Від журналістської ініціативи — до зібрання скарбів космосу

    Від журналістської ініціативи — до зібрання скарбів космосуДо 75-річчя утворення Житомирської області в музеї космонавтики ім. Сергія Корольова відкрито виставку «Крізь терни — до зірок». В її експозиції документи та фотографії, що розповідають про історію створення та розбудови цього унікального музейного закладу. Відомий факт нагадала присутнім на відкритті його директор Ірина Дячук: громадяни СРСР вперше дізнались про творця перших космічних кораблів Сергія Корольова з… некролога.

    Містян не залишила байдужими звістка, що він родом із Житомира. Отож кореспондент газети «Радянська Житомирщина» Лев Ботвинський на власний страх і ризик під час відпустки подався до Москви на пошуки матері Генерального Конструктора. Однак співробітники радянських спецслужб затримали «підозрілого» громадянина та етапували його назад до рідного міста.

    Однак саме цей вчинок журналіста дав старт цілеспрямованим пошукам, завдяки яким у дивом вцілілому будиночку Корольових відкрився меморіальний музей видатного сина України.

    Нині поряд із «земною колискою» видатного конструктора розміщується науково-музейний комплекс, у фондах якого і особисті речі Сергія Корольова, й унікальні документи, а також експонати — від частинок місячного ∂рунту і колосків української пшениці, що побували на навколоземній орбіті, до справжнього спускового апарата космічного корабля «Союз-27».

    А чи багатьом відомо, що Житомирщина тісно пов’язана не тільки з іменем Корольова, а з родоводами ще двох видатних особистостей в історії космонавтики — Костянтина Ціолковського і Юрія Кондратюка (Олександра Шаргея)? Завдяки пошукам музейників документально доведено, що дід розробника найоптимальнішого маршруту подорожі до Місяця — родом з Бердичева, а в Житомирському обласному архіві збереглася заява батька Костянтина Ціолковського з проханням підтвердити його родове походження з дворян Волині.

    На жаль, нині більшість накопичених у фондах документів, що свідчать про український внесок у світову космонавтику, малодоступні навіть для науковців. Причина —— дедалі відчутніший брак виставкових площ. Саме через це в музейному закладі фактично нема експозиції про… космічні досягнення часів української незалежності. Отож недаремно одне з центральних місць виставки «Крізь терни — до зірок» присвячене проекту розбудови музею, завдяки якому площа його приміщень має зрости втричі. План передбачає створення спеціалізованого читального залу та планетарію, де, ніби за помахом чарівної палички, можна буде спостерігати за відтворюваними на штучному небі рідкісними космічними явищами.

    Урядовий Кур'єр

    Рейтинг: 4.8/5, основан на 25 голосах.
    Нравится

    Это будет Вам интересно

    Про встановлення на 2013 рік граничного розміру плати за надання інформаційних послуг ліцензіатами з передачі електроенергії місцевими (локальними) електромережами, постачальникам електроенергії за нерегульованим тарифом, Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики

    Про встановлення на 2013 рік граничного розміру плати за надання інформаційних послуг ліцензіатами з передачі електроенергії місцевими (локальними) електромережами, які мають ліцензію на право здійснення діяльності з постачання електроенергії за регульованим тарифом, постачальникам електроенергії за нерегульованим тарифом

    Экс-премьера Таиланда заподозрили в подстрекательстве к убийству

    Генеральная прокуратура Таиланда заявила о намерении предъявить бывшему главе правительства, а ныне лидеру оппозиционной Демократической партии Апхиситу Ветчачиве обвинение в «подстрекательстве ...

    У Греції звільнять майже 30 тисяч держслужбовців

    Парламент Греції 17 липня ухвалив пакет законів про скорочення держсектору, що було обов'язковою умовою для виділення країні чергового траншу допомоги від міжнародних кредиторів.

    В доповнення до розпорядження від 21.12.2012 № 216/1.2-р, Державна митна служба України

    Керівникам митних органів  В доповнення до розпорядження від 21.12.2012 № 216/1.2-р У зв'язку зі зверненнями суб'єктів зовнішньоекономічної діяльності звертаємо увагу, що підписання електронним цифровим підписом повідомлень про фактичне вивезення товарів за межі митної території України з використанням періодичної митної декларації здійснюється посадовими особами митних органів, які виконують митні формальності щодо пропуску товарів за межі митної території України, під час внесення відповідних відміток про пропуск товарів за періодичною митною декларацією до Єдиної автоматизованої інформаційної системи митних органів.

    Об адвокате - устами Клиентов

    Большущее Вам спасибо. Очень благодарны! Ребята - Вы действительно молодцы.

    Рекомендовано Адвокатом
    Телефон семейных адвокатов
    Статьи о семейном праве
    Стягнення заборгованості через суд

    Стягнення заборгованості через суд Часто стягнення заборгованості з боржника буде можливим здійснити лише після того, як було розглянуто та задоволено судом ...

    Розірвання шлюбу із засудженим, або ув'язненим

    Розірвання шлюбу із засудженим, або ув'язненим Сьогодні можна ініціювати «розділ» шлюбу з ув'язненим в суді, РАЦСі, якщо не мається спільних дітей.

    Консультации Адвоката
    Новости Семейного права
    Утверждена программа празднования Нового года ...

    Утверждена программа празднования Нового года в Киеве Мэр Киева Виталий Кличко утвердил программу празднования Нового года в столице. Об этом говорится в сообщении пресс-служба Киевской городской государственной администрации.

    Очільники вищих органів судової влади звернулися ...

    Очільники вищих органів судової влади звернулися до  Президента України та Голови Верховної Ради України У зв’язку із підготовкою внесення змін до бюджетного законодавства, в яких передбачається зарахування коштів від надходження судового збору до загального фонду державного бюджету, чим повністю ...

    Обладателем Кубка «Фемиды» стала команда Оболонского ..

    Обладателем Кубка «Фемиды» стала команда Оболонского райсуда г.Киева 13 декабря с. г. в преддверии Дня работников суда на территории учебно-тренировочной базы ФК «Динамо» состоялись финальные матчи и торжественное закрытие V турнира по мини-футболу среди команд судебных учреждений за Кубок «Фемиды». Турнир проводится под патронатом Совета судей Украины и Государственной судебной администрации (ГСА) Украины.

    77622d60ce9d54ae9fda0d258266067b