Гурт «Грізлі» розібрав свиню на драбині

    Гурт «Грізлі» розібрав свиню на драбиніПРАДАВНЄ

    Фестиваль різників не є даниною моді на гастрономічні свята — це дійство вкорінене у давні звичаї угорців

    Василь БЕДЗІР, «Урядовий кур’єр» (фото автора)

    І хоч свято має тривожну назву «поминки», насправді воно просякнуте радістю. Це день, коли в господі різали свиню, а на допомогу приходили сусіди й родичі. Увечері господарі накривали на стіл і починалися співи, танці, куштування.

    У радянський час прадавня традиція забулася, але нині її взялися відроджувати в селі Геча, що на Закарпатті. Та так активно, що місцевий «Фестиваль різників» (угорською гентешів) позаторік визнано кращим серед усіх гастрономічних у краї.

    — Наші поросята випоєні на молоці, свині вигодувані на зерні й буряках, без жодних гормонів і біодобавок, — запевняють організатори.

    Цього року їм повірили понад 3 тисячі гостей зі Львова, Києва, Кривого Рогу й навіть Криму та Одеси.

    — Пригощайтеся!

    Господарі обгородили робочі місця кухарів дерев’яними парканами та солом’яними тюками, для торгівлі й частування спорудили окремі павільйони і розбили намети, становили столи й лавиці.

    — Беруть участь 26 команд, з яких 19 — місцеві, 5 — з Угорщини і дві — із Сербії, — сказав власкору «УК» головний спонсор усіх гечанських фестів фермер Юрій Кноблох. Разом з дружиною Тімеєю він тішиться тим, що звів у селі торговельний павільйон, кімнати для журі й ветлікарів, налагодив освітлення та водогін. «Наступного року обіцяю й тверде покриття», — додав співрозмовник.

    — От скільки насмажив…

    Хоч шкода було тих свинок, яких цього дня мали «пом’янути», але ще вдосвіта на полі біля стадіону гентеші взялися за ножі. Цю частину обійдемо увагою. Завважимо тільки, що справою честі професіонала вважається не завдати тварині довгих мук.

    Тож уже невдовзі запалали пальники, якими обпалювали туші. Після зішкрібання шерсті та багаторазового обливання водою їх розбирали. Рекордсменом став Павло Бідзіля із села Бадалово — розібрав тушу за 8 хвилин 13 секунд.

    - А під фото напишу: побував на свинському фестивалі.

    Член бригади суддів, який приїхав з Угорщини, Тібор Герцег зауважив: «Ми вище цінуємо, коли тушу обпалюють соломою. Але ваші гентеші у більшості професіонали, видно, з дитинства вчаться працювати зі свинями».

    Після розбирання туш свиню обов’язково «поминають», перехиляючи чарку. Це подяка за сите життя. Адже м’ясо потім споживають іще довго, а натоплений смалець — аж до наступної свині. Дехто випиває навіть трохи гарячої крові, яка натекла зі свині. А вся вона піде на гурку-кров’янку.

    Кухарі розігрівають велетенські сковорідки, про що повідомляє потріскування розігрітого смальцю. Слід устигнути зі свіжиною різникам до того часу, як із ножів буде змито кров.

    — Хоч надворі холодно, та біля прилавка гаряче.

    Перші фестивальні гості з цікавістю придивляються, як шиплять шкварки, мелеться м’ясо для ковбас, готується розпарений рис і вариться печеня для гурки. Бо згодом зможуть скуштувати страви від тих кухарів, де, як здалося, готують найкраще.

    Скажімо, привертає увагу вправністю команда Яноша Ердельі з Великої Бакти на Берегівщині. Осередок спілки зеленого туризму села Боржава на чолі з Валерією Гал частує гурками — звичайною і кров’янкою, а також делікатесом зі смажених свинячих мізків.

    Зумів не лише приготувати, а й подати.

    А ось член угорської команди Іштван Куштош смажить м'ясо з цибулею, готує перкельт (шматки м'яса у підливці) та торошкапусто (свинина з капустою). «Страви із м’яса, яке ще парує, мають зовсім інший смак», — каже він.

