Паляниця з начинкою

    Паляниця з начинкоюЗДОРОВ’Я

    Хліб варто випікати з йодованою сіллю, але її кількість бажано зменшити

    Катерина БРАТКО для «Урядового кур’єра»

    На жаль, вже ні для кого не секрет, що в Україні актуальна проблема йододефіциту. Особливо це стосується західних регіонів нашої країни. Найбільше страждають від нестачі йоду діти. Цю проблему не можна недооцінювати. Останні дослідження доводять, що нестача йоду в дитячому організмі — одна з причин погіршення розумових здібностей і незворотних ушкоджень мозку. Без достатньої кількості йоду підлітки втрачають 10—15 пунктів IQ, а дорослі відчувають млявість і гірше працюють.

    — Уже доведено, що нестача йоду в дитячому організмі може спровокувати затримку розумового розвитку, — застерігає головний позаштатний дієтолог МОЗ України Олег Швець. — Щороку приблизно у третини новонароджених діагностують нестачу йоду. Тож жінкам, які планують вагітність, потрібно стежити за його кількістю в організмі. Якщо йоду не вистачає, слід вживати продукти, багаті на йод, приміром рибу та морепродукти. Якщо немає можливості їх їсти, можна замінити риб’ячим жиром.

    Нещодавно до боротьби з йододефіцитом долучилися деякі пекарі. Вони почали випікати хліб із додаванням йодованої солі. Завдяки такій добавці хліб буде вищої якості та й ще корисний для здоров’я.

    І це не дивно, адже йодованій солі надають перевагу пекарі багатьох країн, оскільки саме йод сприяє поліпшенню якості тіста і виробу, підвищує його мікробіологічну чистоту, знижує ризик пліснявіння. Водночас хліб із вмістом йодованої солі — один із найефективніших засобів масової профілактики йодного дефіциту.

    — Якщо в організмі людини бракує йоду, тоді її інтелектуальні здібності погіршуються, — зазначає Ребекка Спорер, представник Глобального альянсу з поліпшення харчування. — А це в сучасному суспільстві основа особистої успішності й рушійна сила економічного розвитку. Тож сьогодні необхідно замислитися над тим, як компенсувати природний дефіцит йоду в організмі.

    У більш ніж 130 країнах уже успішно компенсують йододефіцит за допомогою йодованої солі. Проте в Україні на законодавчому рівні досі не впроваджено універсального йодування солі та не визначено її використання у харчовій промисловості, тому все, що робиться, — ініціатива бізнесменів.

    Збільшення кількості свідомих виробників, які дбають про здоров’я українців, схвально оцінила й голова представництва Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні Юкіе Мокуо.

    — В СНД залишилося тільки дві країни, в яких держава досі не захистила населення від загроз йододефіциту: Україна та Росія, — зазначила Юкіе Мокуо. — Тому ми закликаємо державу якомога швидше прийняти відповідні рішення.

    Проте Олег Швець зауважує, що українцям варто уважніше ставитися до кількості солі, яку вони зазвичай вживають.

    Урядовий Кур'єр

    Рейтинг: 4.8/5, основан на 25 голосах.
    Нравится

    Это будет Вам интересно

    Про внесення змін до величини інвестиційної складової тарифу ТОВ "ДТЕК Східенерго", Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики

    Про внесення змін до величини інвестиційної складової тарифу ТОВ "ДТЕК Східенерго" Відповідно до Закону України "Про електроенергетику" ( 575/97-ВР ), Указу Президента України від 23.11.2011 № 1059 ( 1059/2011 ) "Про Національну комісію, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики", розпорядження Кабінету Міністрів України від 08.09.2004 № 648-р( 648-2004-р ) "Про заходи щодо реконструкції та модернізації теплоелектростанцій та теплоелектроцентралей у період до 2020 року" (зі змінами, унесеними розпорядженням Кабінету Міністрів України від 18.06.2008 № 850-р), наказу Міністерства палива та енергетики України від 24.05.2006 № 183( z0701-06 ) "Про затвердження Порядку підготовки та фінансування проектів з метою реалізації плану реконструкції та модернізації теплових електростанцій", зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 13.06.2006 за № 701/12575, Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики, ПОСТАНОВЛЯЄ:

    Крымчане могут оформлять Шенгенские визы только в Киеве

    Визы в страны Шенгенского соглашения жители Крыма смогут оформить только в Киеве. Об этом сообщили в Посольстве Германии в Киеве. «Это касается заявителей, местом жительства которых является Крым, независимо от того, имеют ли они украинский паспорт или паспорт выдан на законных основаниях третьей страной», — уточняется на официальном сайте немецкого представительства.

    Антикоррупционный закон приблизит Украину к безвизовому режиму с ЕС, – Минюст

    Верховный Совет Украины принял за основу проект Закона «О внесении изменений в некоторые законодательные акты Украины в сфере государственной антикоррупционной политики в связи с выполнением ...

    Про затвердження Положення про Єдину спортивну класифікацію України, Міністерство освіти і науки, молоді та спорту України

    Зареєстровано у Міністерстві юстиції України 11 січня 2013 р. за № 106/22638 Про затвердження Положення про Єдину спортивну класифікацію України

    Об адвокате - устами Клиентов

    Этот интернет портал не просто лучший друг - ваш интернет проект, - родственник для всех, кто живёт новыми видеоидеями!

    Рекомендовано Адвокатом
    Телефон семейных адвокатов
    Статьи о семейном праве
    Стягнення заборгованості через суд

    Стягнення заборгованості через суд Часто стягнення заборгованості з боржника буде можливим здійснити лише після того, як було розглянуто та задоволено судом ...

    Розірвання шлюбу із засудженим, або ув'язненим

    Розірвання шлюбу із засудженим, або ув'язненим Сьогодні можна ініціювати «розділ» шлюбу з ув'язненим в суді, РАЦСі, якщо не мається спільних дітей.

    Консультации Адвоката
    Новости Семейного права
    Утверждена программа празднования Нового года ...

    Утверждена программа празднования Нового года в Киеве Мэр Киева Виталий Кличко утвердил программу празднования Нового года в столице. Об этом говорится в сообщении пресс-служба Киевской городской государственной администрации.

    Очільники вищих органів судової влади звернулися ...

    Очільники вищих органів судової влади звернулися до  Президента України та Голови Верховної Ради України У зв’язку із підготовкою внесення змін до бюджетного законодавства, в яких передбачається зарахування коштів від надходження судового збору до загального фонду державного бюджету, чим повністю ...

    Обладателем Кубка «Фемиды» стала команда Оболонского ..

    Обладателем Кубка «Фемиды» стала команда Оболонского райсуда г.Киева 13 декабря с. г. в преддверии Дня работников суда на территории учебно-тренировочной базы ФК «Динамо» состоялись финальные матчи и торжественное закрытие V турнира по мини-футболу среди команд судебных учреждений за Кубок «Фемиды». Турнир проводится под патронатом Совета судей Украины и Государственной судебной администрации (ГСА) Украины.

    77622d60ce9d54ae9fda0d258266067b