Куди «ховаються» трансгени

    Куди «ховаються» трансгени

    Майже чверть українців досі не знають, що таке генетично-модифіковані організми

    Шкодять генетично-модифіковані організми нашому здоров’ю чи не шкодять, науці поки що достеменно не відомо. Так само як українським споживачам не відомо, скільки насправді щодня вони з’їдають ГМО і в яких продуктах «ховаються» ці організми. Проте наслухавшись «страшилок», деякі покупці настільки перейнялися проблемою трансгенів, що навіть воду купують лише «чисту». Хоч у воді ГМО в принципі не може бути. Разом із тим, є й такі, хто не може похвалитися такою обізнаністю. Як показало нещодавнє дослідження, 23% українців не знають, що таке ГМО. Проте 74% опитаних знають про трансгени. Цікаво, що 80% респондентів вважають, що продукти з ГМО точно небезпечні, і лише 11% переконані у їх безпечності. При виборі продуктів харчування 45% українців час від часу звертають увагу на маркування продуктів і наявність позначки на етикетці: з ГМО продукт чи ні, а 27% взагалі ніколи не цікавляться такою інформацією.

    Також 80% опитаних погоджуються з тим, що в Україні більшість продуктів у своєму складі містять трансгенні організми і лише 16% упевнені у зворотному. Такі результати дослідження нещодавно оголосив відомий соціолог Євген Копатько.

    На запитання щодо того, в яких продуктах — заморських чи українських — найбільше міститься ГМО, 28% опитаних вважають, що ці «організми» переважають в імпорті, а 19% — що трансгенів більше у вітчизняних. 45% вважає, що ГМО є в обох видах продуктів. Варто зауважити, що дослідження проводили з 1 по 12 грудня 2012 року методом особистого опитування в 24 областях України, під час якого було опитано 2176 чоловік.

    — Українці вважають, якщо в продуктах є крохмаль, тож там є й ГМО, — зазначає аналітик консалтингової компанії «ААА» Марія Колесник. — Я можу впевнено сказати, що генетично-модифікованих організмів тварин в Україні просто немає. І у світі в промисловому виробництві це практично ніде не використовують. Сьогодні щодо наявності ГМО може йтись тоді, коли ми говоримо про такі рослини, як соя, кукурудза, картопля. Жодна людина в Україні не може вирахувати, чи їла вона модифіковану продукцію. В Україну не дозволено завозити насіння ГМО-рослин, тому офіційно у нас трансгенні овочі та фрукти не вирощують.

    Також експерт зауважила, якщо в Україні й вирощують гібриди, то вони не є гібридами першого покоління.

    — Можливо, на самому початку, коли розробляли гібрид, використовували генну інженерію, але потім насіння було зібране звичайним методом. Тож якщо його вирощують на наших землях, то, згідно з вітчизняним законодавством, воно не генетично-модифіковане, — акцентує Марія Колесник.

    Урядовий Кур'єр

    Рейтинг: 4.7/5, основан на 25 голосах.
    Нравится

    Это будет Вам интересно

    Про внесення змін до величини інвестиційної складової тарифу продажу електричної енергії в Оптовий ринок електричної енергії України ПАТ "ДТЕК Дніпроенерго", Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики

    Про внесення змін до величини інвестиційної складової тарифу продажу електричної енергії в Оптовий ринок електричної енергії України ПАТ "ДТЕК Дніпроенерго"

    Про офіційні (облікові) курси банківських металів, Національний банк України

    Національний банк України 01.02.2013 встановлює офіційні (облікові) курси банківських металів Код цифровий Код літерний Кількість унцій Назва Облікові курси

    Про затвердження Правил використання корисних властивостей лісів, Міністерство аграрної політики та продовольства України

    Зареєстровано в Міністерстві юстиції України 5 вересня 2012 р. за № 1536/21848 Про затвердження Правил використання корисних властивостей лісів Відповідно до пункту 49 Порядку спеціального використання лісових ресурсів ( 761-2007-п ), затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 23 травня 2007 р. № 761, підпункту 7.174 пункту 4 Положення про Міністерство аграрної політики та продовольства України( 500/2011 ), затвердженого Указом Президента України від 23 квітня 2011 р. № 500, та підпункту 3 пункту 10 Положення про Державне агентство лісових ресурсів України ( 458/2011 ), затвердженого Указом Президента України від 13 квітня 2011 р. № 458, НАКАЗУЮ:

    Про видачу ліцензії з виробництва електричної енергії ТОВ "ВКФ "ЛІГЕНА", Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики

    Про видачу ліцензії з виробництва електричної енергії ТОВ "ВКФ "ЛІГЕНА" Згідно з повноваженнями, наданими Законом України "Про електроенергетику"( 575/97-ВР ), Указом Президента України від 23.11.2011 № 1059( 1059/2011 ) "Про Національну комісію, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики", Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики, ПОСТАНОВЛЯЄ:

    Об адвокате - устами Клиентов

    Весьма оригинальный, интересный и абсолютно не похожий на другие сайт! Хочется поддержать Вас финансово. Как это можно сделать?

    Рекомендовано Адвокатом
    Телефон семейных адвокатов
    Статьи о семейном праве
    Стягнення заборгованості через суд

    Стягнення заборгованості через суд Часто стягнення заборгованості з боржника буде можливим здійснити лише після того, як було розглянуто та задоволено судом ...

    Розірвання шлюбу із засудженим, або ув'язненим

    Розірвання шлюбу із засудженим, або ув'язненим Сьогодні можна ініціювати «розділ» шлюбу з ув'язненим в суді, РАЦСі, якщо не мається спільних дітей.

    Консультации Адвоката
    Новости Семейного права
    Утверждена программа празднования Нового года ...

    Утверждена программа празднования Нового года в Киеве Мэр Киева Виталий Кличко утвердил программу празднования Нового года в столице. Об этом говорится в сообщении пресс-служба Киевской городской государственной администрации.

    Очільники вищих органів судової влади звернулися ...

    Очільники вищих органів судової влади звернулися до  Президента України та Голови Верховної Ради України У зв’язку із підготовкою внесення змін до бюджетного законодавства, в яких передбачається зарахування коштів від надходження судового збору до загального фонду державного бюджету, чим повністю ...

    Обладателем Кубка «Фемиды» стала команда Оболонского ..

    Обладателем Кубка «Фемиды» стала команда Оболонского райсуда г.Киева 13 декабря с. г. в преддверии Дня работников суда на территории учебно-тренировочной базы ФК «Динамо» состоялись финальные матчи и торжественное закрытие V турнира по мини-футболу среди команд судебных учреждений за Кубок «Фемиды». Турнир проводится под патронатом Совета судей Украины и Государственной судебной администрации (ГСА) Украины.

    77622d60ce9d54ae9fda0d258266067b