Інтеграційні ребуси: спробуй — і відгадаєш

    Інтеграційні ребуси: спробуй — і відгадаєш

    Експерти констатують вкрай низький рівень інформування громадян про переваги зближення з Європою

    Євроінтеграцію врятують доступні мультивізи і лоукости. Можливо, ця думка нині зрозуміла не кожному пересічному українцеві, та як інакше пояснити пряму залежність: що частіше люди виїздять у Європу, то більше в них бажання там жити? І тим вища серед них підтримка вступу України в ЄС.

    Новостворена громадська організація «Фонд «Єврорада», звісно, не може наказати консульствам країн-членів ЄС прихильніше ставитися до наших співгромадян, які мають намір побувати за кордоном. Залучати на український ринок дешевих авіаперевізників — також компетенція інших структур. А ось заповнити принаймні деякі інформаційні прогалини, пожвавити комунікацію між інститутами громадянського суспільства в нашій країні та європейськими інституціями «Єврорада» береться з неабияким ентузіазмом.

    Перший публічний захід — круглий стіл «Угода про Асоціацію. Terra incognita?», на якому обговорювали можливі варіанти подальшого розвитку подій навколо підписання і моніторинг виконання заходів, передбачених Порядком денним асоціації Україна—ЄС, зібрав у четвер представницьке коло учасників.

    Участь у дискусії взяли Посол ЄС в Україні Ян Томбінські, посли країн-членів ЄС, народні депутати України, вітчизняні та міжнародні експерти і представники громадських організацій.

    Саміт наближається

    До листопада і запланованого на цей місяць саміту «Східного партнерства» у Вільнюсі залишається дедалі менше часу, а однозначної відповіді на запитання, чи підпишуть там Україна і Євросоюз довгоочікуваний документ, досі немає.

    «Якщо українська влада, українські політики з певною допомогою з нашої сторони зможуть вирішити це питання, то, передовсім, це допоможе самій Україні», — сказав голова представництва Європейського Союзу в нашій державі Ян Томбінські. І вкотре нагадав про першочергові завдання. Щоб наблизитися до мети, мало врегулювати лише проблему вибіркового правосуддя.

    «Я в Україні з вересня минулого року, але жодна політична дискусія не обходиться без того, щоб не згадували питання корупції. Причому це питання порушую не я, а мої українські співрозмовники», — зазначив він. На переконання Яна Томбінські, українська влада має перейти від розмов про викорінення корупції до конкретних справ.

    Сама ж асоціація з ЄС — це не короткострокова мета, а широка перспектива, оскільки йдеться про зміну ментальності і культури, а також про зміну способу дій не лише окремих людей, а й інституцій.

    Пан Томбінські висловив і таку думку: підписання Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом лише поліпшить українсько-російські відносини. Адже адаптація українських товаровиробників і надавачів послуг до стандартів і правил ЄС створить симетричний ефект і на російському ринку.

    У свою чергу Посол Франції в Україні Ален Ремі заявив: якщо Угоду про асоціацію з ЄС не підпишуть цьогоріч у листопаді, то політичний календар не сприятиме цьому аж до 2016 року. Це буде великою втратою для всіх європейських країн, та передовсім для України.

    Пан Ремі закликав українських парламентаріїв проводити ефективну роботу з роз’яснення українцям змісту та суті Угоди про асоціацію з ЄС, назвавши це «домашньою роботою» для депутатів. За словами посла, французька сторона розраховує, що український парламент відіграє позитивну роль у просуванні підписання документа.

    Краще побачити. І не раз

    Згідно з результатами соціологічного дослідження «На роздоріжжі, або Інтеграційні ребуси», проведеного соціологічною групою «Рейтинг» у квітні 2013 року і презентованого учасникам «круглого столу», 50% опитаних українців підтримують приєднання України до Європейського Союзу. Не підтримують — 37%. Ще 13% не визначилися. Водночас 42% опитаних підтримують утворення єдиної держави у складі України, Росії, Білорусі. Не підтримують — 47%. Ще 11% — не визначилися. Цікаво, що кожен четвертий українець, який підтримує утворення єдиної держави з Росією, одночасно підтримує і вступ України до ЄС.

    З огляду на такі особливості відповідей респондентам було задане пряме запитання. І з’ясувалося, що, на думку опитаних, для України підписання Угоди про асоціацію та зону вільної торгівлі з Євросоюзом вигідніше (41%), ніж вступ до Митного союзу з Росією, Білоруссю та Казахстаном (38%). 20% — не змогли визначитися.

