Підроблені гроші пахнуть… строком

    Підроблені гроші пахнуть… строком

    Нові часи вносять свої корективи в давнє ремесло

    У радянські часи фальшивомонетників можна було перерахувати на пальцях — підробка грошей вимагала неабиякої кваліфікації. Виготовлення фальшивок змушувало злочинця звертатися до спеціальної літератури, мати складне обладнання, вести лабораторні досліди… Приміром, відомий майстер підробок Віктор Баранов робив 25-рубльовки такого гатунку, що правоохоронці підозрювали в економічній диверсії іноземні розвідки.

    Але минув час. Досягнення в області оргтехніки та техніки оперативної поліграфії зумовили появу, так би мовити, фальшивомонетника-аматора, який має доступ до такого обладнання.

    За допомогою принтерів комп'ютерні генії вдаються до нових спроб збагатитися. Фото Володимира ЗАЇКИ

    — З появою комп’ютерів та принтерів друкувати гроші взялися люди, які раніше не мали жодного стосунку до кримінального світу, — розповідає начальник відділу департаменту Державної служби боротьби з економічною злочинністю МВС України Володимир Федорук. — До того ж, перші українські карбованці, так звані «купони», були настільки незахищені, що підробляли їх буквально мішками. На думку спеціалістів, нинішня гривня має значно більше ступенів захисту, однак і це не зупиняє деяких «комп’ютерних геніїв» від спроб збагатитися за допомогою принтера чи копіювального апарата.

    У Дніпропетровську оперативники затримали 24-річного студента п’ятого курсу місцевого університету, який за допомогою сучасної оргтехніки, фарб та гелевих ручок виготовляв фальшивки номіналом 100 і 200 гривень. Підробками хлопець розраховувався за цигарки, воду та інші дріб’язкові товари на центральному ринку, аби отримати решту справжніми грошима. При затриманні у зловмисника вилучили 4,5 тисячі фальшивих гривень. А от його «колеги» з Криму діяли масштабніше: 33-річний безробітний та 22-річний студент юридичного вишу(!) виготовляли саморобні купюри номіналом від 5 до 200 гривень. Використовуючи копіювальну техніку, ця пара примудрилася надрукувати підробок на 100 тисяч гривень!

    Надто показовим є випадок, який нещодавно трапився на Луганщині. Там працівники місцевого підрозділу ДСБЕЗ затримали фальшивомонетника, що підробляв купюри номіналом 50 та 100 гривень. 25-річний раніше судимий непрацюючий мешканець м. Первомайськ вирішив позмагатися з Нацбанком: він покращував свій фінансовий стан, «штампуючи» гроші за допомогою персонального комп’ютера та струменевого принтера. Підробки збував у дрібних крамницях і кіосках, купуючи цигарки та пиво. Але цього зловмиснику стало замало, закортіло реалізовувати несправжні банкноти цілими партіями. Правоохоронці затримали молодика на гарячому під час спроби збути 120 купюр номіналом 50 гривень. Під час обшуку за місцем проживання у фальшивомонетника вилучили персональний комп’ютер, принтер, засоби для нарізання «продукції». Найцікавіше, що грошову «липу» зловмисник друкував на звичайнісінькому папері!

    Втішає те, що останніми роками, за статистикою, активність «грошових» злочинців помітно знизилася. За словами Володимира Федорука, якщо у 2002—2009 роках щороку реєструвалося в середньому півтори тисячі злочинів, пов’язаних з виготовленням та збутом фальшивих банкнот, то в 2010 році органами внутрішніх справ зафіксовано приблизно тисячу відповідних заяв, а 2011-го — понад 700. Нинішнього року така тенденція зберігається — за вісім місяців зареєстровано до 400 злочинів за фактами виготовлення та збуту фальшивих банкнот. Можливо, люди стали обережнішими, бо якість підробок, як правило, низька, чи то фальшивомонетники зрозуміли, що несправжні купюри таки пахнуть чималим терміном ув’язнення, але факт залишається фактом.

    Урядовий Кур'єр

    Рейтинг: 4.6/5, основан на 25 голосах.
    Нравится

    Это будет Вам интересно

    Акціонери стануть «заочниками»

    Верховна Рада 18 червня цього року ухвалила в першому читанні законопроект Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення діяльності акціонерних товариств (№ 2037 від ...

    Попереджений — значить захищений

    На Южно-Українській АЕС пройшло щорічне планове протиаварійне тренування за системою Аварійна готовність і реагування.

    Про присвоєння Бойку А.П. третього рангу державного службовця, Кабінет Міністрів України

    Про присвоєння Бойку А. П. третього рангу державного службовця Відповідно до статті 26 Закону України "Про державну службу"( 3723-12 ) присвоїти третій ранг державного службовця Бойку Анатолію Павловичу — директорові департаменту організаційно-контрольної роботи Міністерства надзвичайних ситуацій України.

    Офіційне повідомлення Державтоінспекції

    Учора на сайті Дорожній контроль зявилася публікація ГАИшник, который заявлял, что украинцев не существует, теперь воюет на стороне ДНР. Мова йшлася про інспектора ДАІ Віктора Тесленко, який ...

    Об адвокате - устами Клиентов

    Огромное спасибо всем, кто работал над созданием сайта. Ваш интернет портал - без всякого сомнения сейчас - единственный в своем роде. Здорово, что есть такие нужные интернет сайты. Этот сайт очень прост в использовании. На нем полезно работать - просто и быстро.

    Рекомендовано Адвокатом
    Телефон семейных адвокатов
    Статьи о семейном праве
    Стягнення заборгованості через суд

    Стягнення заборгованості через суд Часто стягнення заборгованості з боржника буде можливим здійснити лише після того, як було розглянуто та задоволено судом ...

    Розірвання шлюбу із засудженим, або ув'язненим

    Розірвання шлюбу із засудженим, або ув'язненим Сьогодні можна ініціювати «розділ» шлюбу з ув'язненим в суді, РАЦСі, якщо не мається спільних дітей.

    Консультации Адвоката
    Новости Семейного права
    Утверждена программа празднования Нового года ...

    Утверждена программа празднования Нового года в Киеве Мэр Киева Виталий Кличко утвердил программу празднования Нового года в столице. Об этом говорится в сообщении пресс-служба Киевской городской государственной администрации.

    Очільники вищих органів судової влади звернулися ...

    Очільники вищих органів судової влади звернулися до  Президента України та Голови Верховної Ради України У зв’язку із підготовкою внесення змін до бюджетного законодавства, в яких передбачається зарахування коштів від надходження судового збору до загального фонду державного бюджету, чим повністю ...

    Обладателем Кубка «Фемиды» стала команда Оболонского ..

    Обладателем Кубка «Фемиды» стала команда Оболонского райсуда г.Киева 13 декабря с. г. в преддверии Дня работников суда на территории учебно-тренировочной базы ФК «Динамо» состоялись финальные матчи и торжественное закрытие V турнира по мини-футболу среди команд судебных учреждений за Кубок «Фемиды». Турнир проводится под патронатом Совета судей Украины и Государственной судебной администрации (ГСА) Украины.

    77622d60ce9d54ae9fda0d258266067b