«Відкрите небо»: як сніг на голову?

    «Відкрите  небо»:  як сніг  на голову?

    ГОСТРА ТЕМА

    Підписання нині угоди щодо приєднання України до єдиного повітряного простору з ЄС може призвести до паралічу роботи вітчизняних авіакомпаній

    Наступний раунд переговорів щодо єдиного повітряного простору з ЄС відбудеться у травні. Про це повідомив заступник голови Державіаслужби Олександр Гречко під час «круглого столу» «Комерційна авіація: міжнародний досвід і українські реалії». За його словами, суть угоди про єдиний повітряний простір, або «відкрите небо» для України, полягає в адаптації вітчизняного законодавства до європейських норм. Це 137 регуляцій, уточнив він. Після їх узгодження поступово будуть зняті обмеження між країнами-учасницями у сфері повітряних перевезень — за частотами (скільки компанія має право здійснювати польотів за місяць у тому чи іншому напрямку) і ємностями ринку. Зробити це одночасно неможливо. Процес потребує поетапного вирішення, бо «швидкі зміни можуть заблокувати роботу всієї авіації», переконаний Олександр Гречко.

    Де гальмуємо…

    І одразу ж пояснив: «От дивіться: на більшості вітчизняних аеродромів досі діє розмітка радянського типу, тоді як у Європі вона вже видозмінилась. Якщо приймемо «вільне небо», треба буде закрити всі аеродроми, у тому числі ті, де низька інтенсивність руху — один-два рейси за місяць, як у Чернівцях чи Ужгороді, і зробити нову розмітку. Те саме з авіапарками наших компаній. При «відкритому небі» нам треба буде відмовитись від літаків і вертольотів, сертифікованих не в Європі (не лише тих, що працюють на цивільну авіацію, а й на господарський комплекс). А Україна, як відомо, створює і виробляє літаки, проводить їх техобслуговування, навчання персоналу, здійснення контролю за польотами тощо. Весняний аудит ІКАО (Міжнародної організації цивільної авіації ) і січневе засідання в Єврокомісії підтвердило, що європейцям не подобається, що ми все хочемо робити самі. Та й ціни на нашому та їхньому ринку різняться. Так, отримати сертифікат з техобслуговування (ПАР 145) у нас коштує близько 7—8 тисяч гривень, а в Європі — понад 100 тисяч євро. Підписання угоди гальмується ще й тому, що учасники ринку, зокрема авіакомпанії, аеропорти тощо, не надто бажають змін, які ускладнюють життя. До того ж, як відомо, у «відкритому небі» досить жорстка фінансова відповідальність авіакомпаній перед пасажирами. Якщо ми приймемо цю угоду сьогодні повністю, майже всі українські авіакомпанії доведеться зупинити. Бо вони не відповідатимуть вимогам з фінансової стійкості, прописаним в одній з регуляцій».

    На запитання із залу «чому Молдові вже вдалось приєднатися до «вільного неба», а Україні досі ні?» О. Гречко відповів, що Молдова володіла маленьким авіапарком, на відміну від нашої країни, і тому їй особливо не було чого втрачати. Більше того, щоб приєднатись, вона пішла на радикальні заходи — відмову від поповнення свого парку новими літаками. Україна не готова йти на такі поступки, тому й веде затяжні переговори.

    Ринок слабкий, тож і зрушення повільні

    Водночас процес лібералізації ринку, як це передбачено десятирічною стратегією ІКАО, триває. І нині вже є певні зрушення у цьому напрямку, зазначив заступник голови Державіаслужби. «Ми повністю відкрили небо з Росією, Іспанією, Грузією, Італією, Об`єднаними Арабськими Еміратами», — наголосив він. Та наші авіакомпанії не полетіли у цих напрямках. Насамперед через брак літаків. Попри це вони продовжують подавати заявки «про всяк випадок» на 200 напрямків, хоч мають у парку два літаки. Або ж маючи до 100 призначень, використовують максимум десять тощо.

    На звинувачення у тому, що Міжнародним авіалініям України віддали після банкрутства «АероСвіту» і «Донбасаеро» більшість найкращих рейсів і, як наслідок, авіакомпанія стає монополістом ринку, Олександр Гречко відповів: «Я не Антимонопольний комітет, але вважаю, що тут немає монополії. Лише у Францію і Німеччину літає МАУ, в інші країни — різні авіакомпанії. На тих лініях, де працював «АероСвіт», літає не лише МАУ, і пасажиропотоки на них не скоротились».

    Більше того, він пояснив логіку видачі призначень в одному напрямку МАУ і «АероСвіту»: «По-перше, на момент видачі ці компанії були конкурентами. По-друге, МАУ — єдина компанія, яка мала близько 20 літаків і могла у разі якихось проблем з «АероСвітом» вивезти всіх пасажирів, і навпаки. І вона їх вивезла. Жодного звернення до нас під час припинення польотів «АероСвіту» у відмові МАУ не було.

    На жаль, розподіл призначень не значить, що вже завтра у тому чи іншому напрямку полетять літаки наших авіакомпаній. Під час останнього розподілу два тижні тому авіакомпанії отримали призначення на абсолютно відкриті ринки. Зважаючи на значну кількість нових заявок, за два-три тижні відбудеться ще одна ліцензійна комісія. «Щоб авіакомпанію призначили на якусь лінію, треба розуміти, чи є в неї літаки і чи правильно вони підготовлені, — пояснив він. — Авіакомпанія, що подає заявку, у бізнес-плані вказує, на якому типі літака вона планує літати у тому чи іншому напрямку. Маючи у наявності Боїнг-737, вона не зможе летіти у Нью-Йорк, це має бути як мінімум Боїнг-767. Крім того, мають бути належним чином підготовлені екіпаж, система безпеки літака тощо. Після аналізу насамперед технічної інформації Державіаслужба робить свій висновок: може авіакомпанія летіти у цьому напрямку чи ні».

