«Ми на Україні в пошуках її…»

    «Ми на Україні в пошуках її…»Не пожалітися на долю — навпаки, щиро поділилася радістю:

    — Щойно прийшла зі служби Божої — все було так урочисто! Нашому священику — отцю Юрію Іванюті — золотий хрест із прикрасами вручив головний редактор християнського журналу «До світла». Спочатку отець Юрій приїжджав до нас у Новару з Риму раз на два тижні. А коли греко-католицька громада зміцніла, переїхав сюди. Тепер місцева влада надала для нашої церкви Різдва Богородиці в тимчасове користування приміщення, причому безкоштовно. Адже ми, виявляється, були першою українською громадою, що утворилася в Італії. Тож сьогодні відзначаємо 10 років з часу створення свого острівця українства. А ще неподалік є православна церква — лише в Новарі майже 7,5 тисячі наших заробітчан. Тож маємо свій святвечір, свій Великдень, свою сповідь і своє причастя… Наталка виговорила вже всі гроші з мобільного, але невдовзі зателефонувала знову:

    — Ми, українці, маємо тут ще свій хор, а обидві церкви — греко-католицька та православна — на очах розквітають: хтось пожертвував золоту чашу для причастя, хтось привіз з України ікони. Тут у вільний час наші жінки створили вишивки для престолу. А незабаром відкриваємо недільну школу: щоб навчити дітей, які народилися у змішаних шлюбах, читати й писати рідною мовою.

    Своя сповідь і своє причастя… Які дорогі вони серцю кожного українця, що волею долі опинився далеко від рідної домівки! Обидві згадані церкви в Новарі працюють виключно на пожертви прихожан, українських заробітчан. І як щиро й віддано треба любити свою церкву, культуру і свою державу, який Великдень у душах мати, аби в чужій країні безкоштовно отримати приміщення для духовного спілкування!

    А що ж ми тут, на рідних теренах? А ми ще ой як часто можемо говорити про себе словами незабутнього Миколи Вінграновського: «Ми на Україні хворі Україною, ми на Україні в пошуках її…» Хтось, власне кажучи, вже назавжди «перехворів Україною», не дочекавшись сподіваного. Але те, що ми на 22-му році незалежності дедалі частіше «в пошуках її» — суща правда. Україна для кожного починається з рідної мови, яку, можливо, й не треба було б захищати, якби нею просто говорили.

    Втім, коли приїжджають офіційні делегації зі столиці, весь супровід (від охоронців до прес-секретарів) спілкується російською і лише, так би мовити, для протоколу — українською. Як на мене, то саме звідси й починається те, про що днями розповіла представник України в Раді Європи Світлана Богатирчук-Кривко. Їй дуже образливо чути в Страсбурзі закиди на зразок: ваші політики — не патріоти рідної держави.

    Урядовий Кур'єр

    Рейтинг: 4.9/5, основан на 25 голосах.
    Нравится

    Это будет Вам интересно

    Історичне обличчя міста стирає час

    Якось один із колекціонерів приніс листівки з фотографіями старих Черкас. Як же цікаво було роздивлятися вулиці та площі, якими ходили наші предки! Гортаючи такі раритети, ще більше усвідомлюєш, ...

    Не експорт культури, а взаємозбагачення нею

    Головна будівля столичного Мистецького Арсеналу, одним із будівничих якого був німець за походженням генерал Іван Міллер, відомий також як співавтор першого генплану Києва, стала місцем святкування ...

    Про заохочувальні відзнаки та пам’ятну відзнаку НКРЕ, Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики

    Про заохочувальні відзнаки та пам’ятну відзнаку НКРЕ Відповідно до Указу Президента України від 23 листопада 2011 року № 1059/2011( 1059/2011 ) «Про Національну комісію, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики» НАКАЗУЮ:

    Об адвокате - устами Клиентов

    Просто замечательный! Хорошенький интернет проектик! Классно! Всё очень удобно и просто. Спасибо за профессиональный сервис!

    Рекомендовано Адвокатом
    Телефон семейных адвокатов
    Статьи о семейном праве
    Стягнення заборгованості через суд

    Стягнення заборгованості через суд Часто стягнення заборгованості з боржника буде можливим здійснити лише після того, як було розглянуто та задоволено судом ...

    Розірвання шлюбу із засудженим, або ув'язненим

    Розірвання шлюбу із засудженим, або ув'язненим Сьогодні можна ініціювати «розділ» шлюбу з ув'язненим в суді, РАЦСі, якщо не мається спільних дітей.

    Консультации Адвоката
    Новости Семейного права
    Утверждена программа празднования Нового года ...

    Утверждена программа празднования Нового года в Киеве Мэр Киева Виталий Кличко утвердил программу празднования Нового года в столице. Об этом говорится в сообщении пресс-служба Киевской городской государственной администрации.

    Очільники вищих органів судової влади звернулися ...

    Очільники вищих органів судової влади звернулися до  Президента України та Голови Верховної Ради України У зв’язку із підготовкою внесення змін до бюджетного законодавства, в яких передбачається зарахування коштів від надходження судового збору до загального фонду державного бюджету, чим повністю ...

    Обладателем Кубка «Фемиды» стала команда Оболонского ..

    Обладателем Кубка «Фемиды» стала команда Оболонского райсуда г.Киева 13 декабря с. г. в преддверии Дня работников суда на территории учебно-тренировочной базы ФК «Динамо» состоялись финальные матчи и торжественное закрытие V турнира по мини-футболу среди команд судебных учреждений за Кубок «Фемиды». Турнир проводится под патронатом Совета судей Украины и Государственной судебной администрации (ГСА) Украины.

    77622d60ce9d54ae9fda0d258266067b