Консультація потрібна не пацієнту, а лікарю

    Консультація потрібна не пацієнту, а лікарю

    «Урядовий кур’єр» продовжує слідкувати за змінами у галузі

    Мій приятель забив руку. Дні минають, а біль не вщухає. Отже, візит до лікаря неминучий. У центрі первинної медико-санітарної допомоги до травматолога черга. Нарешті, після тригодинного чекання, вдалося потрапити на прийом. Приятель зауважив, що лікар — добрий спеціаліст і чемний з пацієнтами. «Сьогодні знову йти до нього, і, мабуть, знову буде черга», — поскаржився він мені.

    Скарги на терези не поставити

    Коли цю історію я розповів у департаменті охорони здоров’я Вінницької міської ради, то не помітив здивування. Міська влада має зворотний зв’язок з населенням. Раз на тиждень у визначені години працівники департаменту приймають людей у центрах первинної медико-санітарної допомоги, обходять заклад, вивчають, чому виникає черга, які зауваження роблять пацієнти. А оскільки є певне несприйняття реформи, то вони пояснюють її значимість. Роблять це і в своїх виступах на місцевому радіо та телебаченні. Звернення городян фіксує відділ оперативного реагування міської ради «Цілодобова варта». Ці дані щотижня розглядають на засіданні міськвиконкому.

    За даними «Цілодобової варти», до департаменту охорони здоров’я за січень-травень цього року надійшло 263 звернення. У тому числі 179 скарг, 77 подяк медпрацівникам та 7 пропозицій. На майже 375 тисяч населення міста — 179 скарг: це багато чи мало? Та будь-яке порівняння має хиби, а це тим паче навряд чи можна ставити на шальки терезів. Безумовно, міська громада реагує на хід медичної реформи в пілотному регіоні та прагне якісних змін.

    У зверненнях люди найбільше нарікають на процедуру направлення до вузьких спеціалістів. Одначе якщо раніше висловлювали невдоволення тим, що цьому обов’язково має передувати первинний огляд сімейним лікарем, тепер левова частка скарг пов’язана з великою кількістю пацієнтів на прийом, як до спеціалістів вузького профілю, так і до дільничних лікарів. Збільшення прийомів, затримка з обслуговуванням викликів удома обумовлені тим, що нині частина педіатрів і терапевтів проходять курси спеціалізації на лікаря загальної практики сімейної медицини. На думку пацієнтів, незручно, що для консультації спеціалістів вузького профілю в ЦПМСД треба звертатися в амбулаторно-діагностичні відділення двох клінічних лікарень та в міську лікарню «Центр матері і дитини». У деяких скаргах — невдоволення одночасним прийомом сімейним лікарем дорослих і дітей. Тому сімейні лікарі встановили графік прийому з визначенням годин для дорослих і дітей.

    Можна припустити, що кількість скарг зменшиться, коли дільничні терапевти і педіатри сповна набудуть навичок сімейного лікаря. Минулого року підготовлено 64 лікарі сімейної медицини, цього року в два потоки пройдуть 6-місячні курси ще 70 медпрацівників, а решта до потреби — протягом 2-3 років.

    Правельно накласти гіпс зможе тільки профільний фахівець. Фото з сайту pix.com.ua

    Скористалися правом на ініціативу

    Реформа первинної медико-санітарної допомоги є базовою для місцевого самоврядування. Себто первинна ланка фінансуватиметься з місцевого бюджету, і за стан її функціонування повністю нестиме відповідальність міська влада. Економічний ефект від структурного розмежування рівнів первинного і вторинного вже є. Під час створення на базі дитячих і дорослих поліклінік 7 центрів первинної медико-санітарної допомоги вивільнилося 2 будівлі, на утримання яких за рік витрачали майже один мільйон гривень. Ці кошти міська влада спрямувала, зокрема, на безкоштовні рецепти, на медикаменти і препарати, які мають надаватися за державними програмами, на ремонти тощо. Водночас за рахунок додаткових вливань збільшили фінансування насамперед первинної ланки.

