Стосовно проведення нарахувань за природний газ та в межах компетенції, Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері енергетикиНАЦІОНАЛЬНА КОМІСІЯ, ЩО ЗДІЙСНЮЄ ДЕРЖАВНЕ РЕГУЛЮВАННЯ У СФЕРІ ЕНЕРГЕТИКИ

ЛИСТ

  1. 19.03.2013  № 1917/16/47-13
  2. Львівське міське комунальне підприємство «Львівтеплоенерго»

    Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики, (далі — НКРЕ) розглянула ваш лист від 25.01.2013 № 152/16-1 щодо надання роз’яснень з питань застосування норм законодавства стосовно проведення нарахувань за природний газ та в межах компетенції повідомляє наступне.

    Відповідно до положень пункту 1.3 Правил користування природним газом для юридичних осіб( z1715-12 ), затверджених постановою НКРЕ від 13.09.2012 № 1181, зареєстрованих в Міністерстві юстиції України 11 жовтня 2012 р. за № 1715/22027 (далі — Правила):

    засіб вимірювальної техніки (далі — ЗВТ) — технічний засіб, який застосовується під час вимірювань і має нормовані метрологічні характеристики;

    комерційний вузол обліку газу — вузол обліку, що застосовується для проведення комерційних розрахунків при здійсненні транспортування, розподілу та постачання природного газу.

    Згідно з пунктами 3.1( z1715-12 ), 3.3 Правил( z1715-12 ) об'єкти газоспоживання споживача мають бути забезпечені комерційним вузлом обліку природного газу для визначення обсягів споживання/розподілу/транспортування природного газу в точках вимірювання та складання комерційного обліку газу для проведення розрахунків.

    Для визначення обсягу споживання/розподілу/транспортування природного газу приймаються дані комерційного вузла обліку газу газорозподільного/ газотранспортного підприємства.

    У разі відсутності вузла обліку газу в газорозподільного/газотранспортного підприємства приймаються дані комерційного вузла обліку газу споживача.

    Взаємовідносини між газотранспортним підприємством та споживачем (субспоживачем), які виникають при здійсненні приймання-передачі природного газу на газорозподільних станціях (далі — ГРС), регулюються технічною угодою про умови приймання-передачі кількості газу на ГРС (далі — Технічна угода).

    Пунктами 3.5.1.( z1715-12 ), 3.5.2. Правил( z1715-12 ) передбачено, що до складу вузлів обліку з використанням методу змінного перепаду тиску входять:

  3. стандартний звужувальний пристрій;
  4. вимірювальний трубопровід з прямими ділянками, розташованими між звужувальним пристроєм і місцевими опорами;

  5. засоби вимірювальної техніки перепаду тиску на звужувальному пристрої та параметрів газу;
  6. обчислювачі об'єму газу;
  7. лінії зв'язку і допоміжні засоби.
  8. До складу вузлів обліку з використанням лічильника газу та коректора входять:

  9. лічильник газу;
  10. коректор об'єму газу, що складається з обчислювача коректора, вимірювальних перетворювачів тиску та/або температури газу;

    вимірювальний трубопровід з прямими ділянками, розташованими безпосередньо до і після лічильника газу;

  11. лінії зв'язку між складовими комплексу та допоміжні пристрої до ліній зв'язку.
  12. Згідно з пунктом 3.12.2. Правил( z1715-12 ) перерахунки обсягу споживання/розподілу/транспортування природного газу проводяться у випадках:

  13. тимчасової відсутності ЗВТ (зняття ЗВТ на періодичну чи позачергову повірку, ремонт, експертизу);
  14. непридатності до застосування (несправності) ЗВТ за результатами експертизи, повірки та/або технічної перевірки вузла обліку;

    наявності аварійних ситуацій, що зареєстровані у роздрукованих звітах обчислювачів та обчислювачів коректорів, інші несправності ЗВТ, що впливають на облік газу;

  15. пропущення строків повірки ЗВТ.
  16. Відповідно до пунктів 3.12.4.( z1715-12 ), 3.12.5. Правил( z1715-12 ) якщо власником комерційного вузла обліку газу є споживач, перерахунки обсягу споживання/розподілу/транспортування природного газу за період відсутності (несправності) ЗВТ здійснюються газорозподільним/газотранспортним підприємством за показами дублюючого вузла обліку, а у разі відсутності дублюючого вузла обліку — за проектною номінальною потужністю неопломбованого газового обладнання (до якого здійснюється газопостачання) з урахуванням кількості годин роботи газового обладнання споживача.

