Сергій ЛОЗОВСЬКИЙ: «Завдання — видобувати більше і якіснішого вугілля»

    Сергій ЛОЗОВСЬКИЙ: «Завдання — видобувати більше  і якіснішого вугілля»Генеральний директор ДП «Донецька вугільна енергетична компанія» Сергій ЛОЗОВСЬКИЙ

    Впевнено утримує лідерські позиції в своїй галузі державне підприємство «Донецька вугільна енергетична компанія». Воно першим у Міненерговугілля видало на-гора з початку року мільйон тонн твердого палива і продовжує нарощувати виробництво. Про те, як це вдається, та перспективи роботи 16-тисячного колективу компанії розповідає її генеральний директор Сергій ЛОЗОВСЬКИЙ.

    На місяць раніше

    Сергію Петровичу, що таке сьогодні ДП «Донецька вугільна енергетична компанія» («ДВЕК») і коли ви плануєте добути цього року другий мільйон тонн вугілля?

    — Програму на цей рік ми захистили на 2 млн 436 тис. тонн вугілля. І обов’язково її виконаємо. Але це завдання не з легких. З різних причин шахта ім. Челюскінців і шахта ім. Калініна виявилися без очисних забоїв. І не працюють майже з початку року. Тому перший мільйон нам дістався врай складно. Найвагоміший внесок у цю перемогу зробив колектив шахти «Південнодонбаська №3 (понад 40% загального показника добули на цьому підприємстві). Далі йдуть шахти ім. Скочинського і «Трудівська». До речі, в цьому році ми добули перший мільйон тонн вже в травні — на місяць раніше, ніж торік. На сьогодні виконуємо план і завдання, які встановлені Міністерством енергетики і вугільної промисловості. Не тільки з видобутку, а й з проходки гірських виробок. До складу компанії входять десять вуглевидобувних підприємств (вісім з цих шахт розташовані в самому Донецьку) і сім допоміжних підрозділів. Промислові запаси наших шахт становлять 756,3 млн тонн. Балансові запаси — 826,2 млн тонн. Тож роботи вистачить не на одне покоління. А другий мільйон тонн вугілля 2012 року плануємо добути у жовтні.

    — А ті дві шахти, що опинилися поза грою, чи довго ще будуть перебувати в неробочому стані?

    — Ми подали в міністерство інвестиційні проекти. І якщо Верховною Радою буде прийнято рішення щодо додаткових вкладень у вугільну галузь, то ці дві шахти серед перших отримають кошти, щоб змонтувати нові очисні забої. Там усе вже підготовлено. Якщо буде устаткування, хоч завтра можна братися до монтажу і через два місяці отримувати вугілля. Чекаємо з нетерпінням, коли нові лави запрацюють з повним навантаженням. Сумнівів немає, програму обов’язково виконаємо. А якщо незабаром до лав діючих повернуться ці дві шахти, то зможемо домогтися більшого. У березні ми провели експеримент з максимального добового видобутку вугілля силами восьми шахт. Результат — 9385 тонн. Такого в об’єднанні не було три останні роки. Це дуже високий показник. У середньому добуваємо від 6,9 до 7,5 тис. тонн на добу. Ми підрахували, що з повним складом працюючих підприємств (10 шахт) добовий показник зможемо підняти до 12 тис. тонн.

    Директори шахт ДП «ДВЕК». Зліва направо: Олег Бормотов («Моспінська»), Олександр Волков (ім. Єгора Бакумова), Варлам Міміношвілі (ім. Скочинського), Сергій Мальцев («Трудівська»), генеральний директор Сергій Лозовський, Владислав Кудінов («Південнодонбаська-3»), Василь Данча (ім. Челюскінців), Олег Єрьоменко (ім. Калініна), Веніамін Долгіх («Жовтневий рудник»). Фото Анатолія БАСА

    Вугілля замість газу

    — У зв’язку з тим, що в Україні гостро стоять проблеми з газом і нафтою, більше почали говорити про вуглевидобування. Чи відчуваєте ви підвищення уваги до себе уряду, суміжників?

