Професія: «стололаз»

    Професія: «стололаз»

    , «Урядовий кур’єр»

    Презентації проектів, відкриття нових магазинів, виробничих ліній на будь-яких підприємствах (з виробництва бетону, цигарок чи солодкої води тощо) — їхня стихія. І байдуже, що презентують. Однією з умов діяльності наших героїв є те, що на подібні дійства організатори запрошують представників преси. І найголовніше — накривають столи з усілякими напоями та наїдками, часто вельми дорогими та екзотичними. А після урочистостей вручають подарунки, дякуючи за участь і, щонайменше, у половині випадків марно сподіваючись на висвітлення події на шпальтах газет, у радіо- чи телеефірі.

    Масштаби заходу залежать від гаманців, розмаху, куражу та щедрості господарів. Золоті часи для любителів поїсти і випити на дурняк припали на незабутні 90-ті роки минулого століття. От де були гулянки! Новітні багатії намагалися показати себе з усіх найкращих боків і солодко припрошували журналістів за всяку ціну, не заощаджуючи на прес-пакетах з усілякими сувенірами й продуктово-алкогольними наборами. Таких презентацій з фуршетами й бенкетами на тиждень можна було нарахувати більше, ніж він має днів.

    На початку того буремного й вельми цікавого десятиліття я лише пізнавав світ великої журналістики. І щоразу ставало ніяково не стільки від гостинності організаторів, скільки від нахабства й безпардонності колег. Ну, запросили тебе до столу — нехай. Ну, вручили пакет — не без того. Але ж набивання кишень і сумок бутербродами, екзотичними фруктами та пляшками виходило та й нині виходить за межі мого розуміння життя й професійної етики.

    А чого вернути носа, казали мені старші, досвідчені у цій справі колеги — у них є гроші, хай накривають і дарують, не збідніють, мовляв. Зазвичай більшість таких «стололазів-шаровиків» мало цікавила суть події. Зі швидкості займання місць за столом та активності впродовж бенкету одразу видно, хто навіщо туди прийшов. І з презентації до презентації це були одні й ті самі обличчя.

    Працюючи певний час у прес-службах однієї з політичних партій і відомої державної структури, з давніми знайомими зустрічався вже як організатор акредитації журналістів на урочистості з фінальними фуршетами-бенкетами. І жартома думав про себе: «Скільки, виявляється, видань та інформагенцій я досі не знав!» Однак добре знав мету так званих колег — добряче випити й попоїсти на дурняк.

    І не приведи Господи, раптово скасувати неофіційну частину чи обділити когось святковим пакетом з нікому не потрібними дрібничками. У відповідь чуєш сакраментально-зверхню фразу: «Як приймали, так і напишемо». Після таких слів спершу хотілося зацідити в пику й послати під три чорти, але на людях лише іронічно відмахувався, мовляв, ну-ну, де й що ти коли-небудь писав?

    Минуло багато років, за серйозною роботою участь у подібних заходах відпала сама по собі. Вважав, нинішні бізнесмени нарешті навчилися рахувати гроші, відсіюючи зерно від полови, що призвело до кардинальної зміни звичок журналістів. Де там! Стара гвардія стололазів досі в строю, не здається і гуртується, бо «шара» давно перетворилася на потребу і стан душі. Раніше ходили чутки, що всі вони тримають між собою міцний зв’язок і записують одне одного на «цікаві» заходи. Їй-бо, так воно і є.

    Нещодавно на відкритті одного зі столичних гіпермаркетів побачив до болю знайомі обличчя. Посивілі й статечні, при костюмах, багато хто вже на пенсії, навіть із дружинами та знайомими(!) — викапані синьйори з вищого світу. Всі вони по закінченні офіціозу поспішили зайняти місця за столом, згодом вишикувавшись у чергу за подарунками. Дикий, гидкий і смішний вигляд мала картина цього благодійного обіду й швидкої передачі бейджів «Преса» знайомим заради отримання зайвого пакета. А також відповідь на прохання організаторів бодай щось написати: «Та в понеділок обов’язково…». Чи дочекаються менеджери зі зв’язків зі ЗМІ відповідної реакції запрошених — питання риторичне.