    Якщо власником комерційного вузла обліку газу є газорозподільне/газотранспортне підприємство, перерахунки обсягу споживання/розподілу/транспортування природного газу за період несправності (відсутності) ЗВТ здійснюються на підставі даних дублюючих вузлів обліку споживача. У разі відсутності дублюючих вузлів обліку — розрахунковим методом відповідно до умов договору. У розрахунках можуть використовуватися дані показів ЗВТ попередніх періодів, режимні карти газоспоживаючого обладнання, питомі витрати газу на одиницю виробленої продукції тощо.

    Якщо порушень у роботі ЗВТ за результатами позачергової повірки або експертизи ЗВТ не виявлено у всіх випадках обсяг споживання/розподілу/транспортування природного газу за період відсутності ЗВТ розраховується за середньогодинними або середньодобовими даними попередніх п'яти аналогічних періодів.

    За наявності виявлених та документально підтверджених фактів втручання в роботу ЗВТ, що призвело до викривлення результатів вимірювань обсягу споживання/розподілу/транспортування газу, здійснюється відповідний перерахунок згідно з підпунктами 3.12.3( z1715-12 ), 3.12.4 Правил( z1715-12 ).

    Таким чином, у разі виходу з ладу одного з ЗВТ (у тому числі коректора газу), що входить до складу комерційного вузла обліку або зняття цього ЗВТ на повірку, розрахунки споживання природного газу за період відсутності (несправності) ЗВТ мають здійснюватися відповідно до вищенаведеного.

    Член Комісії

    В. Меркушов

    Юридичний портал Справедливість

    Рейтинг: 4.7/5, основан на 25 голосах.
    Нравится

    Это будет Вам интересно

    Супербасейн для «спального» району

    Програма Місто без околиць, якою в Донецьку передбачено якомога більше уваги приділяти розвитку віддалених спальних районів, дала змогу ввести в експлуатацію черговий соціальний обєкт.

    Щодо внесення змін доТарифної політики залізниць держав - учасниць Співдружності Незалежних Держав на перевезення вантажів у міжнародному сполученні на 2013 фрахтовий рік, Державна адміністрація залізничного транспорту України

    ДП "Український державний розрахунковий центр міжнародних перевезень" ТОВ НВФ "ТМСофт" ДП "Український транспортно-логістичний центр" Головному інформаційно-обчислювальному центру Укрзалізниці

    Про усунення порушень Умов та Правил здійснення підприємницької діяльності з постачання електричної енергії за нерегульованим тарифом ТОВ «Седанко», Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики

    Про усунення порушень Умов та Правил здійснення підприємницької діяльності з постачання електричної енергії за нерегульованим тарифом ТОВ «Седанко»

    Столичные ГАИ-шники составили 18 протоколов на чиновников "Киевтранспарксервис"

    В настоящее время в Киеве существует насущная необходимость решить вопрос с нарушением правил парковки транспортных средств, особенно в центральной части города.

    Об адвокате - устами Клиентов

    Вы супер!!! Все что делаете для нас вне всякого сомнения- необходимо!!!

    Рекомендовано Адвокатом
    Телефон семейных адвокатов
    Статьи о семейном праве
    Стягнення заборгованості через суд

    Стягнення заборгованості через суд Часто стягнення заборгованості з боржника буде можливим здійснити лише після того, як було розглянуто та задоволено судом ...

    Розірвання шлюбу із засудженим, або ув'язненим

    Розірвання шлюбу із засудженим, або ув'язненим Сьогодні можна ініціювати «розділ» шлюбу з ув'язненим в суді, РАЦСі, якщо не мається спільних дітей.

    Консультации Адвоката
    Новости Семейного права
    Утверждена программа празднования Нового года ...

    Утверждена программа празднования Нового года в Киеве Мэр Киева Виталий Кличко утвердил программу празднования Нового года в столице. Об этом говорится в сообщении пресс-служба Киевской городской государственной администрации.

    Очільники вищих органів судової влади звернулися ...

    Очільники вищих органів судової влади звернулися до  Президента України та Голови Верховної Ради України У зв’язку із підготовкою внесення змін до бюджетного законодавства, в яких передбачається зарахування коштів від надходження судового збору до загального фонду державного бюджету, чим повністю ...

    Обладателем Кубка «Фемиды» стала команда Оболонского ..

    Обладателем Кубка «Фемиды» стала команда Оболонского райсуда г.Киева 13 декабря с. г. в преддверии Дня работников суда на территории учебно-тренировочной базы ФК «Динамо» состоялись финальные матчи и торжественное закрытие V турнира по мини-футболу среди команд судебных учреждений за Кубок «Фемиды». Турнир проводится под патронатом Совета судей Украины и Государственной судебной администрации (ГСА) Украины.

    77622d60ce9d54ae9fda0d258266067b