Ефект витиснутого лимона

    Ефект  витиснутого лимона«КРУГЛИЙ СТІЛ»

    Влада і бізнес спільно напрацьовують пропозиції щодо лібералізації фіскального законодавства

    Майже 2 мільярди гривень за 10 місяців спрямувала Рівненщина до зведеного бюджету України. З них 720 мільйонів — до державного і 1 мільярд 176 мільйонів — до місцевих. Усі показники істотно перевиконані. Причому не в останню чергу завдяки значному зниженню податкового навантаження і бажанню податківців стати партнерами тих, хто чесною працею наповнює бюджети. А чи можна залучати до скарбниці ще більше коштів і що для цього потрібно? На Рівненщині податківці та платники податків спільно шукали відповідь на це запитання і формували пропозиції щодо лібералізації податкового законодавства.

    Багато галасу з… нічого?

    — Пригадуєте, скільки галасу було навколо нового Податкового кодексу? Що ж маємо сьогодні, коли він повноцінно запрацював? 60 відсотків підприємств, які торік показували збитки, тепер працюють прибутково. Якщо на 1 жовтня 2011 року на спрощеній системі оподаткування перебувало 23 тисячі фізичних осіб-підприємців і 3 тисячі юридичних осіб, то вже на 1 жовтня 2012 року — відповідно 28 тисяч і 3,5 тисячі. Від цієї групи платників податків у 2010 році отримано 38 мільйонів гривень, у 2011-му — 40, а за 10 місяців 2012-го — 72 млн, тобто вдвічі більше, — наводить статистику голова ДПС у Рівненській області Віктор Башук.

    До речі, 99 відсотків представників малого і середнього бізнесу платять податки добровільно. А загалом цей показник в області становить 96 відсотків. І це попри те, що встановлено мораторій на перевірки: цього року їх кількість податківці зменшили на 43 відсотки. Тож маємо, по суті, ефект лимона: що більше тиснути на нього, то менше він дасть соку. І, як бачимо, навпаки.

    Нині Президент поставив завдання лібералізувати податкову політику в державі. Тож пропозиції з місць не лише слухають, а й чують. Скажімо, за ініціативою податкової служби значно розширено коло підприємців, які можуть застосовувати спрощену систему оподаткування через введення п’ятої та шостої груп платників єдиного податку; скасовано податкову накладну в друкованому варіанті, з початку 2013 року запроваджено декларування податку на прибуток лише раз на рік, а не щоквартально. Втім, «обкатка» нового — процес із двостороннім рухом. Тому й надзвичайно важливо не лише слухати, а й чути тих, хто працює за новими правилами.

    — Те, що податкова служба з фіскального органу перетворюється на партнера підприємців — факт. Податкова десять, навіть іще п’ять років тому й нині — як кажуть, небо і земля. Добре, що вчасно відредагували Податковий кодекс у частині співпраці між підприємцями, що перебувають на спрощеній системі оподаткування, та юридичними особами, зокрема, надання послуг першими другим та зарахування їх до складу витрат, — каже голова ради промисловців та підприємців Рівненщини Володимир Боярчук. — Утім, я б не сказав, що підприємці роблять галас із нічого. От, скажімо, митниця перейшла на електронну обробку вантажно-митних декларацій, але податкова не приймає їх в електронному вигляді для відшкодування ПДВ. Бо в законодавстві прописано: до податкових органів подається п’ятий примірник такої декларації з мокрою печаткою. Виходить, що служби модернізуються, але не синхронно. До того ж, законодавство вже не встигає за новими технологіями.

    «Нелогічна» копійка

    — Ми начебто повністю і вчасно сплачували всі належні платежі. Але нещодавно виявили одну копійку боргу, який перейшов із попередніх періодів і… нам нарахували 900 гривень штрафних санкцій. Хіба в цьому є логіка? Дякуємо податковій службі за створення електронних сервісів, які, на мою думку, набагато спростять наші взаємини. Якщо кожен платник зможе сам заглянути у свій особовий рахунок, то таких проблем не буде, — зазначає підприємець Ірина Тивонюк зі Здолбунова. — До речі, чи має довідка з електронного сервісу податкової юридичну силу?

    — Довідка, роздрукована з нашого електронного сервісу, матиме юридичну силу вже з 1 грудня, — розтлумачує заступник голови ДПС в області Тетяна Подсада. — Тому сьогодні все, чим «обросла» вищезгадана копійка, має вигляд справді нелогічний.

