Адресний розподіл коштів дасть кращий ефект

    Адресний розподіл коштів дасть кращий ефект

    Міністр соцполітики наголошує на необхідності прагматичного використання видатків на захист постраждалих від аварії на ЧАЕС

    Нині до категорії постраждалих від аварії на Чорнобильській атомній електростанції належать 2 мільйони 132 тисячі 257 осіб, з яких майже 1 мільйон 900 тисяч — потерпілі, понад 243 тисячі — ліквідатори, понад 117 тисяч — інваліди, понад 462 тисячі — діти. У держбюджеті на 2013 рік на соціальний захист цих осіб передбачено 11 мільярдів 170 мільйонів гривень. Проте для реалізації «чорнобильського» закону в повному обсязі необхідно понад 88 мільярдів гривень, зазначила під час урядового брифінгу міністр соціальної політики Наталія Королевська.

    За її словами, для досягнення якісних зрушень у цьому питанні потрібні системні підходи, зокрема слід оновити закон про статус та соціальний захист «чорнобильців». Наталія Королевська зауважила, що нині є багато неефективних речей, що призводять до розпорошення ресурсу. Наприклад, доплати розміром 2-3 гривні на місяць. «Понад 800 мільйонів із бюджету передбачено на різні пільги, що не мають ані адресності, ані жодного соціального ефекту. Краще ці гроші адресно спрямовувати або на оздоровлення, або на лікування «чорнобильців», — підкреслила міністр.

    Вона також додала, що українське законодавство про соціальний захист «чорнобильців» найбільше серед пострадянських країн (Росії та Білорусі) і містить близько 46 різноманітних пільг. Тож видатки потрібно оптимізувати, адже 88 мільйонів на виконання закону знайти просто нереально. Для порівняння, для 13 мільйонів найуразливіших громадян — сімей із дітьми, малозабезпечених сімей, інвалідів з дитинства та дітей-інвалідів — бюджетом на цей рік передбачено близько 40 мільярдів гривень. Тому Наталія Королевська запропонувала громадськості виступити ініціатором змін, спрямованих на ефективніше використання «чорнобильських» коштів. «Міністерство ініціатором не буде. Тут громадські лідери мають взяти на себе відповідальність», — зауважила урядовець.

    А ось питанням поліпшення роботи комісій з визначення даних про зарплатню під час роботи в зоні відчуження Мінсоцполітики займеться серйозно. За словами урядовця, нині до відомства надходить дуже багато скарг щодо роботи цих комісій. Головна проблема — високий рівень бюрократизації, що фактично нівелює право людини у разі втрати документа відновити свій статус «чорнобильця».

    У цьому контексті також буде вирішено питання вдів ліквідаторів. За словами міністра, нині після втрати годувальника вдова має тривалий час доводити, що смерть чоловіка настала внаслідок хвороби, пов’язаної з Чорнобильською катастрофою. «Вважаємо, що цю норму потрібно ліквідувати. Розроблено відповідний законопроект, що перебуває на стадії обговорення. Вдови «чорнобильців» не повинні доводити очевидні речі», — заявила Наталія Королевська. Також запропоновано вирішити питання постраждалих від аварії дітей, які після виповнення 18 років втрачають право на соціальний захист. Після досягнення повноліття таким громадянам пропонують надавати статус дітей Чорнобиля.

    Крім того, міністр повідомила, що розпочато роботу зі створення Єдиної інформаційної платформи, що стане докладною базою даних про всіх постраждалих від аварії на ЧАЕС. З одного боку, така платформа сприятиме ефективнішій адресній допомозі, а з іншого — поставить «фільтри» від так званих фальшивих «чорнобильців».

    Урядовий Кур'єр

    Рейтинг: 4.9/5, основан на 25 голосах.
    Нравится

    Это будет Вам интересно

    Определен план проведения «круглых столов» по изменению законодательства о выборах

    Министерство юстиции Украины обнародовало изданный 19 июля 2013 года приказ №712/7 «О проведении «круглых столов» по совершенствованию избирательного законодательства Украины».

    В Ашгабаті президенти обговорили розвиток СНД

    У рамках дводенного робочого візиту до Туркменістану Президент Віктор Янукович взяв участь у черговому засіданні Ради глав держав Співдружності Незалежних Держав. Перед зустріччю глав держав ...

    Двойное убийство на Троещине: Кавказец зарезал киевлян, ставших на защиту девушки. ВИДЕО

    Нож в сердце за то , что пытались защитить девушку. В Киеве на Троещине вблизи бара во время драки смертельных ранений получили двое мужчин. Убийцу уже через несколько часов задержали правоохранители.

    В Харькове суд разрешил ситуацию с невозможностью перечислить средства иностранному взыскателю

    Юридическая компания «POLEX» (г. Харьков) представила интересы крупной российской фармацевтической компании в процессе признания и исполнения на территории Украины решения российского суда о ...

    Об адвокате - устами Клиентов

    Для меня это просто большая находка! Уже неделю зависаю на интернет проекте и валить отсюда совсем не собираюсь.

    Рекомендовано Адвокатом
    Телефон семейных адвокатов
    Статьи о семейном праве
    Стягнення заборгованості через суд

    Стягнення заборгованості через суд Часто стягнення заборгованості з боржника буде можливим здійснити лише після того, як було розглянуто та задоволено судом ...

    Розірвання шлюбу із засудженим, або ув'язненим

    Розірвання шлюбу із засудженим, або ув'язненим Сьогодні можна ініціювати «розділ» шлюбу з ув'язненим в суді, РАЦСі, якщо не мається спільних дітей.

    Консультации Адвоката
    Новости Семейного права
    Утверждена программа празднования Нового года ...

    Утверждена программа празднования Нового года в Киеве Мэр Киева Виталий Кличко утвердил программу празднования Нового года в столице. Об этом говорится в сообщении пресс-служба Киевской городской государственной администрации.

    Очільники вищих органів судової влади звернулися ...

    Очільники вищих органів судової влади звернулися до  Президента України та Голови Верховної Ради України У зв’язку із підготовкою внесення змін до бюджетного законодавства, в яких передбачається зарахування коштів від надходження судового збору до загального фонду державного бюджету, чим повністю ...

    Обладателем Кубка «Фемиды» стала команда Оболонского ..

    Обладателем Кубка «Фемиды» стала команда Оболонского райсуда г.Киева 13 декабря с. г. в преддверии Дня работников суда на территории учебно-тренировочной базы ФК «Динамо» состоялись финальные матчи и торжественное закрытие V турнира по мини-футболу среди команд судебных учреждений за Кубок «Фемиды». Турнир проводится под патронатом Совета судей Украины и Государственной судебной администрации (ГСА) Украины.

    77622d60ce9d54ae9fda0d258266067b