    Урядовий Кур'єр

    Рейтинг: 4.9/5, основан на 25 голосах.
    Нравится

    Это будет Вам интересно

    Про внесення змін до порядку денного другої сесії Верховної Ради України сьомого скликання, Верховна Рада України

    ПОСТАНОВА  Верховної Ради України Верховна Рада України постановляє: 1. Включити до порядку денного другої сесії Верховної Ради України сьомого скликання( 158-18 ), затвердженого Постановою Верховної Ради України від 2 квітня 2013 року № 158-VII, законопроекти згідно з переліком, що додається.

    Про передачу будівлі в м. Одесі у спільну власність територіальних громад Одеської області, Кабінет Міністрів України

    Про передачу будівлі в м. Одесі у спільну власність територіальних громад Одеської області Передати будівлю (літер А, Б) загальною площею 2050,6 кв. метра по просп. Маршала Жукова, 1а, у м. Одесі у спільну власність територіальних громад Одеської області для розміщення дошкільного навчального закладу за умови взяття зобов’язання органами місцевого самоврядування використовувати її за цільовим призначенням та не відчужувати у приватну власність.

    Про затвердження Порядку резервування коштів за сформованими резервами за кредитними операціями в іноземній валюті з позичальниками, у яких немає документально підтверджених очікуваних надходжень валютної виручки, Національний банк України

    Банк здійснює резервування коштів у валюті сформованого резерву за кредитними операціями в іноземній валюті. Якщо іноземна валюта формування резерву не належить до валют резервування, то резервування ...

    Працівникам нафтової, газової та нафтопереробної промисловості України

    Шановні друзі!Від імені Уряду прийміть щирі вітання з нагоди професійного свята Дня працівників нафтової, газової та нафтопереробної промисловості України!

    Об адвокате - устами Клиентов

    Довольно оригинальный, актуальный и новый интернет портал! Хочется отблагодарить вас денежкой. Как это можно организовать?

    Рекомендовано Адвокатом
    Телефон семейных адвокатов
    Статьи о семейном праве
    Стягнення заборгованості через суд

    Стягнення заборгованості через суд Часто стягнення заборгованості з боржника буде можливим здійснити лише після того, як було розглянуто та задоволено судом ...

    Розірвання шлюбу із засудженим, або ув'язненим

    Розірвання шлюбу із засудженим, або ув'язненим Сьогодні можна ініціювати «розділ» шлюбу з ув'язненим в суді, РАЦСі, якщо не мається спільних дітей.

    Консультации Адвоката
    Новости Семейного права
    Утверждена программа празднования Нового года ...

    Утверждена программа празднования Нового года в Киеве Мэр Киева Виталий Кличко утвердил программу празднования Нового года в столице. Об этом говорится в сообщении пресс-служба Киевской городской государственной администрации.

    Очільники вищих органів судової влади звернулися ...

    Очільники вищих органів судової влади звернулися до  Президента України та Голови Верховної Ради України У зв’язку із підготовкою внесення змін до бюджетного законодавства, в яких передбачається зарахування коштів від надходження судового збору до загального фонду державного бюджету, чим повністю ...

    Обладателем Кубка «Фемиды» стала команда Оболонского ..

    Обладателем Кубка «Фемиды» стала команда Оболонского райсуда г.Киева 13 декабря с. г. в преддверии Дня работников суда на территории учебно-тренировочной базы ФК «Динамо» состоялись финальные матчи и торжественное закрытие V турнира по мини-футболу среди команд судебных учреждений за Кубок «Фемиды». Турнир проводится под патронатом Совета судей Украины и Государственной судебной администрации (ГСА) Украины.

    77622d60ce9d54ae9fda0d258266067b