Таїна Іоанна Георгія Пінзеля

    Таїна Іоанна Георгія Пінзеля

    У Тернополі представили унікальне видання творів українського Мікеланджело

    У тернопільському Українському домі «Перемога» представили унікальний альбом творів славетного скульптора другої половини XVIII ст., основоположника експресивної барокової пластики Іоанна Георгія Пінзеля.

    Автор тексту й укладач каталогу, що завершує видання, — мистецтвознавець із Тернополя Віра Стецько, яка вже майже три десятиріччя досліджує творчість українського Мікеланджело: він зумів витворити феномен нової пластики, поєднавши добру європейську школу творіння в камені й мармурі та наших різьбярів по дереву.

    Доля Пінзеля містична, доля його творів — трагічна. Достеменно й досі не відомо, коли й де він народився, немає інформації й про його етнічне походження, як і, зрештою, про точну дату смерті. Не вдалося поки що відшукати могилу Майстра в Бучачі на Тернопіллі, хоч архівні документи кинули певне світло на його появу в цьому місті, створення власної сім’ї та творчу діяльність.

    Віра Стецько пригадує, як за радянських часів приїжджала до Бучача разом з відомим музейником Борисом Возницьким. Їх тоді дуже вразило, що в місцевому костелі Успіння Богородиці деякі твори Пінзеля були розкидані на підлозі. Одразу ж мистецтвознавці подалися до райкому, попросили передати ці роботи музеям. Та почули відмову, а через місяць дізналися, що шедеври Пінзеля вивезли з храму, який використовували тоді замість складу меблів, разом зі сміттям та спалили.

    Нині в Україні атрибутовані на основі архівних документів і стилістичних порівнянь 55 робіт видатного майстра. Ці твори зберігають якщо не у фондах музеїв, то вони виставлені у храмах. В альбомі, який, власне, назвали «Таїна Іоанна Георгія Пінзеля» та презентували в Тернополі, вперше подали фоторепродукції робіт видатного скульптора, до того ж не лише тих, які добре збереглися, а й тих, що дійшли до нашого часу пошкодженими, часто-густо лише певні фрагменти.

    Мистецтвознавець із Тернополя Віра Стецько представляє альбом «Таїна Іоанна Георгія Пінзеля». Фото автора

    Віра Стецько зізналася, що задум видати такий альбом виношувала давно. А пришвидшило роботу те, що творами Пінзеля зацікавився Лувр і французи підготували каталог своєю мовою. Прикро стало мистецтвознавцю, що Україна представлятиме виставку у Франції без каталогу українською. Допомогти фінансово у виданні альбому-каталогу погодився тернопільський підприємець Тарас Демкура. З фотохудожником Костянтином Сачеком пані Віра об’їздила на Тернопіллі, Прикарпатті, Львівщині всі місця, де творив Іоанн Георгій Пінзель, храми й музеї, в яких нині зберігають роботи славетного скульптора.

    Альбом про Пінзелеву таїну автор вирішила розпочати з туристичної мапи з позначками місць, де можна побачити роботи Майстра. Цікаво, що поміж дослідницького матеріалу Віра Стецько прагнула ввести й світлини 20-30-х років минулого століття (їх віднайшла у польських архівах) тих храмів, інтер’єри яких прикрашали творчі роботи Пінзеля. Текст у виданні поданий українською та англійською мовами. Підписи під фотоілюстраціями та каталог робіт видатного скульптора можна прочитати також французькою. Альбом пані Віра присвятила світлій пам’яті першовідкривачу творчості українського Мікеланджело — Герою України Борисові Возницькому, трагічна смерть якого сталася незадовго до відкриття виставки робіт Пінзеля в Луврі.

    Урядовий Кур'єр

    Рейтинг: 4.9/5, основан на 25 голосах.
    Нравится

    Это будет Вам интересно

    Справку об отсутствии задолженности по налогам можно получить в электронной форме

    Справку об отсутствии задолженности по налогам и сборам налогоплательщик сможет получить в электронной форме на основании электронного запроса.

    Доля ботаніка

    Хтось думає, що, перебуваючи на владних посадах, може вершити долі і народів, і окремих особистостей, зводячи на пєдестал нікчем і розчавлюючи світочів. Але істина все одно восторжествує, навіть ...

    На Закарпатті у зіткненні двох авто загинув чоловік, ще троє людей отримали травми

    7 листопада, близько 14 години 30 хвилин, на Закарпатті, між селами Іза та Горінчево Хустського району, 44-річний водій автомобіля Chevrolet Cruz виїхав на смугу зустрічного руху, де скоїв зіткнення ...

    Куди звернутися, якщо Вашу квартиру раптом затопили сусіди з верхніх поверхів?

    Зумійте правильним чином оцінити завдані збитки, Вам слід звернутися в спеціальну організацію, що надає такі послуги з оцінювання.

    Об адвокате - устами Клиентов

    Большущее Вам спасибо. Очень благодарны! Ребята - Вы действительно молодцы.

    Рекомендовано Адвокатом
    Телефон семейных адвокатов
    Статьи о семейном праве
    Стягнення заборгованості через суд

    Стягнення заборгованості через суд Часто стягнення заборгованості з боржника буде можливим здійснити лише після того, як було розглянуто та задоволено судом ...

    Розірвання шлюбу із засудженим, або ув'язненим

    Розірвання шлюбу із засудженим, або ув'язненим Сьогодні можна ініціювати «розділ» шлюбу з ув'язненим в суді, РАЦСі, якщо не мається спільних дітей.

    Консультации Адвоката
    Новости Семейного права
    Утверждена программа празднования Нового года ...

    Утверждена программа празднования Нового года в Киеве Мэр Киева Виталий Кличко утвердил программу празднования Нового года в столице. Об этом говорится в сообщении пресс-служба Киевской городской государственной администрации.

    Очільники вищих органів судової влади звернулися ...

    Очільники вищих органів судової влади звернулися до  Президента України та Голови Верховної Ради України У зв’язку із підготовкою внесення змін до бюджетного законодавства, в яких передбачається зарахування коштів від надходження судового збору до загального фонду державного бюджету, чим повністю ...

    Обладателем Кубка «Фемиды» стала команда Оболонского ..

    Обладателем Кубка «Фемиды» стала команда Оболонского райсуда г.Киева 13 декабря с. г. в преддверии Дня работников суда на территории учебно-тренировочной базы ФК «Динамо» состоялись финальные матчи и торжественное закрытие V турнира по мини-футболу среди команд судебных учреждений за Кубок «Фемиды». Турнир проводится под патронатом Совета судей Украины и Государственной судебной администрации (ГСА) Украины.

    77622d60ce9d54ae9fda0d258266067b