Про стягнення 6 453 - Господарський суд Черкаської області - Боровик С.С.

  1. ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ
  2. РІШЕННЯ
  3. ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

18005, м. Черкаси, бульвар Шевченка, 307, тел. канцелярії (0472) 45-24-38, inbox@ck.arbitr.gov.ua

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

25 листопада 2014 року Справа № 925/1749/14

Господарський суд Черкаської області у складі головуючого судді Боровика С.С. з секретарем Вініченко О.Б., за участю представників сторін:

позивача - Ченцов О.Є. - по довіреності,

прокуратури - Єлісєєва О.О. - прокурор Черкаської прокуратури з нагляду за додержанням законів у воєнній сфері, Лук'яненко А.В. - прокурор Черкаської прокуратури з нагляду за додержанням законів у воєнній сфері

відповідача - Міщенко П.А. - по довіреності,

розглянувши у відкритому судовому засіданні справу №925/1749/14

за позовом заступника військового прокурора Черкаського гарнізону в інтересах Аварійно - рятувального загону спеціального призначення Управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Черкаській області

до дочірнього підприємства «Черкаська механізована колона» публічного акціонерного товариства «Київсільелектро»

про стягнення 6 453,92 грн.,

ВСТАНОВИВ:

Пред'явлено позов заступником військового прокурора Черкаського гарнізону в інтересах Аварійно - рятувального загону спеціального призначення Управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Черкаській області до дочірнього підприємства «Черкаська механізована колона» публічного акціонерного товариства «Київсільелектро» про стягнення 6 453,92 грн.

Підставою позову є невиконання відповідачем зобов'язань по оплаті наданих позивачем послуг згідно договору №149 від 05.09.2008 року на постійне та обов'язкове обслуговування державними аварійно-рятувальними службами об'єктів та окремих територій.

У судових засіданнях 20.11.2014 року та 25.11.2014 року представники прокуратури та позивача позов підтримали повністю з підстав, викладених у позовній заяві, просять його задовольнити.

Представник відповідача у судових засіданнях 20.11.2014 року та 25.11.2014 року визнав заборгованість по березень 2014 року включно.

Заслухавши пояснення представників прокуратури та сторін, дослідивши наявні у справі письмові докази та оцінивши їх у сукупності, оглянувши оригінали документів, суд задовольняє позов повністю з наступних підстав.

Як вбачається з матеріалів справи, правовідносини між сторонами виникли на підставі договору №149 від 05.09.2008 року на постійне та обов'язкове обслуговування державними аварійно-рятувальними службами об'єктів та окремих територій, предметом якого є організація та здійснення "Аварійно-рятувальною службою" аварійно-рятувального обслуговування "Об'єкта" з метою своєчасного реагування та виконання аварійно-рятувальних робіт при виникненні на "Об'єкті" надзвичайних ситуацій, а також профілактичної роботи із запобігання (профілактики) виникненню надзвичайних ситуацій техногенного та природного характерів, спрямованої на поліпшення техногенної безпеки об'єктів (територій) та підвищення рівня підготовленості об'єкта до рятування людей та ліквідації надзвичайних ситуацій (пункт 1.1. договору).

Сторони в пункті 4.1. договору встановили, що вартість функціонування структурних підрозділів Аварійно-рятувальної служби у режимі постійної готовності до виконання необхідного комплексу аварійно-рятувальних робіт в умовах надзвичайної ситуації або загрози її виникнення у кількості 1 оперативних одиниць складає 3,5% від загальної вартості постійного та обов'язкового обслуговування об'єкта (9 773,75), а саме 342,08 грн. на місяць. Ця вартість встановлена сторонами на основі розрахунку (калькуляції), який додається і виконаний згідно з вимогами Порядку визначення розмірів оплати за обслуговування об'єктів та окремих територій державними аварійно-рятувальними службами. Оплата за виконання аварійно-рятувальних робіт виконується за фактичними витратами на їх виконання на підставі підтверджувальних документів (актів, відомостей обліку робочого часу тощо). За додатковою угодою сторін можливі інші види розрахунків, що не порушують чинне законодавство України. За взаємною згодою сторін вартість обслуговування згідно з договором може змінюватись шляхом унесення змін і доповнень до договору.

За правовою природою даний договір є договором про надання послуг і відповідає вимогам статті 901 Цивільного кодексу України, якою передбачено, що за договором про надання послуг одна сторона (виконавець) зобов'язується за завданням другої сторони (замовника) надати послугу, яка споживається в процесі вчинення певної дії або здійснення певної діяльності, а замовник зобов'язується оплатити виконавцеві зазначену послугу, якщо інше не встановлено договором.

Відповідно до статті 526 Цивільного кодексу України зобов'язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

За змістом статей 599 та 625 Цивільного кодексу України боржник не звільняється від відповідальності за неможливість виконання ним грошового зобов'язання, яке припиняється виконанням, проведеним належним чином.

Згідно з частиною 1 статті 903 Цивільного кодексу України якщо договором передбачено надання послуг за плату, замовник зобов'язаний оплатити надану йому послугу в розмірі, у строки та в порядку, що встановлені договором.

Плата за обслуговування об'єкта «Аварійно-рятувальною службою» здійснюється щомісячним перерахуванням коштів у визначені строки згідно з наданим рахунком (пункт 4.2 договору).

