МІНІСТЕРСТВО ОХОРОНИ ЗДОРОВ'Я УКРАЇНИ
НАКАЗ
Зареєстровано в Міністерстві юстиції України 26 лютого 2013 р. за № 322/22584
Про затвердження Порядку організації харчування в державних і комунальних дитячих санаторно-курортних закладах (крім протитуберкульозних)
Відповідно до пункту 2 постанови Кабінету Міністрів України від 10 жовтня 2012 року № 918( 918-2012-п ) «Про затвердження нормативів харчування в державних і комунальних дитячих санаторно-курортних закладах (крім протитуберкульозних)» НАКАЗУЮ:
1. Затвердити Порядок організації харчування в державних і комунальних дитячих санаторно-курортних закладах (крім протитуберкульозних) ( z0322-13 ), що додається.
2. Міністру охорони здоров'я Автономної Республіки Крим, керівникам структурних підрозділів з питань охорони здоров'я обласних, Київської та Севастопольської міських державних адміністрацій довести Порядок організації харчування в державних і комунальних дитячих санаторно-курортних закладах (крім протитуберкульозних) до відома головних лікарів дитячих санаторно-курортних закладів і забезпечити його виконання.
3. Департаменту реформ та розвитку медичної допомоги (М. Хобзей) забезпечити подання цього наказу в установленому законодавством порядку на державну реєстрацію до Міністерства юстиції України.
4. Контроль за виконанням цього наказу покласти на заступника Міністра О. Толстанова.
5. Цей наказ набирає чинності з дня його офіційного опублікування.
Міністр
Р. Богатирьова
ЗАТВЕРДЖЕНО Наказ Міністерства охорони здоров'я України 08.02.2013 № 97
Зареєстровано в Міністерстві юстиції України 26 лютого 2013 р. за № 322/22584
ПОРЯДОК організації харчування в державних і комунальних дитячих санаторно-курортних закладах (крім протитуберкульозних)
1. Цей Порядок визначає механізм організації харчування в дитячих санаторно-курортних закладах різного профілю (крім протитуберкульозних) (далі ? дитячі санаторії), які належать до державної та комунальної форм власності.
2. Організація харчування у дитячих санаторіях регламентується Конституцією України( 254к/96-ВР ), Основами законодавства України про охорону здоров'я( 2801-12 ), Законами України «Про охорону дитинства»( 2402-14 ), «Про курорти» ( 2026-14 ), «Про оздоровлення та відпочинок дітей»( 375-17 ), «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення»( 4004-12 ), «Про захист населення від інфекційних хвор ( 1645-14 )об»( 1645-14 ), постановами Кабінету Міністрів України від 11 липня 2001 року № 805( 805-2001-п ) «Про затвердження Загального положення про санаторно-курортний заклад», від 10 жовтня 2012 року № 918( 918-2012-п ) «Про затвердження нормативів харчування в державних і комунальних дитячих санаторно-курортних закладах (крім протитуберкульозних)», іншими нормативно-правовими актами, що регулюють питання харчування дітей, та цим Порядком.
3. Харчування дітей у дитячих санаторіях здійснюється за призначенням лікаря дитячого санаторію та базується на збалансованому дієтичному харчуванні з не менш як 5-разовим прийомом їжі на добу.
4. Організація харчування в дитячих санаторіях включає дотримання вимог санітарного законодавства при: надходженні харчових продуктів і продовольчої сировини; зберіганні харчових продуктів та продовольчої сировини; визначенні виду дієтичного раціону; складанні меню-розкладів; додержанні технології виготовлення страв; забезпеченні безпеки і якості харчових продуктів і готових страв; додержанні правил особистої гігієни персоналом і термінів проходження медичних оглядів; облаштуванні і утриманні харчоблоків, обідніх залів; забезпеченні контролю за організацією харчування і дотриманням нормативів харчування.
5. Відповідальним за організацію харчування в дитячих санаторіях, матеріально-технічний стан харчоблоку, додержання вимог санітарного законодавства, виконання нормативів харчування є керівник дитячого санаторію.
6. Харчові продукти повинні постачатись у дитячі санаторії лише із супровідними документами, які свідчать про їх походження, безпечність та якість відповідно до Закону України «Про безпечність та якість харчових продуктів»( 771/97-ВР ).
7. Харчові продукти повинні прийматися комірником. Бракераж сирої продукції проводиться медичною сестрою з дієтичного харчування (далі ? дієтсестра) або іншою особою, визначеною наказом керівника дитячого санаторію.
8. Керівником дитячого санаторію затверджується примірне двотижневе меню-розклад на осінньо-зимовий і весняно-літній періоди року.
9. Відповідальною за харчування дітей є особа, яка призначена наказом керівника дитячого санаторію і здійснює: координацію своєї діяльності щодо контролю за харчуванням дітей з роботою медичного персоналу; відпрацювання режиму чергування медичних та педагогічних працівників протягом дня в їдальні; контроль за додержанням дітьми правил особистої гігієни та вживанням готових страв; контроль за санітарно-гігієнічним станом обідньої зали тощо.
10. Меню-розклад складається дієтсестрою з різним виходом страв за віковими групами відповідно до нормативів харчування дітей( 918-2012-п ), затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 10 жовтня 2012 року № 918 «Про затвердження нормативів харчування в державних і комунальних дитячих санаторно-курортних закладах (крім протитуберкульозних)», примірного двотижневого меню-розкладу.
Виконання нормативів харчування проводиться дієтсестрою раз на 10 днів відповідно до Журналу обліку виконання нормативів харчування ( z0322-13 ) за формою, наведеною у додатку 1 до цього Порядку.
У разі необхідності (невиконання нормативів харчування) здійснюється корекція меню-розкладу та замовлень на продукти харчування.
11. Бракераж готової їжі здійснює лікар (лікар-дієтолог, дієтсестра), при цьому результати зняття проби вносяться до Журналу бракеражу готової продукції за формою, наведеною у додатку 2 до цього Порядку. Лікар (лікар-дієтолог, дієтсестра) засвідчує своїм підписом можливість реалізації кожної страви окремо.
12. Працівники, робота яких пов’язана з організацією харчування дітей, повинні проходити обов’язкові медичні огляди відповідно до наказу Міністерства охорони здоров'я України від 23 липня 2002 року № 280( z0639-02 ) «Щодо організації проведення обов'язкових профілактичних медичних оглядів працівників окремих професій, виробництв і організацій, діяльність яких пов'язана з обслуговуванням населення і може призвести до поширення інфекційних хвороб», зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 8 серпня 2002 року за № 639/6927.
Директор Департаменту реформ та розвитку медичної допомоги
М. Хобзей
Додаток 1 до Порядку організації харчування в державних і комунальних дитячих санаторно-курортних заклада (крім протитуберкульозних)
ЖУРНАЛ обліку виконання нормативів харчування
№ з/п
Найменування продукту
Денна норма на 1 дитину, у грамах за віковими групами
Видано на 1 дитину (число, місяць)
Білки
Жири
Вугле-води
Енергетична цінність, ккал
1
2
3
4
5
6
7
8
9
Додаток 2 до Порядку організації харчування в державних і комунальних дитячих санаторно-курортних заклада (крім протитуберкульозних)
ЖУРНАЛ бракеражу готової продукції*
Дата
Назва страв за прийомами їжі
Вихід страви
Підпис посадової особи
Примітка
1
2
3
4
5
6
__________ * Журнал бракеражу готової продукції повинен бути пронумерований, прошнурований, завірений підписом керівника і печаткою дитячого санаторію.