«А ЮНЕСКО хай зачекає!»

    «А ЮНЕСКО хай зачекає!»Останніми роками замість повномасштабних мурованих церков і соборів дедалі частіше зводять невеликі дерев’яні, виконані в традиціях минулих часів, церковці.

    Триває повернення до традиційного карпатського стилю у будівництві храмів. Їхнє призначення — спілкування з Богом, а не для вихваляння багатством і розкошами, чим нерідко грішать сучасники. Милими серцю здаються ці споруди з тесаної деревини. Не претендують на велич, а втілюють скромність, упокореність духу. Мабуть, тому й збереглися в такій кількості.

    Ще століття тому в краї за Карпатами налічувалося 800 дерев’яних церков. Тепер їх значно поменшало, хоча ще залишається близько ста. У відносно доброму стані — з десяток, решта потребують негайної реставрації або хоч надійної консервації. До кращих, заможніших часів.

    Зруби з дерева віряни ставили в Карпатах іще з тих часів, у які не засягає перо жодного літописця. Історія появи перших таких творінь майстрів ховається за пеленою часу.

    Із тих храмів, рік народження яких відомий достеменно, — Свято-Миколаївський у селі Колодне Тячівського району. Він пам’ятає ще 1470-й! Довгі роки не могла зрушитися з місця справа його порятунку. Нарешті реставрація розпочалася: допомогло американське Посольство в Україні. У 2008 році на надані ним 180 тисяч гривень замінили покрівлю, яка протікала. Утім, для завершення реставрації цього замало, тож Тячівська районна рада 2011-го запланувала 215 тисяч гривень на проектно-кошторисну документацію. Оскільки кошти, що йдуть на реставрацію пам’яток, потребують затвердження у столичному відомстві, надіслали їх туди. «Уже двічі нам приходила відмова, причому без пояснень», — бідкається голова Колодненської сільської ради Іван Кричфалушій.

    Колоденці дуже хочуть зберегти церкву-музей, однак самим узятися за реставраційні роботи не дозволяє… чиновник. Якщо й у Києві не всі усвідомлюють важливість порятунку пам’яток, то що казати про глибинку. Далекі від цього люди не в змозі оцінити справжню вартість минулих надбань, старожитностей.

    Важко навіть уявити, скільки залежить від самих релігійних громад! Скільки разів за бажанням священика старовинні «негарні» розписи замальовували сучасними «кращими»! Як часто віддавали старожитності на поталу «реставраторам», що відвозили їх до столиць без шансів на повернення! Бувало, що влаштовували й оборудки з цінними іконостасами. Про це можуть годинами розповідати мистецтвознавці, викладачі Закарпатського художнього інституту Михайло Сирохман і Михайло Приймич. Знають, яким був первісний вигляд давніх святинь, де він змінився через «удосконалення» чи через невігластво або відверту липкорукість конкретних осіб.

    На тлі всіх бід і проблем подією надзвичайної ваги стало внесення двох закарпатських церков до Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО — Струківської у селищі Ясіня на Рахівщині та святого Архістратига Михаїла в селі Ужок на Великоберезнянщині. Поряд із ними ще шість українських (на Львівщині та Івано-Франківщині разом) шедеврів давніх зодчих стали об’єктами світового значення.

    Храми перебуватимуть під особливою опікою, матимуть окреме фінансування. Але… Якщо в Ясінях світовому визнанню раді, то в Ужку — не дуже. Тут дзвіниці, яку обшили металом, слід повернути первісний вигляд — вкрити деревом.

    Раніше місцева громада оббила церкву зсередини пластиком — щоб не задувало. Експерти ЮНЕСКО категоричні: «Зніміть пластик». «Дерево під пластиком не дихає, псується! — каже сільський голова Михайло Лешко. — А ще бояться, що це буде музей. — Ми переконуємо у зворотному, та не всі хочуть слухати».

    Урядовий Кур'єр

    Рейтинг: 4.5/5, основан на 25 голосах.
    Нравится

    Это будет Вам интересно

    На Миколаївщині, скоївши наїзд на пішоходів, водій втік, покинувши напризволяще постраждалих

    Водій ВАЗівки, ввечері 5 липня в селі Мішково-Погорілове здійснив наїзд на двох літніх людей, які на узбіччі чекали пасажирський транспорт. Після чого втік з місця пригоди, покинувши й травмованих ...

    Після розлучення я світилася від отримання довгоочікуваної свободи

    У той момент я була вагітною. Розлучення вийшло оформити тільки влітку. Чоловік іноді приходив до мене.

    Шановні журналісти!

    12 лютого 2013 року, о 15 годині, у приміщенні Департаменту ДАІ МВС України (вул. Лукянівська, 62) відбудеться брифінг щодо змін до Правил дорожнього руху.

    Про внесення змін до Порядку складання кваліфікаційних екзаменів з іноземних мов, Міністерство закордонних справ України

    Зареєстровано в Міністерстві  юстиції України 26 липня 2013 р. за № 1263/23795 Про внесення змін до Порядку складання кваліфікаційних екзаменів з іноземних мов

    Об адвокате - устами Клиентов

    Этот интернет портал - супер очень много чего тут интересного и необходимого. Желаю держаться высоко и всего самого... Не снижайте планку!

    Рекомендовано Адвокатом
    Телефон семейных адвокатов
    Статьи о семейном праве
    Стягнення заборгованості через суд

    Стягнення заборгованості через суд Часто стягнення заборгованості з боржника буде можливим здійснити лише після того, як було розглянуто та задоволено судом ...

    Розірвання шлюбу із засудженим, або ув'язненим

    Розірвання шлюбу із засудженим, або ув'язненим Сьогодні можна ініціювати «розділ» шлюбу з ув'язненим в суді, РАЦСі, якщо не мається спільних дітей.

    Консультации Адвоката
    Новости Семейного права
    Утверждена программа празднования Нового года ...

    Утверждена программа празднования Нового года в Киеве Мэр Киева Виталий Кличко утвердил программу празднования Нового года в столице. Об этом говорится в сообщении пресс-служба Киевской городской государственной администрации.

    Очільники вищих органів судової влади звернулися ...

    Очільники вищих органів судової влади звернулися до  Президента України та Голови Верховної Ради України У зв’язку із підготовкою внесення змін до бюджетного законодавства, в яких передбачається зарахування коштів від надходження судового збору до загального фонду державного бюджету, чим повністю ...

    Обладателем Кубка «Фемиды» стала команда Оболонского ..

    Обладателем Кубка «Фемиды» стала команда Оболонского райсуда г.Киева 13 декабря с. г. в преддверии Дня работников суда на территории учебно-тренировочной базы ФК «Динамо» состоялись финальные матчи и торжественное закрытие V турнира по мини-футболу среди команд судебных учреждений за Кубок «Фемиды». Турнир проводится под патронатом Совета судей Украины и Государственной судебной администрации (ГСА) Украины.

    77622d60ce9d54ae9fda0d258266067b