    — Нині багато залежить від енергетиків. Вони повинні провести перебудову устаткування електростанцій на споживання вугілля замість газу. І перед нами стоїть основне завдання: видобувати якісніше вугілля, щоб воно могло застосовуватися в енергетиці «без підсвічування» — без газу і мазуту. Багато робиться і для зниження зольності вугілля, що добувається для зменшення втрат. Іде справжня боротьба за якість вугілля на збагачувальних фабриках, де, власне, виходить концентрат, який відправляють енергетикам. А в загальному обсязі нашого видобутку 50% становить коксівне вугілля і 50% енергетичне. До речі, металурги теж більше стали приділяти цьому уваги. Адже з якістю вугілля пов’язані екологія, шкідливі викиди, якість металу. Питань чимало. І від них нікуди не сховаєшся. Ними треба займатися впритул. Тому без допомоги та уваги держави нам не обійтися. І цю підтримку ми останнім часом відчуваємо дедалі більше.

    На рівень рентабельності

    — Як відомо, Президент України ініціював програму розвитку вугільної промисловості на перспективу. Які аспекти її виконання насамперед характерні для підприємств вашої компанії?

    — У зв’язку з цим на підприємствах Міненерговугілля зараз ведеться масштабна робота. Ми розробили і захистили комплексну програму розвитку до 2015 року з чіткими проміжними показниками, де стоїть головне завдання: вивести всі наші підприємства на рівень рентабельності. По нашому об’єднанню ми визначили, який обсяг приватно-державних інвестицій має надійти на кожне підприємство, аби підняти рівень вуглевидобутку. Саме цим досягається рентабельність. Згідно з програмою, нерентабельні шахти будуть передані в Укрвуглереструктуризацію з метою закриття. Нині формується комплексна програма: скільки треба вкласти коштів і куди, щоб вийти на необхідну межу рентабельності. Після цього програма реструктуризації вугільної галузі ляже на стіл уряду. Без допомоги держави підприємства не впораються.

    — Що чекає на вашу компанію в процесі реалізації програми?

    — На сьогодні у нас є три групи підприємств, кожну з яких чекає різна методика реалізації програми. До першої належать нерентабельні шахти «Лідіївка», «Моспінська» і №4-21, де є залишкові запаси вугілля. Ці підприємства будуть запропоновані інвесторам для взяття в концесію або для приватизації. Ті, яким доля не усміхнеться, перейдуть до Укрвуглереструктуризації. Друга група — це шахти, з якими інвестори вже працюють, — «Південнодонбаська» №3, ім. Скочинського і «Трудівська». Тут уже підготовлені документи з їх приватизації або передачі в концесію. І третій блок підприємств — це чотири шахти, які до 2015 року належить вивести на мінімальний рівень рентабельності, аби забезпечити їхню інвестиційну привабливість. Для цього там будуть введені в дію очисні забої. У першу чергу, готуємося це робити саме на шахтах ім. Челюскінців та ім. Калініна, які зараз простоюють.

    — Які напрямки програми вже починають втілюватися в життя?

    — Серед основних завдань, які сьогодні вирішує колектив компанії, — збільшення обсягів вуглевидобування на основі вдосконалення організації робіт, впровадження нової високопродуктивної видобувної і прохідницької техніки; підвищення якості видобутку й відвантаження продукції; вирішення соціальних питань; підвищення економічної ефективності роботи відокремлених вуглевидобувних підприємств компанії, зниження витрат на одиницю продукції, що видобувається. Перспективи є. І необхідно вкласти кошти, щоб підняти виробництво. Наприклад, наша слабкість у тому, що на кожній шахті (крім Скочинського і «Південнодонбаської» №3) тільки по одному очисному забою. Тому найменша аварійність одразу призводить до збою у видобутку. Треба щоб якнайменше діяло два очисних забої. А краще — три. У цьому напрямку активно працюємо з інвесторами.

