готуйте гроші: з 1 вересня діє утилізаційний збір, Редакції виданьАвтомобілісти, готуйте гроші: з 1 вересня діє утилізаційний збірЗ осені автомобілі в Україні значно подорожчали. Причина — запровадження утилізаційного збору, розмір якого — від 4 до 60 тисяч гривень. Спробуємо розібратися, чого чекати тим, хто планує найближчим часом продавати або купувати авто.

Технологія оподаткування

    Утилізаційний збір не торкнеться тих, хто вже придбав авто та поки що не планує міняти свого "залізного коня". Законодавці передбачили: автомобілі, що станом на 1 вересня 2013 року вже борознять дороги України та зареєстровані в ДАІ, не підлягають утилізаційному оподаткуванню. З 1 вересня утилізаційний збір стягуватимуть з кожного авто, що ввозитиметься з-за кордону та вироблятиметься в Україні.

    Сума збору для легкового авто залежить від об'єму двигуна. Якщо йдеться про вантажний транспорт чи автобуси, до уваги братимуть його масу. Розраховуватимуть податок дуже просто. Для кожного типу автомобіля встановлено певну базову ставку, для легкового авто вона становить 5500 гривень, а для великогабаритного транспорту — 11000 грн. Залежно від об'єму двигуна або маси транспортного засобу ці базові ставки множаться на певний коефіцієнт.

    Наведемо приклад. Скажімо, ви бажатимете купити нову "Toyota Corolla" з об'ємом двигуна 1,6 літра в офіційного дилера. Завозячи машину в Україну, імпортер сплачує за неї утилізаційний збір в розмірі 7370 гривень. Можете не сумніватися, що цю суму буде враховано в кінцевій вартості авто і ви переплатите на покупці близько тисячі доларів. Ті самі цінові зміни — стосовно, скажімо, щойно пригнаного з Німеччини вживаного мікроавтобуса "Volkswagen Transporter" масою до двох з половиною тонн. Підприємець, що його придбав та завіз до України для перепродажу, сплатить на кордоні збір у розмірі 17600 гривень, і вся ця сума ляже на плечі його клієнта — того, хто придбає цю машину в Україні.

    За таких умов, начебто, повинні бути дешевшими ті автомобілі, що потрапили на український ринок до запровадження утилізаційного збору та не підпадають під його дію. Та розраховувати на це марно — ринок під впливом дорожчого імпорту швидко вирівняє ситуацію. Понад те — автовласник, продаючи свій автомобіль, нехай навіть не обтяжений утилізаційним збором, розумітиме, що попереду — придбання нового авто, ймовірно, за підвищеною ціною. Відповідно, такий автовласник намагатиметься продати й своє авто якомога дорожче.

    Підтримка вітчизняного товаровиробника

    Останніми нововведеннями вітчизняному автопрому дано істотну конкурентну перевагу — вони зможуть не сплачувати утилізаційний збір за умови, що самі утилізуватимуть автомобілі. Для цього потрібно збудувати відповідні переробні потужності, яких поки що не має жоден вітчизняний автомобільний завод. А до того часу українські автовиробники матимуть рівні умови з імпортерами та так само сплачуватимуть утилізаційний збір. До речі, офіційні дилери іномарок встигли заявити, що мають запас раніше ввезених в Україну авто та найближчі півтора-два місяці реалізуватимуть їх за старими цінами. Натомість українські автовиробники вже з 1 вересня перейдуть на нові прейскуранти. Тож в короткотерміновій перспективі перевага буде, швидше, не на боці українських автовиробників, а навпаки — імпортерів. Утім, коли утилізаційні центри таки запрацюють, цінова різниця між вітчизняним авто та іномаркою стане ще істотнішою.

    Порада тим, хто запланував придбання імпортного авто та не встиг зробити це до 1 вересня: поцікавтеся в автодилерів, які авто завезені раніше, та, якщо є можливість, не зволікайте. Це дасть вам змогу зекономити близько кількох тисяч доларів.

    Сумні перспективи

    Що буде з тими автомобілями, які вже їздять дорогами України? Утилізаційний збір їх оминув, і, ймовірно, жоден з нинішніх автовласників не шкодує через це. Утім, постає питання: якщо вже сьогодні на одну тисячу українців припадає близько 200 транспортних засобів, хто платитиме за їх утилізацію? Безперечно, ми з вами, і ніхто окрім нас.

    На це вказують дві обставини. Перша: це розмір утилізаційного збору. В період обговорення "утилізаційних" законопроектів у парламенті розміри зборів значно коливалися. Наприклад, за вживану іномарку з об'ємом двигуна до 2 літрів спочатку пропонували стягувати до 45 тисяч гривень(!). У результаті зупинилися на нижчій сумі — близько 15 тис. Та навіть за таких умов розміри утилізаційного збору є доволі істотними. Все це дає підстави припускати, що ставки збору обчислювали, виходячи не з економічних розрахунків вартості переробки одного автомобіля, а, швидше за все, з позиції надходжень до бюджету. Отже, сплачуючи збір, плата вноситься не за якийсь конкретний автомобіль, а таким чином просто наповнюється загальний "казан", призначений для розв'язання проблем утилізації старих авто.