    Електронні сервіси — відносно нова послуга, яку податківці презентують платникам. Скажімо, сервіс «Пульс податкової» дає змогу напряму звернутися до голови ДПС Олександра Клименка, якщо в діях податкових інспекторів вбачається корупція. До речі, представники Рівненщини вже 27 разів скористалися цією послугою. А загалом усе це спрямовано на те, щоб налагодити максимально безконтактний спосіб спілкування податківців та підприємців і уникнути корупції.

    Із 1 грудня розпочинається реєстрація користувачів нового сервісу «Електронний кабінет платника податків», що стане одним з основних інструментів надання безкоштовних електронних послуг платникам у режимі он-лайн. Така новація, яка має значно полегшити роботу і життя платникам податків, передбачена проектом урядової постанови. Відповідний законопроект уже перебуває і на розгляді у Верховній Раді. Треба пам’ятати, що згаданий сервіс доступний лише тим, хто уклав угоду на визнання електронних документів.

    Крім того, із червня цього року в Рівному працює представництво центру сертифікації ключів електронного цифрового підпису. Їх уже видано 2400. А сервіс «Дізнайся більше про свого партнера» допоможе миттєво, в режимі он-лайн, перевірити сумлінність сплати податків вашим потенційним партнером.

    ДОВІДКА «УК»

    Результатом системної цілеспрямованої роботи з удосконалення податкової системи та поліпшення умов ведення бізнесу стало зростання позицій України в рейтингу Світового банку на 15 пунктів (із 152 місця в 2011-му на 137 в 2012-му). Фахівці СБ відзначили значний прогрес нашої держави за таким показником, як витрати часу на адміністрування податків. Торік бухгалтери й підприємці витрачали на податкові процедури в середньому 657 годин, нині — 491 годину. Спрощено процедуру реєстрації нових платників ПДВ. Обсяг необхідних документів скоротився втричі. Жорстко лімітовано терміни розгляду поданих заяв — не більше шести днів.

    За оцінками міжнародних експертів, поліпшення умов ведення бізнесу в Україні забезпечено також за рахунок зниження ставки податку на прибуток (з 25 до 21%, а з 2013 року — 17%). Ставка ПДВ у 2014 році становитиме 17%.

    ПІДПРИЄМЦІ ПРОПОНУЮТЬ

    Володимир ХОРУЖИЙ, підприємець, Володимирецький район:

    — Товарообіг для підприємців другої групи, що працюють на спрощеній системі оподаткування, сьогодні обмежений мільйоном гривень на рік та 10 найманими особами. Гадаю, це анахронізм, адже кожен найманий працівник приносив би підприємцеві свій внесок у товарообіг. І це стимулювало б до створення нових робочих місць, причому цілком економічно обгрунтованих. А не до приховування обсягів оподаткування.

    А візьміть третю групу підприємців-«спрощенців», які сплачують 3—5 відсотків податків загального обсягу доходу. Однаково платять і ті, де працює одна людина, й ті, де зареєстровано 20 найманих працівників. Тому справедливо було б платити податки не із загального доходу, а з різниці між доходом та витратами.

    Леонід КОПИЩИК, голова асоціації таксистів Сарненського району:

    — Важливе значення має позиція місцевої влади. Ось у Сарнах для таксистів міська рада встановила максимальну ставку єдиного податку: 215 гривень на місяць. Тож усі таксисти обрали третю групу і платять 5 відсотків доходу (який показують самі), тобто мінімум. А якби депутати послухали нас і встановили хоча б середню ставку, місто мало б інші доходи. Ось і виходить, що ми встаємо й лягаємо з думкою, як перехитрити державу. А вже, повірте, хочеться працювати спокійно й без хитрощів.

    Тетяна ПАРФЕНЮК, підприємець, м. Острог:

    — Підприємець, що працює на єдиному податку, за нашим законодавством, не має права йти у відпустку по догляду за дитиною: або закривайся (а це не так просто), або все одно плати ставку єдиного податку плюс єдиний соціальний внесок. Тобто все, що держава сплатить і як допомогу по догляду за дитиною, віддай назад. Виходить, однією рукою дають, іншою забирають. Це те саме, що тебе призвали в армію. Хіба ж не нонсенс? Потрібно законодавчо передбачити тимчасове припинення діяльності підприємця з поважних причин.

    КОМЕНТАР

    Віктор БАШУК, голова ДПС в області:

    — Із більшістю пропозицій, які надходять від представників бізнесу на засіданнях громадських рад та «круглих столів», ми погоджуємося. Не можна витиснути з лимона більше соку, ніж він може дати. Як, скажіть, не погодитися з головою асоціації перевізників Сарненського району? Це як свого часу було з гральним бізнесом: скрізь його обклали найвищою ставкою податку, а ось в Одесі встановили найнижчу. Тому чи не весь гральний бізнес України мав одеську реєстрацію й, відповідно, наповнював бюджет Південної Пальміри. Або візьміть маленьку країну Люксембург, де найнижчі в Європі ціни на пальне: весь транзит на Францію йде через Люксембург. Звісно, що окрім пального, люди купують багато чого, наповнюючи бюджет країни, де рівень життя один із найвищих.