    Державно-приватне підприємство

    — З ким із вітчизняних інвесторів компанія працює найактивніше і найефективніше?

    — Програма, яку ініціював Президент України, спрямована на те, аби знайти потужного якісного інвестора, який візьме підприємство під свою відповідальність, буде його інвестувати і відповідно піднімати видобуток вугілля. На сьогодні трудовими ресурсами галузь забезпечена. Потрібні кошти на реструктуризацію. У програмі, яку запропонував Президент, передбачене державно-приватне партнерство, коли за рахунок вкладення коштів у більш рентабельні об’єкти з’являється можливість поліпшити роботу інших. І компанії загалом. Воно вже відпрацьоване в деяких державних вугільних об’єднаннях, де частина підприємств віддана в оренду енергетичній компанії «ДТЕК». Ми також працюємо з цією потужною структурою. Вони вивчають наші шахти для того, щоб вкласти туди кошти і отримати вигідну віддачу. Реалізують на наших підприємствах одразу кілька інвестиційних проектів. Так, у третій східній лаві шахти ім. Скочинського був змонтований новий комбайн, а після капітального ремонту — сучасний німецький комплекс. До речі, враховуючи брак коштів на придбання нової техніки, перед нами стоїть завдання: зважаючи на модернізацію та капітальні ремонти, з максимальним ефектом використовувати наявне обладнання. З цим ми успішно впоруємося.

    Другий інвестиційний проект «ДТЕК» реалізовує на шахті «Південнодонбаська» №3, яка розташована у Вугледарі. Підприємство оснащене сучасною високопродуктивною технікою для очисних і підготовчих робіт, розробляє три вугільних пласти. Виробнича потужність шахти — 1 млн 200 тис. тонн вугілля на рік. Там змонтували не один, як планувалося, а за рахунок капремонтів і вишукування внутрішніх резервів одразу два очисних забої. Колектив піднявся. Люди повірили в себе. А запаси вугілля тут великі — вистачить на 120 років роботи. І вкладені кошти вже приносять солідну віддачу. Раніше на цій шахті було три очисних забої, і на кожному з них добували по тисячі тонн. Сьогодні там працює два забої, але ми за фінансової підтримки «ДТЕК» готуємо ще одну лаву.

    — З чим пов’язане виникнення ситуації, коли кількість очисних забоїв — не тільки у вас, а й на інших підприємствах галузі — пішла на спад?

    — Два десятиліття вугільна галузь відчуває постійний брак коштів на свій розвиток, на закупівлю нової техніки. Ось і виникла така ситуація, коли нові лави не готуються одночасно з роботою в діючих забоях. І виникають такі простої, як у нас сьогодні на шахтах ім. Челюскінців та ім. Калініна. Але ми постійно дбаємо, аби машини і механізми максимально відповідали вимогам сьогодення. Забої компанії оснащені сучасною високопродуктивною технікою нового покоління: комплексами 3КД90, 2КД-80; очисними та прохідницькими комбайнами різних типів. Ми добре усвідомили: головний стримуючий фактор у роботі — це коли виникають ситуації, що нічим працювати. І зі свого боку робимо все можливе, аби таких становищ ставало якомога менше. А бажання у людей працювати і довести, що ми можемо працювати добре, величезне. І компанія прагне йти своїм шахтарям назустріч.

    Нещодавно Донецька область відзначила 80-річчя свого утворення. В її гербі чорний колір символізує працю вугільників Донбасу, а гасло області «Можливість доведена справою» назавжди прийняте серцем кожного з 16 тисяч нинішніх шахтарів «ДВЕК». І гідно доведено старшими поколіннями, які ударно працювали тут у тоді ще об’єднанні «Донецьквугілля». 56 з них присвоєно високе звання Героя Соціалістичної Праці. І сьогодні в колективі компанії героїчну працю щодня демонструють кращі представники головної професії вугільного Донбасу — від генерального директора до прохідника і гірника очисного забою. Заради кращого майбутнього країни, задля зміцнення економічної потужності незалежної України.