    Друга обставина: цей законопроект підготовлено Міністерством внутрішніх справ. Він може стати передумовою того, що водіїв рано чи пізно змусять самих сплачувати за утилізацію своїх авто. Відповідно до документа підрозділам ДАІ хочуть надати повноваження перевіряти технічний стан автомобілів просто на дорогах. І якщо котрийсь із засобів пересування буде визнано непридатним, його доправлятимуть на штрафний майданчик. Після чого перед водієм поставатиме невеселий вибір: платити за перебування авто на міліцейському штрафмайданчику чи сплатити за його утилізацію? Так чи інакше, а платити все одно доведеться.

    Наскільки подорожчають авто в Україні

    Нові

    Б/У

    Б/У

    Daewoo lanos, Chevrolet aveo Toyota Corolla

    BMW 528, Honda Accord (2,4), VW Passat (2,8)

    Mіtsubіshі Pajero (3,8), Hyundaі ІX 55 (3,8)

  1. близько 1 000 дол.
  2. близько 4 000 дол.
  3. близько 7 500 дол.
  4. Артур АЛІЄВ.

    Юридичний портал Справедливість

    Рейтинг: 4.5/5, основан на 25 голосах.
    Нравится

    Это будет Вам интересно

    будівництва та житлово-комунального господарства України, Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України

    Зареєстровано в Міністерстві юстиції України 1 лютого 2013 р. за № 204/22736 Про встановлення відомчих заохочувальних відзнак Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України

    Запланированное заседание ВСЮ не состоялось ввиду отсутствия кворума

    Как сообщает корреспондент «ЮП», запланированное на сегодня заседание Высшего совета юстиции не состоялось ввиду отсутствия кворума.

    Отримання послуг електронного цифрового підпису, Міністерство доходів і зборів України

    Отримання послуг електронного цифрового підпису Документи, необхідні для отримання посиленого сертифіката ключа юридичною особою: • заповнена та підписана Реєстраційна картка (для юридичної особи), за необхідності з додатком до розділу 2 реєстраційної картки, у двох примірниках;

    Про анулювання ліцензій на провадження професійної діяльності на фондовому ринку, Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку

    Про анулювання ліцензій на провадження професійної діяльності на фондовому ринку Відповідно до пункту 11 глави 4 Порядку зупинення дії та анулювання ліцензії на окремі види професійної діяльності на фондовому ринку ( z0976-06 ), затвердженого рішенням Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку 23.06.2006 № 432 та зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 11.08.2006 за № 976/12850 (із змінами) (далі — Порядок), НАКАЗУЮ:

    Об адвокате - устами Клиентов

    Ваш сайт просто класс очень много чего тут интересного и нужного. Хочу пожелать держаться высоко и всего самого... наилучшего во всем.

    Рекомендовано Адвокатом
    Телефон семейных адвокатов
    Статьи о семейном праве
    Стягнення заборгованості через суд

    Стягнення заборгованості через суд Часто стягнення заборгованості з боржника буде можливим здійснити лише після того, як було розглянуто та задоволено судом ...

    Розірвання шлюбу із засудженим, або ув'язненим

    Розірвання шлюбу із засудженим, або ув'язненим Сьогодні можна ініціювати «розділ» шлюбу з ув'язненим в суді, РАЦСі, якщо не мається спільних дітей.

    Консультации Адвоката
    Новости Семейного права
    Утверждена программа празднования Нового года ...

    Утверждена программа празднования Нового года в Киеве Мэр Киева Виталий Кличко утвердил программу празднования Нового года в столице. Об этом говорится в сообщении пресс-служба Киевской городской государственной администрации.

    Очільники вищих органів судової влади звернулися ...

    Очільники вищих органів судової влади звернулися до  Президента України та Голови Верховної Ради України У зв’язку із підготовкою внесення змін до бюджетного законодавства, в яких передбачається зарахування коштів від надходження судового збору до загального фонду державного бюджету, чим повністю ...

    Обладателем Кубка «Фемиды» стала команда Оболонского ..

    Обладателем Кубка «Фемиды» стала команда Оболонского райсуда г.Киева 13 декабря с. г. в преддверии Дня работников суда на территории учебно-тренировочной базы ФК «Динамо» состоялись финальные матчи и торжественное закрытие V турнира по мини-футболу среди команд судебных учреждений за Кубок «Фемиды». Турнир проводится под патронатом Совета судей Украины и Государственной судебной администрации (ГСА) Украины.

    77622d60ce9d54ae9fda0d258266067b