    О. Гречко поінформував також, що Державіаслужба звернулась до італійської влади з проханням збільшити кількість частот між країнами — з 35 до 55, відправила листи у Грузію, Вірменію, Азербайджан, Францію, Швейцарію з проханням зняти обмеження з підприємств за кількістю частот. Поки що запити залишаються без відповіді. І як показує практика, цей процес може бути затяжним. Так, на звернення дворічної давнини на цю тему Франція ніяк не відреагувала. Більше того, додав заступник голови Державіаслужби, жодна авіаційна влада європейських країн не зверталась у відомство із проханням збільшити кількість частот і підприємств, які працюють з Україною. Хоча порівняно з іншими ринками наш останні три роки мав стабільний 20-процентний приріст пасажиропотоку.

    Щодо сполучення з Китаєм, то заступник голови Державіаслужби повідомив, що нині тривають перемовини між Донецьким аеропортом і китайською авіакомпанією про це. Угода передбачатиме певну кількість частот, тобто скільки українські компанії мають право літати у Китай, а китайські — в Україну. Йдеться про 14 разів на тиждень. Але поки що ніхто нікуди не літає, заявок у Держ?авіаслужбу від китайських компаній не надходило, як і від українських — на виконання польотів і конкретні типи літаків. «АероСвіт», який має право туди літати, як відомо, призупинив польоти. Щодо переговорів із США стосовно «вільного неба», то, за словами О. Гречка, нині «м’яч на боці американців», вони мають підтвердити прогрес української сторони на підставі технічного аудиту.

    Урядовий Кур'єр

    Рейтинг: 4.5/5, основан на 25 голосах.
    Нравится

    Это будет Вам интересно

    Хостели: дешево і сердито

    Кілька років тому знайома запропонувала поїхати на відпочинок в Крим у розпал сезону. У всесвітній мережі вона знайшла непоганий і, головне, дешевий хостел. Принаймні так себе вони позиціонували. ...

    Про реєстрацію кандидатів у народні депутати України, які балотуються в одномандатних виборчих округах у порядку самовисування, Центральна виборча комісія

    Про реєстрацію кандидатів у народні депутати України, які балотуються в одномандатних виборчих округах у порядку самовисування До Центральної виборчої комісії надійшли заяви громадян України про самовисування та інші документи для реєстрації їх кандидатами у народні депутати України в одномандатних виборчих округах.

    Про присвоєння рангів державним службовцям, Кабінет Міністрів України

    Про присвоєння рангів державним службовцям Відповідно до статті 26 Закону України "Про державну службу"( 3723-12 ): Присвоїти третій ранг державного службовця

    Про переоформлення ліцензії на провадження професійної діяльності на фондовому ринку, Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку

    Про переоформлення ліцензії на провадження професійної діяльності на фондовому ринку За підсумками розгляду заяви та документів, поданих товариством з обмеженою відповідальністю "Компанія з управління активами "ДіПі Менеджмент" до Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку на переоформлення ліцензії на провадження професійної діяльності на фондовому ринку у зв'язку зі зміною місцезнаходження професійного учасника, відповідно до Ліцензійних умов провадження професійної діяльності на фондовому ринку — діяльності з управління активами інституційних інвесторів (діяльності з управління активами) ( z0864-06 ), затверджених рішенням Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку від 26 травня 2006 року № 341, та зареєстрованих в Міністерстві юстиції України від 24 липня 2006 року за № 864/12738 (зі змінами та доповненнями), НАКАЗУЮ:

    Об адвокате - устами Клиентов

    Друзья супер!!! Все что делаете для всех пользователей очень важно!!!

    Рекомендовано Адвокатом
    Телефон семейных адвокатов
    Статьи о семейном праве
    Стягнення заборгованості через суд

    Стягнення заборгованості через суд Часто стягнення заборгованості з боржника буде можливим здійснити лише після того, як було розглянуто та задоволено судом ...

    Розірвання шлюбу із засудженим, або ув'язненим

    Розірвання шлюбу із засудженим, або ув'язненим Сьогодні можна ініціювати «розділ» шлюбу з ув'язненим в суді, РАЦСі, якщо не мається спільних дітей.

    Консультации Адвоката
    Новости Семейного права
    Утверждена программа празднования Нового года ...

    Утверждена программа празднования Нового года в Киеве Мэр Киева Виталий Кличко утвердил программу празднования Нового года в столице. Об этом говорится в сообщении пресс-служба Киевской городской государственной администрации.

    Очільники вищих органів судової влади звернулися ...

    Очільники вищих органів судової влади звернулися до  Президента України та Голови Верховної Ради України У зв’язку із підготовкою внесення змін до бюджетного законодавства, в яких передбачається зарахування коштів від надходження судового збору до загального фонду державного бюджету, чим повністю ...

    Обладателем Кубка «Фемиды» стала команда Оболонского ..

    Обладателем Кубка «Фемиды» стала команда Оболонского райсуда г.Киева 13 декабря с. г. в преддверии Дня работников суда на территории учебно-тренировочной базы ФК «Динамо» состоялись финальные матчи и торжественное закрытие V турнира по мини-футболу среди команд судебных учреждений за Кубок «Фемиды». Турнир проводится под патронатом Совета судей Украины и Государственной судебной администрации (ГСА) Украины.

    77622d60ce9d54ae9fda0d258266067b