Кількість абітурієнтів у медичні виші б’є рекорди

    Кількість абітурієнтів у медичні виші б’є рекорди

    Фахівці оцінюють рівень підготовки вступників як набагато вищий, ніж у попередні роки

    Не тільки здоров’я, а й навіть життя більшості українців — у руках випускників вітчизняних медуніверситетів. Та попри велику відповідальність, медична професія, як і раніше, вельми приваблива. Вступна кампанія в медичних вишах цього року б’є рекорди. За словами директора департаменту роботи з персоналом, освіти та науки Міністерства охорони здоров’я Миколи Осійчука, свій вибір на їхню користь зробили понад 96 тисяч абітурієнтів. Першість, як завжди, утримує Національний медичний університет імені О. О. Богомольця.

    — Вступна кампанія цього року надзвичайно цікава. Не секрет, що минулий рік став для нашого університету рекордним за конкурсними показниками. Але цьогорічна вступна кампанія, навіть попри те, що до завершення подачі документів залишається ще кілька днів, обіцяє побити всі рекорди. Для вступу вже подали документи 6463 абітурієнти, торік — 5560, — розповів ректор вишу Віталій Москаленко.

    За його словами, загальний конкурс на навчання за державним замовленням становить 24,27 особи на місце, за контрактом — 5,99.

    Змагатимуться відмінники

    — За окремими спеціальностями конкурс такий: «лікувальна справа» — 28 осіб на бюджет і 16 осіб на контракт, «педіатрія» — 37 на бюджеті і 16 на контракт, «медико-профілактична справа» (санітарні лікарі) — 32 на бюджет і 4 на контракт, — повідомив ректор.

    А на такі спеціальності, як стоматологія чи фармація, де мало бюджетних місць, конкурс просто фантастичний: 100 та навіть 200 осіб на місце!

    Тим часом такої потрібної у зв’язку з реформуванням галузі спеціальності «сімейний лікар» у програмі немає. Цього, як пояснили освітяни, навчаються інтерни безпосередньо у процесі роботи. Водночас фахівці зазначають, що нині збільшилася не лише кількість абітурієнтів, а й відчутно зріс рівень їхніх знань.

    — Ми раді, що цього року приймемо на навчання до нашого вишу найкращу молодь з усіх регіонів країни, і сподіваємося, що це позначиться на якості майбутніх фахівців, — зауважив Віталій Москаленко. — Адже нині у галузі працює майже 50 тисяч лікарів пенсійного та глибоко пенсійного віку.

    Держзамовлення перерозподілили по регіонах

    Збільшення державного замовлення на підготовку фахівців — необхідний захід, який дасть змогу стабілізувати показники забезпеченості населення країни лікарями. Обсяг державного замовлення 2013-го на підготовку фахівців з медичних спеціальностей збережено на рівні минулого року — 4 тисячі 568 місць, при цьому з них 3,5 тисячі — за спеціальністю «лікувальна справа», 788 — «педіатрія», 200 — «медико-профілактична справа».

    За словами чиновників, вступна кампанія цього року має певні особливості, адже має в майбутньому розв’язати проблему кадрового забезпечення галузі.

    — Показник укомплектованості лікарських посад становить: у Львівській області — 100%, Чернівецькій — 98%, Івано-Франківській — 96%, Закарпатській — 92%. Тож розподіл держзамовлення по вишах МОЗ сформовано з урахуванням ситуації із забезпеченістю кадрами регіонів. Нині захід навіть має надлишок кадрів, більш-менш стабільна ситуація в центрі країни. І в нас менш як 70% забезпеченості кадрами — на півдні і сході, — розповів Микола Осійчук.

    Щоб вплинути на регіональну диспропорцію, було вирішено зняти держзамовлення частково із західних вишів і збільшити його на центр і на схід. Так, на Буковині — мінус 71 місце, але більше дали Дніпропетровську — 114 місць, Донецьку — 140, Криму — 50 Луганську — 72, Одесі — 55.

    Також на ситуацію із диспропорцією кадрів має вплинути цільовий набір сільської молоді. Квота цільового прийому цього року — 1014 осіб.

