Черги зникнуть чи відродяться?

    Черги зникнуть чи відродяться?

    Зміна правил реєстрації нерухомого майна може призвести до збоїв у системі і так званого «продажу по колу»

    Експертну спільноту і звичайних громадян продовжує лихоманити через запровадження нових правил реєстрації прав на нерухоме майно з 1 січня 2013 року, а також передачу юридичних функцій від Бюро технічної інвентаризації (БТІ) до реєстраційних служб управлінь юстиції (під патронатом Мін’юсту) у містах та районах. І, схоже, зовсім не даремно.

    Наприклад, керівники столичного БТІ зазначають, що кияни досі не знають місцезнаходження реєстраційної служби Головного управління юстиції у місті Києві, графік її роботи і навіть робочі телефони організації.

    Кореспондент «УК» вирішив сам перевірити цю інформацію. Пошуки цих даних на сайті Головного управління юстиції у м. Києві 24 грудня не мали успіху. У приймальні керівника управління вдалося дізнатись адресу столичної реєстраційної служби — проспект Повітрофлотський, 67 «Г» (це у глухому районі поблизу аеропорту «Київ»). Кращого місцезнаходження для такої важливої служби, як кажуть, знайти не змогли. «Телефонів там і досі немає, їх лише проводять», — чомусь радісно повідомила секретар. Коментар тут, як-то кажуть, зайвий. Нова загроза — продаж по колу

    «УК» нещодавно писав, що з Нового року країна також розпочне жити за новим електронним реєстром. Проте його лише формують і не відомо, скільки часу знадобиться для переносу даних зі старих паперових реєстрів до нового електронного.

    Саме це, за словами голови Спілки спеціалістів з нерухомості Олександра Рубанова, підштовхне нечесних людей до злодійських дій. «Очікуємо, що траплятимуться непоодинокі, а можливо, і масові приклади продажу одного і того самого об’єкта кілька разів. А отже, суди просто завалять різного роду позовами. Страждатимуть звичайні люди», — зазначає він. До цього слід додати, що відсуджувати своє житло або землю у цих випадках люди будуть (і часто-густо не на користь чесних клієнтів) роками.

    Здивування викликає й те, що навіть приватні нотаріуси, які оформлюватимуть договори купівлі-продажу нерухомості та інші обтяження, хвилюються щодо долі своїх майбутніх клієнтів, особливо покупців. Відтепер необов’язковою є технічна інвентаризація об’єктів, тому приватний нотаріус Олександр Биченко радить останнім ретельно вивчати житла, які вони купують, «простукуючи все молотком».

    На це керуючий партнер ЮК «Ол та Руст» Роман Христенко відповів, що таке, по-перше, навряд чи дозволить робити господар помешкання (він же продавець), а по-друге, ці дії не будуть ефективними. «Всі технічні моменти знають лише фахівці. Приміром, перенесення несучих стін, зміна площі житла тощо. Отже, порада може бути лише одна — для цього покупці мають звертатися у БТІ. Бо купувати «кота в мішку» буде дуже небезпечно», — додав він.

    Без збоїв не обійтись

    Те, що нова система реєстрації не лише даватиме збої, а й просто «заколапсує», не заперечує й чимала кількість юристів. Приміром, партнер правничої групи «Павленко та Побережнюк» Лариса Побережнюк вважає, що поки відбуватиметься «притирання» з новим електронним реєстром, активізуються рейдерські схеми «захоплень» помешкань і землі. «Цілком можливо, що не обійдеться і без хакерських атак на нього, адже захищеність реєстру може бути доволі слабкою. Отже кількість судових справ у царині купівлі-продажу нерухомості побільшає», — зазначає вона.

    Урядовий Кур'єр

    Рейтинг: 4.6/5, основан на 25 голосах.
    Нравится

    Это будет Вам интересно

    На круглом столе в ВССУ обсудят вопросы применения положений глав 20 и 21 УПК

    Высший специализированный суд Украины по рассмотрению гражданских и уголовных дел организует проведение круглого стола по вопросам применения положений глав 20 и 21 Уголовного процессуального ...

    Уряд преміює надсучасні розробки

    29 квітня Кабінет Міністрів прийняв розпорядження Про присудження премії КМУ за розроблення і впровадження інноваційних технологій. Премії, що присуджені пятьом авторським колективам і становлять ...

    СБУ заявляет о перекрытии одного из источников финансирования терроризма

    Службой безопасности Украины, в ходе осуществления мероприятий по борьбе с проявлениями сепаратизма и финансирования терроризма на Украине, во взаимодействии с Государственной службой финансового ...

    У Німеччині розпочинається «Берлінале-2013»

    Сьогодні стартує міжнародний кінофестивальБерлінале-2013. Його відкриває стрічка китайського режисера Вонга Кар-ваяВеликі майстри.

    Об адвокате - устами Клиентов

    Благодарим всех за качественную работу. Этот сайт на данный момент - единственный в своем роде. Хорошо, что есть такие нужные интернет порталы. Этот интернет портал очень многофункционален в использовании. На нем удобно проводить отдых - просто, удобно,быстро.

    Рекомендовано Адвокатом
    Телефон семейных адвокатов
    Статьи о семейном праве
    Стягнення заборгованості через суд

    Стягнення заборгованості через суд Часто стягнення заборгованості з боржника буде можливим здійснити лише після того, як було розглянуто та задоволено судом ...

    Розірвання шлюбу із засудженим, або ув'язненим

    Розірвання шлюбу із засудженим, або ув'язненим Сьогодні можна ініціювати «розділ» шлюбу з ув'язненим в суді, РАЦСі, якщо не мається спільних дітей.

    Консультации Адвоката
    Новости Семейного права
    Утверждена программа празднования Нового года ...

    Утверждена программа празднования Нового года в Киеве Мэр Киева Виталий Кличко утвердил программу празднования Нового года в столице. Об этом говорится в сообщении пресс-служба Киевской городской государственной администрации.

    Очільники вищих органів судової влади звернулися ...

    Очільники вищих органів судової влади звернулися до  Президента України та Голови Верховної Ради України У зв’язку із підготовкою внесення змін до бюджетного законодавства, в яких передбачається зарахування коштів від надходження судового збору до загального фонду державного бюджету, чим повністю ...

    Обладателем Кубка «Фемиды» стала команда Оболонского ..

    Обладателем Кубка «Фемиды» стала команда Оболонского райсуда г.Киева 13 декабря с. г. в преддверии Дня работников суда на территории учебно-тренировочной базы ФК «Динамо» состоялись финальные матчи и торжественное закрытие V турнира по мини-футболу среди команд судебных учреждений за Кубок «Фемиды». Турнир проводится под патронатом Совета судей Украины и Государственной судебной администрации (ГСА) Украины.

    77622d60ce9d54ae9fda0d258266067b