    На думку опитаних, від зближення з Євросоюзом Україна отримає такі основні переваги: можливості для громадян більше подорожувати (55%), можливості знайти кращу роботу (53%), збільшення iнвестицiй в Україну (51%), розвиток демократії (41%), можливість отримати кращу освіту (41%), зменшення бiдностi (39%), зменшення корупції (39%).

    Понад половина опитаних вірять, що Україну коли-небудь приймуть до Євросоюзу, у т. ч. 4% вірять, що це відбудеться в найближчі рік-два, 12% — у найближчі 3—5 років, 18% — у найближчі 5—10 років, а 23% думають, що це далека перспектива. Водночас чверть думає, що Україну ніколи не приймуть до ЄС, а кожний п’ятий не визначився з цього питання.

    Отож, спостерігається пряма залежність: що вища віра у шанси України стати членом Євросоюзу, у перспективи самого ЄС, то вища підтримка підписання Україною Угоди про асоціацію з ЄС.

    Цікаво, що лише приблизно 70% прихильників вступу України до Митного союзу вважають, що краще майбутнє їхні діти або онуки матимуть в інтеграції з Росією, тоді як кожен шостий бачить краще майбутнє своїх дітей в Україні, інтегрованій у Європу. Третина респондентів, які не змогли визначитися з вибором інтеграційного вектора, так само бачать краще майбутнє своїх дітей в інтеграції з Європою, і лише 16% — в інтеграції з Росією, а половина продовжує вагатися.

    Таким чином, щонайменше кожен шостий українець перекладає відповідальність за свій вибір на дітей…

    ПРЯМА МОВА

    Ірина ГЕРАЩЕНКО, народний депутат України:

    Урядовий Кур'єр

    Рейтинг: 4.8/5, основан на 25 голосах.
    Нравится

    Это будет Вам интересно

    Про офіційні курси гривні до іноземної валюти, Національний банк України

    Національний банк України 26.12.2012 встановлює такі офіційні курси гривні до іноземної валюти* Код цифровий Код літерний Кількість одиниць Назва валюти Офіційний курс

    Матч Сербія - Шотландія може бути перенесений через снігопад

    Матч відбіркового раунду чемпіонату світу-2014 з футболу між збірними Сербії та Шотландії може бути перенесений через сильний снігопад, який обрушився на місто Нови-Сад, де 26 березня мав відбутися ...

    Киевская прокуратура вернула горожанам 4,5 млн грн из-за завышенных коммунальных тарифов

    С начала года при вмешательстве органов столичной прокуратуры киевлянам было возмещено почти 4,5 млн грн за неправомерно завышенные тарифы на жилищно-коммунальные услуги, сообщает пресс-служба ...

    Про офіційні курси гривні до іноземної валюти, Національний банк України

    Національний банк України 05.04.2013 встановлює такі офіційні курси гривні до іноземної валюти* Код цифровий Код літерний Кількість одиниць Назва валюти Офіційний курс

    Об адвокате - устами Клиентов

    Друзья супер!!! Все что делаете для всех пользователей очень важно!!!

    Рекомендовано Адвокатом
    Телефон семейных адвокатов
    Статьи о семейном праве
    Стягнення заборгованості через суд

    Стягнення заборгованості через суд Часто стягнення заборгованості з боржника буде можливим здійснити лише після того, як було розглянуто та задоволено судом ...

    Розірвання шлюбу із засудженим, або ув'язненим

    Розірвання шлюбу із засудженим, або ув'язненим Сьогодні можна ініціювати «розділ» шлюбу з ув'язненим в суді, РАЦСі, якщо не мається спільних дітей.

    Консультации Адвоката
    Новости Семейного права
    Утверждена программа празднования Нового года ...

    Утверждена программа празднования Нового года в Киеве Мэр Киева Виталий Кличко утвердил программу празднования Нового года в столице. Об этом говорится в сообщении пресс-служба Киевской городской государственной администрации.

    Очільники вищих органів судової влади звернулися ...

    Очільники вищих органів судової влади звернулися до  Президента України та Голови Верховної Ради України У зв’язку із підготовкою внесення змін до бюджетного законодавства, в яких передбачається зарахування коштів від надходження судового збору до загального фонду державного бюджету, чим повністю ...

    Обладателем Кубка «Фемиды» стала команда Оболонского ..

    Обладателем Кубка «Фемиды» стала команда Оболонского райсуда г.Киева 13 декабря с. г. в преддверии Дня работников суда на территории учебно-тренировочной базы ФК «Динамо» состоялись финальные матчи и торжественное закрытие V турнира по мини-футболу среди команд судебных учреждений за Кубок «Фемиды». Турнир проводится под патронатом Совета судей Украины и Государственной судебной администрации (ГСА) Украины.

    77622d60ce9d54ae9fda0d258266067b