    Надвечір журі визнало «королем гентешів» фермерське господарство «Фенікс» із Бадалового на Берегівщині. Найретельнішим у дотриманні процедури «дісновагаш» (різання свині), а також збереженні угорських гастрономічних традицій визнано колектив із сербського міста Суботіца. Найпопулярнішим на святі став колектив «Гурколондорок» з угорського міста Лакітелек. Його учасники «приправляли» кожну страву музикою власного виконання.

    Визначено авторів найсмачніших страв, як і переможця у номінації «За аутентичне розбирання свині». Найдавніший методом — на драбині — її розібрав гурт «Грізлі» з села Мужієво.

    Перші дві команди поїдуть на відпочинок у Грецію. Третьому призерові дісталася нагорода від Берегівської районної спілки сільського зеленого туризму: тиждень у Карпатах.

    Організатори стверджують: гості фесту спожили і розвезли по домівках м’яса і продуктів із 70 свинячих туш. Такого апетиту, а головне — достатку м’яса залишається бажати на весь рік не лише маленькому селу Геча, а усій Україні.

    Рецепт «торошкапусто»

    Урядовий Кур'єр

    Рейтинг: 4.6/5, основан на 25 голосах.
    Нравится

    Это будет Вам интересно

    Домовилися на 80 %

    Минулого тижня працівники Укрзалізниці разом із профспілками пікетували Кабмін і вимагали соціальних гарантій: збереження кадрового потенціалу, підвищення зарплати, дотримання законодавства про ...

    Заключного протоколу Всесвітньої поштової конвенції, Угоди про поштові платіжні послуги та Першого додаткового протоколу до Загального регламенту Всесвітнього поштового союзу, Президент України

    Указ  Президента України Затвердити Всесвітню поштову конвенцію, Заключний протокол Всесвітньої поштової конвенції, Угоду про поштові платіжні послуги та Перший додатковий протокол до Загального регламенту Всесвітнього поштового союзу, вчинені 12 серпня 2008 року у м. Женеві.

    Пітьма його не здолала

    Так називається книжка рівненського письменника Євгена Шморгуна, за яку він отримав першу міську премію імені Уласа Самчука, котрого ще називають Волинським Гомером. Так міська влада Рівного ...

    що втратив чинність, інструктивного листа Кабінету Міністрів України і Національного банку України від 26 квітня 1993 р. № 10046/19029/730, Кабінет Міністрів України

    Про визнання таким, що втратив чинність, інструктивного листа Кабінету Міністрів України і Національного банку України від 26 квітня 1993 р. № 10046/19029/730

    Об адвокате - устами Клиентов

    Хочется просто сказать огромное спасибо!. Случайно набрел на этот ресурс, чему крепко рад и доволен! С огромным удовольствием размещу ссылку на своей станичке!

    Рекомендовано Адвокатом
    Телефон семейных адвокатов
    Статьи о семейном праве
    Стягнення заборгованості через суд

    Стягнення заборгованості через суд Часто стягнення заборгованості з боржника буде можливим здійснити лише після того, як було розглянуто та задоволено судом ...

    Розірвання шлюбу із засудженим, або ув'язненим

    Розірвання шлюбу із засудженим, або ув'язненим Сьогодні можна ініціювати «розділ» шлюбу з ув'язненим в суді, РАЦСі, якщо не мається спільних дітей.

    Консультации Адвоката
    Новости Семейного права
    Утверждена программа празднования Нового года ...

    Утверждена программа празднования Нового года в Киеве Мэр Киева Виталий Кличко утвердил программу празднования Нового года в столице. Об этом говорится в сообщении пресс-служба Киевской городской государственной администрации.

    Очільники вищих органів судової влади звернулися ...

    Очільники вищих органів судової влади звернулися до  Президента України та Голови Верховної Ради України У зв’язку із підготовкою внесення змін до бюджетного законодавства, в яких передбачається зарахування коштів від надходження судового збору до загального фонду державного бюджету, чим повністю ...

    Обладателем Кубка «Фемиды» стала команда Оболонского ..

    Обладателем Кубка «Фемиды» стала команда Оболонского райсуда г.Киева 13 декабря с. г. в преддверии Дня работников суда на территории учебно-тренировочной базы ФК «Динамо» состоялись финальные матчи и торжественное закрытие V турнира по мини-футболу среди команд судебных учреждений за Кубок «Фемиды». Турнир проводится под патронатом Совета судей Украины и Государственной судебной администрации (ГСА) Украины.

    77622d60ce9d54ae9fda0d258266067b