Його твори лікують від неврозів цивілізації

    Його твори лікують від неврозів цивілізаціїОГО!

    Головною дійовою особою ювілейної 10-ї «Французької весни» стала світова літературна зірка Ерік—Емманюель Шмітт

    Його п’єса «Маленькі подружні злочини» в постановці Roseau theatre стала терпким і гарячим глінтвейном у залі Молодого театру. Вона (Марі Брош) забрала Його (Мануель Олінжер) з лікарні. Він не пам’ятає, що вона вже 10 років його дружина. Жінка на повну переформатовує чоловіка згідно зі своїм уявленням про ідеал. Її маніпулювання наштовхується на його спротив. Згодом з’ясовується, що з пам’яттю в нього все добре.

    Чому так сталося? Чоловік, втілюючи свій талант і відбуваючись як особистість, заробляв написанням детективних романів. Натомість для жінки важливіше розчинитися в коханні, і вона вимагала цього від нього. Це вона талановито малює, хоч запевняє, що він. Надзвичайно виразний портрет голого чоловіка в центрі інтер’єру. Він вимальовує стан героя, навіть його майбутнє.

    Актори настільки достовірні, що, здається, дивимося живий фільм. Станіславський би оцінив цей принцип «4-ї стіни». В основі конфлікту життя в шлюбі, створеному коханням. «У 20 років хочеться, щоб кохання було простим. У 40 виявляється, що воно складне. В 60 ми впевнені, що воно прекрасне саме тому, що складне».

    Удаваною амнезією він прагне пізнати її претензії та перезавантажити подружні стосунки з нової шлюбної ночі! Загалом у виставі багато розмов про секс, попри це вона досить цнотлива. Може, тому, що сім’ю грає пара по життю? Він обожнює її, але не цінує… Чому так? Актори занурюються у витончені глибини психології і філософії подружжя, яке базується на егоїстичній з його боку та егоцентричній з її — любові. Лінощі і звички замість жаги. Разом їх тримає страх перед майбутнім.

    «Я тебе люблю, і це вбиває», — каже вона і знову наливає нерозбавлене віскі. Вона зізнається, що вся її рафінованість не в змозі перемогти архаїчні ревнощі. Сім’я дипломатів виховала її бути половинкою чоловіка. Чи може це природа жінки? Він вважає, що об’єднує сім’ю не правда, а тайна, і трактує їх союз як асоціацію вбивць: «Юне подружжя звільняється від інших. Старе один від одного». Виявляється, що це вона хотіла його вбити, щоб він її не покинув.

    Вона — Марі Брош, Він — Мануель Олінжер. Фото з сайту afisha.bigmir.net

    Однакове об’єднує

    Напевно, хтось про таку колізію висловиться — з жиру бісяться. Та півтори години гендерних стосунків у ситому суспільстві минають у жвавій увазі залу.

    Чому такі популярні твори Шмітта в Україні (видано чотири книжки його п’єс та прози)? Можливо, тому, що сповнені інтелектуальної гри в царині еротики як протилежність сталому мелодраматизму? І любов у них — це бажання старіти разом. «Театр — це однакові почуття в усіх країнах, — згодом пояснить автор. — Однакові запитання ставимо, і це об’єднує».

    У фіналі режисери Марі-Француза та Жан-Клод Брош, до речі, батько актриси, грають зі світлом: спалахи в темряві білого і червоного, наче проявлення фотоплівки, як естетика документальності.

    Після вистави заступник міністра культури Тимофій Кохан нагородив драматурга медаллю, а посол Франції Ален Ремі зазначив, що Шмітт — найбільш затребуваний іноземний драматург в Україні.

    Герой вечора Ерік-Емманюель Шмітт випромінював успіх: «Досить компліментів, бо можу в них повірити». Напередодні у Львові він дивився свою п’єсу, і був так зворушений акторською грою, що навіть зрозумів українську. «Режисер не точно відтворив ремарки. Та мої вказівки для читача, а не для постановки».

    Як шукати світло в тінях

    До журналістів і шанувальників філософ за фахом і письменник за покликанням затримався на півгодини, бо розірвав штани. В чому з усмішкою і зізнався. «Люблю життя таким, яким воно є. Про що й кажу в своїх книжках… Я шукаю світло в тінях».

    «У 15 років я був дуже депресивний, — розповідає він. — Мене врятував від самогубства Моцарт. Я потрапив у Ліоні на репетицію «Весілля Фігаро». Огрядна жінка на сцені, коли заспівала, здалася мені гарною». Він сподівається, що і його твори виліковують сучасників від неврозів цивілізації.

    «Я вигадую свої міфи, але починав з літературних». У своїй першій драмі «Ніч у Валоні», яку Шмітт опублікував у 30-річному віці, йшлося про судовий процес жінок, звісно, уявний, проти Дон Жуана. «Я надіслав п’єсу актрисі, якою тоді захоплювався. Їй сподобалося. П’єсу поставили в театрі на Єлісейських Полях». Саме з тих часів у його творах постає запитання: Чи переходимо ми після вдоволення бажання до любові? Сюжет його «Загадкових варіацій» становлять перипетії любові двох чоловіків до жінки. Один з них лише епістолярний коханець. Після смерті дружини чоловік, що знайшов його листи, пише закоханому від її особи, хоч має стандартну орієнтацію. «Любов — це завжди сюрприз, — розмірковує драматург, — кохання не має статі. Найкращі історії кохання — без сексу. Так люблять рідних… П’єса не заперечує секс, але стверджує, що є дещо більше за секс».