    Тим часом сесія міської ради своїм рішенням у первинній ланці залишила тих спеціалістів вузького профілю, які не передбачені штатними нормативами МОЗ. Так, депутати вирішили, що на місто в ЦПМСД треба двох онкологів, 4 урологів, у 6 центрах залишили травматологів, хоч законом дозволено лише хірургів. Частина вузьких спеціалістів (кардіологи, гастрологи, пульмонологи, алергологи тощо) ввійшла до складу діагностичних відділень, які відкрили при двох лікарнях та в Центрі матері і дитини. Принагідно зауважимо, що міська влада зберегла чотири відділення, в яких працюють педіатри і медичні сестри в 36 школах та дитсадках. Зі слів фахівців, якби цього не зробили, то зламали б усю службу, яку напрацьовували роками. Тож у місті скоротили 130 посад спеціалістів вузького профілю таким чином, що пенсіонерам подякували за роботу, а майже всіх працездатного віку працевлаштували. Як це позначилося на якості і доступності медичних послуг?

    Сімейними лікарями не народжуються

    Під час реорганізації першу дитячу поліклініку та другу дорослу «поселили» в одному приміщенні. Таким чином об’єднали ще два відповідних заклади. У решті поліклінік зробили обмін дільничними педіатрами і терапевтами, щоб у центрах первинної медико-санітарної допомоги були і терапевти, й педіатри, а по сусідству з ними розмістили кабінети вузькопрофільних спеціалістів.

    — У лікарському колі ми інколи кажемо, що консультація потрібна не пацієнту, а лікарю, який не може сам правильно визначити діагноз, — зауважила заступник директора департаменту охорони здоров’я міської ради Надія Марусяк. — Якщо педіатр після курсів отримав сертифікат лікаря загальної практики сімейної медицини і на прийомі вагається визначити симптоми певної хвороби в дорослого, то через коридор сидить терапевт, до якого він може скерувати пацієнта та підійти сам за консультацією. Аналогічно педіатр і терапевт можуть звернутися до вузькопрофільного спеціаліста, а також у вільний час посидіти в нього на прийомі, проконсультуватися і в такий спосіб навчатися.

    У своїх зверненнях до «Цілодобової варти» за 4 місяці цього року городяни висловили 14 подяк лікарям первинної ланки. Раніше, приміром, заболіло щось у грудній клітці, пацієнт іде до кардіолога, той каже, що це не його, і він іде до невролога, теж помилково, тоді до травматолога — і той нарешті визначає, що біль спричинило зміщення дисків. Люди витрачали час і зайві кошти на ліки, бо кожен лікар, відповідаючи за свій напрямок, виписував свій рецепт. Тепер пацієнт від сімейного лікаря йде до спеціаліста вузького профілю. Отож сьогодні сімейні лікарі самі навчаються і водночас поступово виправляють вади в системі охорони здоров’я на первинному рівні.

    ПРЯМА МОВА

    Людмила ГРАБОВИЧ, директор департаменту охорони здоров’я Вінницької міської ради:

    — У будь-якій реформі одразу бачимо багато негативу доти, поки мінуси не починають перетворюватися у плюси. Коли ми ввійшли в пілотний проект, було чимало скарг. Тепер схему відпрацьовано, і є перші позитивні відгуки. За підтримки міського голови, депутатів міської ради ми дозволили собі дотримуватися примірних штатних нормативів настільки, щоб не погіршити надання первинної медико-санітарної допомоги. Розуміємо, що, як записано у змінах до законодавства, вузькі спеціалісти в первинній ланці будуть певний час. Але треба 5-6 років, щоб наші лікарі, які після 6-місячних курсів отримують сертифікат лікаря загальної практики сімейної медицини, опанували основи вузьких спеціальностей та запрацювали самостійно. Про це свідчить досвід перших амбулаторій загальної практики сімейної медицини, які працюють у місті 8-10 років. Тож на першому етапі маємо напрацювати модель і далі йти на покращення. Але, звісно, поки сімейні лікарі не запрацюють на повну потужність, ми вважатимемо, що наше завдання — не погіршити якість надання медичних послуг.

