Щодо класифікації згідно з УКТЗЕД товару ДЕРЖАВНА МИТНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

ЛИСТ

  1. 09.11.2012 № 11.1/3-16.2/12628-ЕП
  2. Харківська обласна митниця

    В Управлінні класифікації товарів Департаменту класифікації товарів та заходів регулювання ЗЕД в межах компетенції опрацьовано Ваш лист від 01.11.2012 № 08/02-13777-ЕП щодо надання методичної допомоги щодо класифікації згідно з УКТЗЕД( 2371а-14 ) товару "листи з полікарбонату "сотові".

    За результатами розгляду повідомляємо наступне.

    Вироби з полікарбонату мають в торгівлі різні найменування, за якими цей товар заявляється до митного оформлення, що відображають окремі властивості цих виробів, (наприклад, полікарбонат "сотовий" (матеріал виготовлення), листи з полікарбонату (-ів) (форма, в якій представлено товар). Використання терміну "сотові", який вживається у торгівлі та є некоректним перекладом з російської мови, могло призвести до його неоднозначного тлумачення в рамках термінів та визначень Групи 39 УКТЗЕД( 2371б-14 ). Так, зокрема, "сотовый" означає "свойственный сотам, характерный для них; содержащийся в сотах; то же, что сотовидный т. е. видом напоминающий соты". Отже, таке слово має перекладатись українською мовою як "стільниковий", підкреслюючи тим самим подібність будови виробу до форми стільників, наприклад, наявність порожнин у масі виробу правильної геометричної форми. Проте, словосполучення "стільниковий полікарбонат" у торгівлі вживається рідко.

    Питання класифікації товарів, що заявляються до митного оформлення як "листи з полікарбонату "сотові", є досить складним, оскільки такий опис товару вимагає розгляду декількох товарних позицій, які, на перший погляд, можуть включати такі вироби. З урахуванням структури групи 39, що включає вироби з пластмас, послідовно мають бути розглянуті товарні позиції 3916 та 3920. Відповідно до пояснень до товарної позиції 3916, до цієї товарної позиції включаються, серед інших товарів, профілі фігурні. Їх одержують за розміром за одну операцію (звичайно екструзією), і вони мають постійний чи повторюваний поперечний переріз по всій довжині. Порожнисті профілі фігурні мають поперечний переріз, що відрізняється від перерізу труб, трубок і шлангів товарної позиції 3917. Слід зазначити, що жодних обмежень щодо ширини вказаних виробів у поясненнях не міститься. Визначальним критерієм є наявність певної форми порожнин, розташованих уздовж виробу. Відповідно до Примітки 8 до групи 39 у товарній позиції 3917 терміни "труби, трубки, шланги" стосуються також трубкових оболонок сосисок, ковбас та інших плоских труб і трубок, за винятком продукції, що має інший поперечний переріз, ніж круглий, овальний, прямокутний (довжина якого не більш як у 1,5 рази перевищує ширину), або форму правильного багатокутника, яку слід розглядати не як труби, трубки або шланги, а як фасонні профілі.

    Таким чином, товар, який являє собою "листи з полікарбонату", які згідно експертного висновку Харківської служби з експертного забезпечення митних органів від 31.10.2012 N 15-891 мають "внутрішні комірчини квадратної форми уздовж усієї довжини), не шаруваті, не пористі, не самоклейні, не армовані, без підкладки, поверхня яких не має оброблення", відповідає вимогам товарної позиції 3916.

    При цьому, стосовно терміну "шаруваті", що вживається у зазначеному експертному висновку, а також в описі товарів згідно КТ-112-0273-11 від 16.06.2011 та КТ -112-0274-11 від 16.06.2011, наведеному у листі, інформуємо, що цей термін означає "який має вигляд пласта; який складається з шарів" (Словник української мови: в 11 томах. — Том 1, 1970. — Стор. 83.) У даному випадку паралельно розташовані верхня та нижня площини листа не являється шарами у розумінні цього терміну.

    Доцільно також зазначити, що це питання класифікації було визнано складним для митних органів інших країн-членів Всесвітньої митної організації, у зв'язку з чим неодноразово розглядалось Секретаріатом ВМО у відповідь на запити окремих країн, про що свідчать представлені на офіційному web-сайті ВМО рекомендації Секретаріату ВМО щодо класифікації подібних/аналогічних товарів у товарній підпозиції 3916 90, наприклад:

    - плоских панелей з полікарбонату, що складаються з двох паралельно розташованих листів, розділених вертикально розташованими ребрами жорсткості, отриманих в результаті однієї безперервної операції з використанням 2-х екструдерів;

    - панелей з полікарбонату, отриманих екструзією, які мають паралельно розташовані у масі порожнини; тощо.

