Від журналістської ініціативи — до зібрання скарбів космосу

    Від журналістської ініціативи — до зібрання скарбів космосуДо 75-річчя утворення Житомирської області в музеї космонавтики ім. Сергія Корольова відкрито виставку «Крізь терни — до зірок». В її експозиції документи та фотографії, що розповідають про історію створення та розбудови цього унікального музейного закладу. Відомий факт нагадала присутнім на відкритті його директор Ірина Дячук: громадяни СРСР вперше дізнались про творця перших космічних кораблів Сергія Корольова з… некролога.

    Містян не залишила байдужими звістка, що він родом із Житомира. Отож кореспондент газети «Радянська Житомирщина» Лев Ботвинський на власний страх і ризик під час відпустки подався до Москви на пошуки матері Генерального Конструктора. Однак співробітники радянських спецслужб затримали «підозрілого» громадянина та етапували його назад до рідного міста.

    Однак саме цей вчинок журналіста дав старт цілеспрямованим пошукам, завдяки яким у дивом вцілілому будиночку Корольових відкрився меморіальний музей видатного сина України.

    Нині поряд із «земною колискою» видатного конструктора розміщується науково-музейний комплекс, у фондах якого і особисті речі Сергія Корольова, й унікальні документи, а також експонати — від частинок місячного ∂рунту і колосків української пшениці, що побували на навколоземній орбіті, до справжнього спускового апарата космічного корабля «Союз-27».

    А чи багатьом відомо, що Житомирщина тісно пов’язана не тільки з іменем Корольова, а з родоводами ще двох видатних особистостей в історії космонавтики — Костянтина Ціолковського і Юрія Кондратюка (Олександра Шаргея)? Завдяки пошукам музейників документально доведено, що дід розробника найоптимальнішого маршруту подорожі до Місяця — родом з Бердичева, а в Житомирському обласному архіві збереглася заява батька Костянтина Ціолковського з проханням підтвердити його родове походження з дворян Волині.

    На жаль, нині більшість накопичених у фондах документів, що свідчать про український внесок у світову космонавтику, малодоступні навіть для науковців. Причина —— дедалі відчутніший брак виставкових площ. Саме через це в музейному закладі фактично нема експозиції про… космічні досягнення часів української незалежності. Отож недаремно одне з центральних місць виставки «Крізь терни — до зірок» присвячене проекту розбудови музею, завдяки якому площа його приміщень має зрости втричі. План передбачає створення спеціалізованого читального залу та планетарію, де, ніби за помахом чарівної палички, можна буде спостерігати за відтворюваними на штучному небі рідкісними космічними явищами.

    Урядовий Кур'єр

    Рейтинг: 4.8/5, основан на 25 голосах.
    Нравится

    Это будет Вам интересно

    Про здійснення державних зовнішніх запозичень у 2013 році, Кабінет Міністрів України

    Про здійснення державних зовнішніх запозичень у 2013 році З метою виконання Закону України "Про Державний бюджет України на 2013 рік"( 5515-17 ) Кабінет Міністрів України постановляє:

    Подведены итоги заседания секции «Налоговое право» І Ежегодного форума юрисконсультов

    В «Премьер Паласе» (г. Киев, пересечение бульвара Т. Шевченко и ул. Пушкинской 7/29) продолжается І Ежегодный форум юрисконсультов, организованный издательством «Юридическая практика». Данный ...

    НБУ випустив у обіг золоту монету «Архістратиг Михаїл»

    Днями Нацбанк ввів у обіг дві нові золоті інвестмонети Архістратиг Михаїл новими номіналами 10 грн (вагою 15,5 г, або 1/2 унції, 2500 штук) і 2 грн (3,11 г, або 1/10 унції, 6000 шт.), завершивши ...

    Про затвердження проекту та титулу будови “Реконструкція аеродрому Міжнародного аеропорту “Дніпропетровськ”, Кабінет Міністрів України

    Про затвердження проекту та титулу будови "Реконструкція аеродрому Міжнародного аеропорту "Дніпропетровськ" 1. Затвердити поданий Національним агентством з питань підготовки та проведення в Україні фінальної частини чемпіонату Європи 2012 року з футболу та реалізації інфраструктурних проектів проект "Реконструкція аеродрому Міжнародного аеропорту "Дніпропетровськ", розроблений Українським державним проектно-технологічним науково-дослідним інститутом цивільної авіації "Украеропроект" та рекомендований до затвердження державним підприємством "Укрдержбудекспертиза" Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства, з такими основними техніко-економічними показниками:

    Об адвокате - устами Клиентов

    С огромной благодарностью отзываемся о тех, от кого зависит существование интернет портала.

    Рекомендовано Адвокатом
    Телефон семейных адвокатов
    Статьи о семейном праве
    Стягнення заборгованості через суд

    Стягнення заборгованості через суд Часто стягнення заборгованості з боржника буде можливим здійснити лише після того, як було розглянуто та задоволено судом ...

    Розірвання шлюбу із засудженим, або ув'язненим

    Розірвання шлюбу із засудженим, або ув'язненим Сьогодні можна ініціювати «розділ» шлюбу з ув'язненим в суді, РАЦСі, якщо не мається спільних дітей.

    Консультации Адвоката
    Новости Семейного права
    Утверждена программа празднования Нового года ...

    Утверждена программа празднования Нового года в Киеве Мэр Киева Виталий Кличко утвердил программу празднования Нового года в столице. Об этом говорится в сообщении пресс-служба Киевской городской государственной администрации.

    Очільники вищих органів судової влади звернулися ...

    Очільники вищих органів судової влади звернулися до  Президента України та Голови Верховної Ради України У зв’язку із підготовкою внесення змін до бюджетного законодавства, в яких передбачається зарахування коштів від надходження судового збору до загального фонду державного бюджету, чим повністю ...

    Обладателем Кубка «Фемиды» стала команда Оболонского ..

    Обладателем Кубка «Фемиды» стала команда Оболонского райсуда г.Киева 13 декабря с. г. в преддверии Дня работников суда на территории учебно-тренировочной базы ФК «Динамо» состоялись финальные матчи и торжественное закрытие V турнира по мини-футболу среди команд судебных учреждений за Кубок «Фемиды». Турнир проводится под патронатом Совета судей Украины и Государственной судебной администрации (ГСА) Украины.

    77622d60ce9d54ae9fda0d258266067b