    ШВИДКА ДОПОМОГА

    Реанімобілі поїдуть у глибинку

    На Вінниччині підвищується якість надання екстреної медичної допомоги. Перші два сучасних реанімобілі європейського зразка, виділених області як пілотному регіону з реформування медичної галузі, знайшли свою прописку в центральних районних лікарнях Тульчина і Томашполя. Це високотехнологічні автомобілі швидкої допомоги (один коштує майже 650 тис. грн), які відповідають вимогам забезпечення повного обсягу надання інтенсивної терапії та реанімації постраждалим і дають змогу здійснювати тривалий медичний супровід з транспортування потерпілих із розладами життєво важливих функцій.

    Такі реанімобілі вже курсують дорогами Вінниччини. Фото Укрінформу

    Зі слів головного лікаря Тульчинської ЦРЛ Віталія Лисиці, передусім реанімобіль використовуватимуть для надання екстреної медичної допомоги хворим з кардіопатологією, інсультами, вагітним та новонародженим. Він обслуговуватиме 50 тис. осіб в радіусі майже півсотні кілометрів. Голова облдержадміністрації Микола Джига, передаючи ключі медикам, наголосив на важливості надання екстреної допомоги пацієнтам. «Ми не на словах, а на практиці реалізуємо одне із першочергових завдань — підвищуємо ефективність роботи служби швидкої допомоги. Лікарі матимуть можливість вчасно надавати якісну медичну допомогу», — зазначив він.

    Урядовий Кур'єр

    Рейтинг: 4.6/5, основан на 25 голосах.
    Нравится

    Это будет Вам интересно

    Отримання послуг електронного цифрового підпису, Міністерство доходів і зборів України

    Отримання послуг електронного цифрового підпису Документи, необхідні для отримання посиленого сертифіката ключа юридичною особою: • заповнена та підписана Реєстраційна картка (для юридичної особи), за необхідності з додатком до розділу 2 реєстраційної картки, у двох примірниках;

    Без приватників не обійтися

    Зробити морську галузь значно прибутковішою і більш затребуваною допоможе Закон Про морські порти України, який набув чинності 13 червня нинішнього року. Він дав старт реформам, основні завдання ...

    У листопаді спецзагін ДПС здійснює нагляд за дорожнім рухом у столиці та Київській області

    Одним із основних завдань особового складу спеціального загону дорожньо-патрульної служби особливого призначення при МВС України є участь у проведенні спеціальних оперативно-профілактичних та ...

    Позов про виселення мешканця

    Позовна заява стосовно виселення подається відразу в суд, якщо іншої можливості виселити мешканця не існує.

    Об адвокате - устами Клиентов

    Для меня это огромная находка! Третью неделю сижу на сайте и уходить отсюда совсем не собираюсь. Интересно, здорово!

    Рекомендовано Адвокатом
    Телефон семейных адвокатов
    Статьи о семейном праве
    Стягнення заборгованості через суд

    Стягнення заборгованості через суд Часто стягнення заборгованості з боржника буде можливим здійснити лише після того, як було розглянуто та задоволено судом ...

    Розірвання шлюбу із засудженим, або ув'язненим

    Розірвання шлюбу із засудженим, або ув'язненим Сьогодні можна ініціювати «розділ» шлюбу з ув'язненим в суді, РАЦСі, якщо не мається спільних дітей.

    Консультации Адвоката
    Новости Семейного права
    Утверждена программа празднования Нового года ...

    Утверждена программа празднования Нового года в Киеве Мэр Киева Виталий Кличко утвердил программу празднования Нового года в столице. Об этом говорится в сообщении пресс-служба Киевской городской государственной администрации.

    Очільники вищих органів судової влади звернулися ...

    Очільники вищих органів судової влади звернулися до  Президента України та Голови Верховної Ради України У зв’язку із підготовкою внесення змін до бюджетного законодавства, в яких передбачається зарахування коштів від надходження судового збору до загального фонду державного бюджету, чим повністю ...

    Обладателем Кубка «Фемиды» стала команда Оболонского ..

    Обладателем Кубка «Фемиды» стала команда Оболонского райсуда г.Киева 13 декабря с. г. в преддверии Дня работников суда на территории учебно-тренировочной базы ФК «Динамо» состоялись финальные матчи и торжественное закрытие V турнира по мини-футболу среди команд судебных учреждений за Кубок «Фемиды». Турнир проводится под патронатом Совета судей Украины и Государственной судебной администрации (ГСА) Украины.

    77622d60ce9d54ae9fda0d258266067b