    Анатолій БАС, Сергій МАРЧЕНКО для «Урядового кур’єра», Донецьк—Київ

    ДОСЬЄ «УК»

    Урядовий Кур'єр

    Рейтинг: 4.8/5, основан на 25 голосах.
    Нравится

    Это будет Вам интересно

    Уволен министр юстиции Украины

    Указом Президента Украины от 4 июля с. г. №361/2013 Александр Лавринович был уволен с должности министра юстиции Украины. В это же время Указом №362/2013 Президент Украины назначил на должность ...

    Про реєстрацію представника Політичної партії "Зелені" у Центральній виборчій комісії з правом дорадчого голосу, Центральна виборча комісія

    Про реєстрацію представника Політичної партії "Зелені" у Центральній виборчій комісії з правом дорадчого голосу До Центральної виборчої комісії надійшла заява Політичної партії "Зелені" разом з іншими документами щодо реєстрації Чернявського Володимира Федоровича представником цієї партії у Центральній виборчій комісії з правом дорадчого голосу.

    Главу бюджетного ведомства Франции подозревают в уклонении от уплаты налогов

    В отношении министра бюджета Франции Жерома Каюзака прокуратура Парижа начала предварительное расследование на предмет возможного уклонения от уплаты налогов. Глава бюджетного ведомства подозревается ...

    Про затвердження Каталогу можливостей України щодо підтримки міжнародних миротворчих операцій та навчань (Додатки 14-23), Міністерство оборони УкраїниДодаток 14

    Додаток 14 до Каталогу можливостей України( z1260-12 ) щодо підтримки міжнародних( z1260-12 ) миротворчих операцій та навчань( z1260-12 ) Додаток 15 до Каталогу можливостей України( z1260-12 ) щодо підтримки міжнародних( z1260-12 ) миротворчих операцій та навчань( z1260-12 )

    Об адвокате - устами Клиентов

    Друзья супер!!! Все что делаете для всех пользователей очень важно!!!

    Рекомендовано Адвокатом
    Телефон семейных адвокатов
    Статьи о семейном праве
    Стягнення заборгованості через суд

    Стягнення заборгованості через суд Часто стягнення заборгованості з боржника буде можливим здійснити лише після того, як було розглянуто та задоволено судом ...

    Розірвання шлюбу із засудженим, або ув'язненим

    Розірвання шлюбу із засудженим, або ув'язненим Сьогодні можна ініціювати «розділ» шлюбу з ув'язненим в суді, РАЦСі, якщо не мається спільних дітей.

    Консультации Адвоката
    Новости Семейного права
    Утверждена программа празднования Нового года ...

    Утверждена программа празднования Нового года в Киеве Мэр Киева Виталий Кличко утвердил программу празднования Нового года в столице. Об этом говорится в сообщении пресс-служба Киевской городской государственной администрации.

    Очільники вищих органів судової влади звернулися ...

    Очільники вищих органів судової влади звернулися до  Президента України та Голови Верховної Ради України У зв’язку із підготовкою внесення змін до бюджетного законодавства, в яких передбачається зарахування коштів від надходження судового збору до загального фонду державного бюджету, чим повністю ...

    Обладателем Кубка «Фемиды» стала команда Оболонского ..

    Обладателем Кубка «Фемиды» стала команда Оболонского райсуда г.Киева 13 декабря с. г. в преддверии Дня работников суда на территории учебно-тренировочной базы ФК «Динамо» состоялись финальные матчи и торжественное закрытие V турнира по мини-футболу среди команд судебных учреждений за Кубок «Фемиды». Турнир проводится под патронатом Совета судей Украины и Государственной судебной администрации (ГСА) Украины.

    77622d60ce9d54ae9fda0d258266067b