АЗС ДП «Черкаська механізована колона» ПАТ «Київсільелектро» за адресою м.Черкаси, вул.Ватутіна,84/1 станом на момент розгляду справи знаходиться в Переліку небезпечних об'єктів, які підлягають паспортизації, згідно протоколу №48 від 25.11.2013 року (а.с.70-73); Договір №149 від 05.09.2008 року на постійне та обов'язкове обслуговування державними аварійно-рятувальними службами об'єктів та окремих територій не розірвано (не припинено) у встановленому законом порядку, лист №66 від 28.03.2014 року (а.с.67) не є належним доказом розірвання Договору №149 від 05.09.2008 року.

Позивач надав докази надіслання відповідачу рахунків на оплату послуг (а.с.13-17) за червень, липень, серпень, вересень 2012 року та березень 2013 року - травень 2014 року на загальну суму 6 453,92 грн., які відповідачем не оплачено, акти за липень - вересень 2012 року, березень 2013 року, копії нарядів на службу, тому суд задовольняє позов про стягнення вартості наданих послуг в сумі 6 453,92 грн.

На підставі статті 49 ГПК України з відповідача підлягає стягненню в дохід Державного бюджету України судовий збір в сумі 1 827 грн.

Керуючись статтями 49, 82, 84 Господарського процесуального кодексу України, суд

ВИРІШИВ:

Позов задовольнити повністю.

Стягнути з дочірнього підприємства «Черкаська механізована колона» публічного акціонерного товариства «Київсільелектро» (Черкаська область, Черкаський район, село Червона Слобода, вул. Жовтнева, буд.135, код ЄДРПОУ 00132606):

- на користь Аварійно - рятувального загону спеціального призначення Управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Черкаській області (м. Черкаси, вул.Сумгаїтська, буд.4, код ЄДРПОУ 25576385) ? 6 453,92 грн.

- в дохід Державного бюджету України через ДПІ у Черкаському районі: отримувач УДКСУ у м. Черкаси, код 38031150, банк ГУДКСУ у Черкаській області, МФО 854018, рахунок №31213206783002, код бюджетної класифікації 22030001, призначення платежу - судовий збір за розгляд позовної заяви господарським судом Черкаської області (код ЄДРПОУ 03500051) - 1 827 грн. судового збору.

Видати накази.

Рішення може бути оскаржене до Київського апеляційного господарського суду через господарський суд Черкаської області протягом десяти днів з дня прийняття.

Повне рішення складено 25.11.2014 року

Суддя С.С.Боровик

Рейтинг: 4.9/5, основан на 25 голосах.
Нравится

Это будет Вам интересно

У дитсадки — чисту воду

На Дніпропетровщині всі дитсадки в містах обласного підпорядкування забезпечили системами доочистки води. Тепер малеча у 75 дошкільних закладах Марганця, Нікополя, Орджонікідзе, Павлограда, Синельникова, ...

Працює економіка — діють соціальні гарантії

Перебування глави уряду в області розпочалося з приватного сільгосппідприємства Україна в Брусилівському районі. Нині господарство обробляє приблизно 1400 га ріллі, майже третина якої ще кілька ...

Кожній багатоповерхівці — свій рахунок

З 1 серпня житлово-комунальні послуги луганчани оплачуватимуть за новими тарифами. Представники місцевого комунального підприємства Центрожитлоком скоротили перелік послуг, що дало змогу зробити ...

В столице затопило несколько улиц и пляжей

В Киеве уже подтоплены несколько пляжей, пешеходный переход возле Голландского моста, Трухановская улица и часть Оболонской набережной. Залило также одно из крупнейших развлекательных мест в ...

Об адвокате - устами Клиентов

Спасибо его создателям и тем, от кого зависит работа интернет проекта.

Рекомендовано Адвокатом
Телефон семейных адвокатов
Статьи о семейном праве
Стягнення заборгованості через суд

Стягнення заборгованості через суд Часто стягнення заборгованості з боржника буде можливим здійснити лише після того, як було розглянуто та задоволено судом ...

Розірвання шлюбу із засудженим, або ув'язненим

Розірвання шлюбу із засудженим, або ув'язненим Сьогодні можна ініціювати «розділ» шлюбу з ув'язненим в суді, РАЦСі, якщо не мається спільних дітей.

Консультации Адвоката
Новости Семейного права
Утверждена программа празднования Нового года ...

Утверждена программа празднования Нового года в Киеве Мэр Киева Виталий Кличко утвердил программу празднования Нового года в столице. Об этом говорится в сообщении пресс-служба Киевской городской государственной администрации.

Очільники вищих органів судової влади звернулися ...

Очільники вищих органів судової влади звернулися до  Президента України та Голови Верховної Ради України У зв’язку із підготовкою внесення змін до бюджетного законодавства, в яких передбачається зарахування коштів від надходження судового збору до загального фонду державного бюджету, чим повністю ...

Обладателем Кубка «Фемиды» стала команда Оболонского ..

Обладателем Кубка «Фемиды» стала команда Оболонского райсуда г.Киева 13 декабря с. г. в преддверии Дня работников суда на территории учебно-тренировочной базы ФК «Динамо» состоялись финальные матчи и торжественное закрытие V турнира по мини-футболу среди команд судебных учреждений за Кубок «Фемиды». Турнир проводится под патронатом Совета судей Украины и Государственной судебной администрации (ГСА) Украины.

77622d60ce9d54ae9fda0d258266067b