Малину краще їсти свіжою
Випадок з масовим отруєнням дітей сальмонельозом в київському дитячому садочку став черговим нагадуванням про небезпеку, що підстерігає кожного з нас і про яку ми часто забуваємо.
— Щоліта в кожній країні зростає частота виникнення кишкових інфекцій. Але цьогоріч, у порівнянні з минулим роком, в Україні почастішали спалахи кишкових інфекцій в організованих колективах, зокрема в дитячих садках. З початку поточного року в Україні зафіксували 14 спалахів захворювання на гострі кишкові інфекції, внаслідок яких постраждала 221 особа, в тому числі 101 дитина. Основна причина виникнення інфекцій в організованих колективах — елементарне порушення санітарного законодавства, — повідомив заступник голови Державної санітарно-епідеміологічної служби Олександр Кравчук.
За словами фахівця, цього літа спостерігається значне зростання захворюваності на ентеровірусні інфекції на території двох сусідніх з Україною областей Росії. Зокрема, у Ростові-на-Дону захворіло 189 дітей, з яких у 88 було діагностовано серозний менінгіт. Серед захворілих здебільшого діти дошкільного віку, які відвідували дитячі дошкільні заклади. Захворювання протікало в середній і важкій формі, починалося з високої температури, симптомів менінгіту, виразкового стоматиту.
У Липецькій області в червні на ентеровірусну інфекцію захворіло 250 осіб, понад 80 з них мають підтверджений діагноз серозного менінгіту.
У зв’язку з цим територіальним органам Держсанепідемслужби України доручено зробити моніторинг поширення ентеровірусів у зовнішньому середовищі, забезпечити належний контроль за станом здоров’я осіб, що перетинають державний кордон, посилити санітарно-просвітницьку роботу серед населення щодо дотримання гігієнічних вимог, спрямованих на запобігання інфікуванню ентеровірусами.
Влітку руки потрібно мити якомога частіше. Фото з сайту auroracamp.com
— Це важливо, адже ентеровірусна інфекція дуже підступна різноманітністю клінічних форм (вірус здатний уразити нервову, серцево-судинну, ендокринну системи, шлунково-кишковий тракт, нирки), — розповів Олександр Кравчук. — Захворювання може починатися з високої температури і головного болю, а може протікати безсимптомно. Але людина, яка захворіла, завжди небезпечна для оточуючих. Шляхи передачі вірусу різноманітні — через брудні руки і продукти харчування, а також повітряно-крапельний. Вірус здатен тривалий час зберігатися у воді, особливо у стічній. Тож не варто забувати, особливо в літній період, про якість води, яку ми п’ємо і в якій купаємося. Не пийте воду з джерел, в яких ви не впевнені. Після сильних дощів краще не купатися в річках і водоймах. Лабораторні дослідження підтверджують, що після дощу в 90% випадків санітарно-епідеміологічні показники води значно погіршуються.
Ще одне джерело небезпеки — продукти харчування. Це стосується не лише сумнозвісних фаст-фудів, а й делікатесної продукції. Нещодавно в європейських країнах спалахнув справжній продуктовий скандал. Під час проведення виробничої перевірки в Нідерландах у замороженій малині був виявлений небезпечний норовірус, який викликає шлунково-кишкові захворювання і вражає мозок. У деяких випадках без лікування людина може загинути від зневоднення. В бідних країнах норовіруси щорічно забирають життя не менше 200 тис. дітей у віці до 5 років. Іноді симптоми норовірусної інфекції схожі із грипом, що ускладнює лікування.
В Державній санітарно-епідеміологічній службі висловлюють припущення, що в Україну може потрапити заморожена малина з Нідерландів, уражена норовірусною інфекцією.