    Із 15 вищих навчальних закладів, які перебувають у підпорядкуванні МОЗ, найбільше держзамовлення має цього року Національний медичний університет ім. О. О. Богомольця — 750 місць. За ним іде Донецький національний університет — 445 місць та Дніпропетровська медична академія — 424 місця.

    ДОВІДКА «УК»

    Урядовий Кур'єр

    Рейтинг: 4.7/5, основан на 25 голосах.
    Нравится

    Это будет Вам интересно

    Про погодження продажу земельних ділянок у смт Форос, Кабінет Міністрів України

    Про погодження продажу земельних ділянок у смт Форос Погодитися з пропозицією Фороської селищної ради щодо продажу спільному підприємству у формі товариства з обмеженою відповідальністю "Іст Інвестментс" земельних ділянок рекреаційного призначення площею 0,6868 та 0,161 гектара, розташованих у межах смт Форос (м. Ялта) по вул. Терлецького, 10, для реконструкції з розширенням пансіонату для батьків з дітьми.

    Про затвердження Угоди між Кабінетом Міністрів України та Урядом Республіки Білорусь про умови поставок в Україну шин пневматичних гумових нових для легкових автомобілів, Кабінет Міністрів України

    Про затвердження Угоди між Кабінетом Міністрів України та Урядом Республіки Білорусь про умови поставок в Україну шин пневматичних гумових нових для легкових автомобілів

    ЗВЕРНЕННЯ Ради суддів України

    Рада суддів України, як вищий орган суддівського самоврядування, не може залишатися осторонь суспільно-політичної ситуації в Україні, яка істотно впливає на стан здійснення судочинства. Адже ...

    Про призначення Ю. Кучерука головою Теофіпольської районної державної адміністрації Хмельницької області, Президент України

    Розпорядження  Президента України Призначити КУЧЕРУКА Юрія Юрійовича головою Теофіпольської районної державної адміністрації Хмельницької області. Президент України

    Об адвокате - устами Клиентов

    Этот интернет сайт классный! Пользовался очень чуть ли не по три раза на день. Думаю, что этот интернет сайт ожидает светлое будущее. Желаю удачи. Хотелося б видеться с Вашими новыми работами почаще! Дерзайте!

    Рекомендовано Адвокатом
    Телефон семейных адвокатов
    Статьи о семейном праве
    Стягнення заборгованості через суд

    Стягнення заборгованості через суд Часто стягнення заборгованості з боржника буде можливим здійснити лише після того, як було розглянуто та задоволено судом ...

    Розірвання шлюбу із засудженим, або ув'язненим

    Розірвання шлюбу із засудженим, або ув'язненим Сьогодні можна ініціювати «розділ» шлюбу з ув'язненим в суді, РАЦСі, якщо не мається спільних дітей.

    Консультации Адвоката
    Новости Семейного права
    Утверждена программа празднования Нового года ...

    Утверждена программа празднования Нового года в Киеве Мэр Киева Виталий Кличко утвердил программу празднования Нового года в столице. Об этом говорится в сообщении пресс-служба Киевской городской государственной администрации.

    Очільники вищих органів судової влади звернулися ...

    Очільники вищих органів судової влади звернулися до  Президента України та Голови Верховної Ради України У зв’язку із підготовкою внесення змін до бюджетного законодавства, в яких передбачається зарахування коштів від надходження судового збору до загального фонду державного бюджету, чим повністю ...

    Обладателем Кубка «Фемиды» стала команда Оболонского ..

    Обладателем Кубка «Фемиды» стала команда Оболонского райсуда г.Киева 13 декабря с. г. в преддверии Дня работников суда на территории учебно-тренировочной базы ФК «Динамо» состоялись финальные матчи и торжественное закрытие V турнира по мини-футболу среди команд судебных учреждений за Кубок «Фемиды». Турнир проводится под патронатом Совета судей Украины и Государственной судебной администрации (ГСА) Украины.

    77622d60ce9d54ae9fda0d258266067b