    Ідеальна людина для нього — той, хто приймає світ у його складності і має більше запитань, ніж відповідей.

    Він пише уявні діалоги визначних людей: французьких енциклопедистів, Моцарта, Бетховена. Бізе… І Гітлера. Він вважає, що найбільшою травмою ХХ століття стала Друга світова. «Оптимізм, яким жили в XVII — XIX століттях, тоді вмер. Настала епоха розчарувань. Але я не вважаю це негативом. Ми втратили ілюзії. І новий світ треба будувати без ілюзій. Прогрес відбудеться, якщо ми всі докладемо зусиль».

    Драматург сідає до роботи, коли відчує першу й останню фрази. «Я тоді знаю, що хочу сказати. Для мене важливо, щоб дочитуючи останні слова, хотілося перечитати…»

    Як він реагує на свою всесвітню славу? «Коли я хвилювався перед зустріччю з вами, сказав собі: я зараз маю зіграти Еріка-Емманюеля Шмітта, який має успіх... Митець розвивається, коли здатен на певну амнезію, коли забуває, що він зробив».

    У зрілі роки він не знає болючої самотності: «Література — це захоплення іншими людьми». Як сказали його герої в «Розпуснику»: «Мораль є ні що інше, як мистецтво бути щасливим».

    Урядовий Кур'єр

    Рейтинг: 4.7/5, основан на 25 голосах.
    Нравится

    Это будет Вам интересно

    Про звільнення Д. Ковальова з посади голови Царичанської районної державної адміністрації Дніпропетровської області, Президент України

    Розпорядження  Президента України Звільнити КОВАЛЬОВА Дмитра Анатолійовича з посади голови Царичанської районної державної адміністрації Дніпропетровської області.

    Украина возобновила суд по газу «РосУкрЭнерго»

    Генеральная прокуратура оспорила контракт купли-продажи 11 миллиардов кубометров газа между «Нефтегазом» и «Газпромом», которые затем были отсужены фирмой «РосУкрЭнерго». Это следует из определения ...

    Про затвердження Правил використання корисних властивостей лісів, Міністерство аграрної політики та продовольства України

    Зареєстровано в Міністерстві юстиції України 5 вересня 2012 р. за № 1536/21848 Про затвердження Правил використання корисних властивостей лісів Відповідно до пункту 49 Порядку спеціального використання лісових ресурсів ( 761-2007-п ), затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 23 травня 2007 р. № 761, підпункту 7.174 пункту 4 Положення про Міністерство аграрної політики та продовольства України( 500/2011 ), затвердженого Указом Президента України від 23 квітня 2011 р. № 500, та підпункту 3 пункту 10 Положення про Державне агентство лісових ресурсів України ( 458/2011 ), затвердженого Указом Президента України від 13 квітня 2011 р. № 458, НАКАЗУЮ:

    Защитой основателя WikiLeaks Джулиана Ассанджа займется судья, отстраненный от работы на 11 лет

    Известный испанский судья Бальтасар Гарсон возглавит защиту создателя сайта WikiLeaks Джулиана Ассанджа, сообщает The New York Times.

    Об адвокате - устами Клиентов

    Да, тут много нужной информации.

    Рекомендовано Адвокатом
    Телефон семейных адвокатов
    Статьи о семейном праве
    Стягнення заборгованості через суд

    Стягнення заборгованості через суд Часто стягнення заборгованості з боржника буде можливим здійснити лише після того, як було розглянуто та задоволено судом ...

    Розірвання шлюбу із засудженим, або ув'язненим

    Розірвання шлюбу із засудженим, або ув'язненим Сьогодні можна ініціювати «розділ» шлюбу з ув'язненим в суді, РАЦСі, якщо не мається спільних дітей.

    Консультации Адвоката
    Новости Семейного права
    Утверждена программа празднования Нового года ...

    Утверждена программа празднования Нового года в Киеве Мэр Киева Виталий Кличко утвердил программу празднования Нового года в столице. Об этом говорится в сообщении пресс-служба Киевской городской государственной администрации.

    Очільники вищих органів судової влади звернулися ...

    Очільники вищих органів судової влади звернулися до  Президента України та Голови Верховної Ради України У зв’язку із підготовкою внесення змін до бюджетного законодавства, в яких передбачається зарахування коштів від надходження судового збору до загального фонду державного бюджету, чим повністю ...

    Обладателем Кубка «Фемиды» стала команда Оболонского ..

    Обладателем Кубка «Фемиды» стала команда Оболонского райсуда г.Киева 13 декабря с. г. в преддверии Дня работников суда на территории учебно-тренировочной базы ФК «Динамо» состоялись финальные матчи и торжественное закрытие V турнира по мини-футболу среди команд судебных учреждений за Кубок «Фемиды». Турнир проводится под патронатом Совета судей Украины и Государственной судебной администрации (ГСА) Украины.

    77622d60ce9d54ae9fda0d258266067b