексу України суддя повертає заяву і додані до неї документи без розгляду, якщо у заяві не вказано обставин, на яких ґрунтується позовна вимога, доказів, що підтверджують викладені в заяві обставини, обґрунтований розрахунок стягуваної суми.

Тому, враховуючи вищевикладене та керуючись п.3 ч.1 статті 63, статтею 86 Господарського процесуального кодексу України, суд -

ухвалив:

Позовну заяву і додані до неї документи повернути без розгляду, всього на 34 аркушах, в тому числі платіжні доручення про сплату судового збору №328 від 19.11.2014р. на 1 арк., та №358 від 25.11.2014р. на 1 арк.

Роз'яснити позивачу, що повернення позовної заяви не перешкоджає повторному зверненню з нею до господарського суду в загальному порядку після усунення допущенного порушення.

Суддя (підпис) В.В.Рунова

Рейтинг: 4.8/5, основан на 25 голосах.
Нравится

Это будет Вам интересно

До Німеччини надовго? Скануйте пальчики

Відсьогодні у претендентів на німецьку візу братимуть відбитки пальців: Німеччина запроваджує процедуру фіксації біометричних даних заявників, які звертатимуться з клопотанням про оформлення ...

Правительство одобрило законопроект, предлагающий уменьшить количество разрешительных документов для проведения научно-исследовательских работ

На заседании правительства одобрен проект Закона Украины «О внесении изменений в некоторые законы Украины, которые регулируют отношения, связанные с получением документов разрешительного характера». ...

Аби вибухів поменшало

Уряд схвалив Концепцію Державної цільової оборонної програми утилізації озброєння, військової техніки та іншого військового майна (крім звичайних видів боєприпасів та компонентів рідкого ракетного ...

Украина и Корея намерены ввести упрощенный визовый режим для чиновников

Украина и Корея в октябре этого года планируют подписать соглашение о введении упрощенного визового режима для владельцев служебных паспортов. Об этом говорилось во время встречи премьер-министра ...

Об адвокате - устами Клиентов

Ребята класс!!! Все что вы делаете для нас вне всякого сомнения- важно!!!

Рекомендовано Адвокатом
Телефон семейных адвокатов
Статьи о семейном праве
Стягнення заборгованості через суд

Стягнення заборгованості через суд Часто стягнення заборгованості з боржника буде можливим здійснити лише після того, як було розглянуто та задоволено судом ...

Розірвання шлюбу із засудженим, або ув'язненим

Розірвання шлюбу із засудженим, або ув'язненим Сьогодні можна ініціювати «розділ» шлюбу з ув'язненим в суді, РАЦСі, якщо не мається спільних дітей.

Консультации Адвоката
Новости Семейного права
Утверждена программа празднования Нового года ...

Утверждена программа празднования Нового года в Киеве Мэр Киева Виталий Кличко утвердил программу празднования Нового года в столице. Об этом говорится в сообщении пресс-служба Киевской городской государственной администрации.

Очільники вищих органів судової влади звернулися ...

Очільники вищих органів судової влади звернулися до  Президента України та Голови Верховної Ради України У зв’язку із підготовкою внесення змін до бюджетного законодавства, в яких передбачається зарахування коштів від надходження судового збору до загального фонду державного бюджету, чим повністю ...

Обладателем Кубка «Фемиды» стала команда Оболонского ..

Обладателем Кубка «Фемиды» стала команда Оболонского райсуда г.Киева 13 декабря с. г. в преддверии Дня работников суда на территории учебно-тренировочной базы ФК «Динамо» состоялись финальные матчи и торжественное закрытие V турнира по мини-футболу среди команд судебных учреждений за Кубок «Фемиды». Турнир проводится под патронатом Совета судей Украины и Государственной судебной администрации (ГСА) Украины.

77622d60ce9d54ae9fda0d258266067b