    Ми ж намаганням дотиснути той лимон досягаємо часто протилежного ефекту: ось і в області високий відсоток працівників, які отримують мінімальну зарплату. Проаналізувавши ситуацію, приходимо до висновку, що насправді їх значно менше, ніж зафіксовано в офіційній статистиці, просто чимало людей мають погодинну оплату праці (неповну зайнятість): наприклад перукар, який не вистоїть біля крісла 8 годин, йому достатньо 6. А погодинна оплата праці відображається лише загальною цифрою у податковій звітності. Тому ми запропонували ДПСУ включити до звітності окремий рядок, який не спотворюватиме справжнього середнього розміру зарплати. Тим більше, що погодинна оплата праці — європейська норма.

    Урядовий Кур'єр

    Рейтинг: 4.9/5, основан на 25 голосах.
    Нравится

    Это будет Вам интересно

    Про внесення змін до пункту 3 Порядку та умов надання субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на здійснення заходів щодо соціально-економічного розвитку окремих територій, Кабінет Міністрів України

    Про внесення змін до пункту 3 Порядку та умов надання субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на здійснення заходів щодо соціально-економічного розвитку окремих територій

    Про деякі питання організації діяльності міжрегіональних територіальних органів Державної інспекції України з безпеки на морському та річковому транспорті, Міністерство інфраструктури України

    Зареєстровано в Міністерстві юстиції України 20 серпня 2012 p. за № 1397/21709 Про деякі питання організації діяльності міжрегіональних територіальних органів Державної інспекції України з безпеки на морському та річковому транспорті

    Золота шпага країни

    Найкоштовніша прикраса то олімпійське золото, а мрії рано чи пізно здійснюються, якщо мріяти правильно. Правильно вірити, докладати зусиль, ставити мету і досягати. Про все це вона думала, стоячи ...

    Национальный союз писателей выиграл судебный спор у фирмы профсоюзного деятеля

    ООО 'Росичи' не удалось через суд заставить Национальный союз писателей Украины продлить аренду дома творчества писателей им. А.П. Чехова в г. Ялта до конца 2020 года. Об этом свидетельствует ...

    Об адвокате - устами Клиентов

    Огромное спасибо всем, кто работал над созданием сайта. Ваш интернет портал - без всякого сомнения сейчас - единственный в своем роде. Здорово, что есть такие нужные интернет сайты. Этот сайт очень прост в использовании. На нем полезно работать - просто и быстро.

    Рекомендовано Адвокатом
    Телефон семейных адвокатов
    Статьи о семейном праве
    Стягнення заборгованості через суд

    Стягнення заборгованості через суд Часто стягнення заборгованості з боржника буде можливим здійснити лише після того, як було розглянуто та задоволено судом ...

    Розірвання шлюбу із засудженим, або ув'язненим

    Розірвання шлюбу із засудженим, або ув'язненим Сьогодні можна ініціювати «розділ» шлюбу з ув'язненим в суді, РАЦСі, якщо не мається спільних дітей.

    Консультации Адвоката
    Новости Семейного права
    Утверждена программа празднования Нового года ...

    Утверждена программа празднования Нового года в Киеве Мэр Киева Виталий Кличко утвердил программу празднования Нового года в столице. Об этом говорится в сообщении пресс-служба Киевской городской государственной администрации.

    Очільники вищих органів судової влади звернулися ...

    Очільники вищих органів судової влади звернулися до  Президента України та Голови Верховної Ради України У зв’язку із підготовкою внесення змін до бюджетного законодавства, в яких передбачається зарахування коштів від надходження судового збору до загального фонду державного бюджету, чим повністю ...

    Обладателем Кубка «Фемиды» стала команда Оболонского ..

    Обладателем Кубка «Фемиды» стала команда Оболонского райсуда г.Киева 13 декабря с. г. в преддверии Дня работников суда на территории учебно-тренировочной базы ФК «Динамо» состоялись финальные матчи и торжественное закрытие V турнира по мини-футболу среди команд судебных учреждений за Кубок «Фемиды». Турнир проводится под патронатом Совета судей Украины и Государственной судебной администрации (ГСА) Украины.

    77622d60ce9d54ae9fda0d258266067b