    Слід також взяти до уваги, що виходячи з тлумачення Секретаріатом ВМО понять "plates" (плити), "sheets" (листи), по відношенню до таких товарів, Секретаріат наголошує, що загальною властивістю подібних виробів являється їх плоскість, і це визначення не застосовується до порожнистої продукції. З урахуванням вимог товарної позиції 3920 плити, листи та інші виробі, які включаються до неї, мають суцільну монолітну структуру.

    Отже, вироби, заявлені до митного оформлення як "листи з полікарбонату "сотові" не включаються до товарної позиції 3920.

    Беручи до уваги вищевикладене, інформуємо, що порожнисті вироби з полікарбонату класифікуються у товарній підкатегорії 3916 90 11 90( 2371б-14 ).

    Директор Департаменту, член колегії Держмитслужби

    А.Є. Гутник

    WEB MD Office "НПО Поверхность", www.master-d.com.ua

    Юридичний портал Справедливість

    Рейтинг: 4.5/5, основан на 25 голосах.
    Нравится

    Это будет Вам интересно

    Бібліотечним працівникам з нагоди Всеукраїнського дня бібліотек

    Шановні друзі!Щиро вітаю Вас, усіх шанувальників книги з Всеукраїнським днем бібліотек.

    керуючого санацією, ліквідатора), Міністерство юстиції УкраїниЗАТВЕРДЖЕНО

    ЗАТВЕРДЖЕНО Наказ Міністерства юстиції України 07.11.2012  № 1635/5 Зареєстровано в Міністерстві юстиціїУкраїни 8 листопада 2012 р. за № 1877/22189

    Про затвердження Інструкції про організацію раціоналізаторської роботи в Державній службі спеціального зв’язку та захисту інформації України, Адміністрація Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації України

    Зареєстровано в Міністерстві юстиції України 19 вересня 2013 р. за № 1621/24153 Про затвердження Інструкції про організацію раціоналізаторської роботи в Державній службі спеціального зв’язку та захисту інформації України

    ВККС провела квалифэкзамен в рамках третьего отбора кандидатов в судьи

    Сегодня Высшая квалификационная комиссия судей Украины (ВККС) провела анонимное тестирование в рамках квалификационного экзамена для кандидатов на должности судей. В первом этапе квалификационного ...

    Об адвокате - устами Клиентов

    Просто замечательный! Хорошенький интернет проектик! Классно! Всё очень удобно и просто. Спасибо за профессиональный сервис!

    Рекомендовано Адвокатом
    Телефон семейных адвокатов
    Статьи о семейном праве
    Стягнення заборгованості через суд

    Стягнення заборгованості через суд Часто стягнення заборгованості з боржника буде можливим здійснити лише після того, як було розглянуто та задоволено судом ...

    Розірвання шлюбу із засудженим, або ув'язненим

    Розірвання шлюбу із засудженим, або ув'язненим Сьогодні можна ініціювати «розділ» шлюбу з ув'язненим в суді, РАЦСі, якщо не мається спільних дітей.

    Консультации Адвоката
    Новости Семейного права
    Утверждена программа празднования Нового года ...

    Утверждена программа празднования Нового года в Киеве Мэр Киева Виталий Кличко утвердил программу празднования Нового года в столице. Об этом говорится в сообщении пресс-служба Киевской городской государственной администрации.

    Очільники вищих органів судової влади звернулися ...

    Очільники вищих органів судової влади звернулися до  Президента України та Голови Верховної Ради України У зв’язку із підготовкою внесення змін до бюджетного законодавства, в яких передбачається зарахування коштів від надходження судового збору до загального фонду державного бюджету, чим повністю ...

    Обладателем Кубка «Фемиды» стала команда Оболонского ..

    Обладателем Кубка «Фемиды» стала команда Оболонского райсуда г.Киева 13 декабря с. г. в преддверии Дня работников суда на территории учебно-тренировочной базы ФК «Динамо» состоялись финальные матчи и торжественное закрытие V турнира по мини-футболу среди команд судебных учреждений за Кубок «Фемиды». Турнир проводится под патронатом Совета судей Украины и Государственной судебной администрации (ГСА) Украины.

    77622d60ce9d54ae9fda0d258266067b