Історичне обличчя міста стирає час

    Історичне обличчя міста стирає часІСТОРІЯ — СУЧАСНІСТЬ

    Творіння знаменитого архітектора Городецького у Черкасах потрібно негайно рятувати

    Якось один із колекціонерів приніс листівки з фотографіями старих Черкас. Як же цікаво було роздивлятися вулиці та площі, якими ходили наші предки! Гортаючи такі раритети, ще більше усвідомлюєш, наскільки невблаганний час. Він кладе свою печать на всі куточки історичного минулого, змінює архітектурне обличчя міста до невпізнанності і залишає свій відбиток на всіх без винятку будівлях — навіть якщо до їх створення «приклав руку» всесвітньо відомий архітектор Владислав Городецький.

    Навішавши на архітектурну пам'ятку ліхтарі, бізнесмени вважають, що зробили все для її збереження. Фото Сергія КРИНИЦІ

    Спорудивши в Україні понад 30 будівель, він віддав належне й Шевченковому краю. Достеменно відомо, що саме він будував гімназії в Умані та Черкасах. Та й кілька інших споруд, зведених у роки перебування знаменитого зодчого в цих краях, зазнали впливу його архітектурного бачення. І хоч автор знаменитого київського «Будинку з химерами» у своїх проектах не завжди віддавався невтримному польоту фантазії, все-таки його будівлі одразу вгадуються за стилем, якому притаманні модерн і особлива вишуканість. Кожна споруда ввібрала жагучий темперамент свого творця, його естетику. Черкаси зобов’язані Городецькому спорудженням вишуканого приміщення у стилі модерн для жіночої гімназії, церкви, земського громадського банку, різноманітних торговельних приміщень.

    Нині ці примітні споруди далеко не в найкращому стані. Як кажуть представники місцевої влади, їм зараз просто не до них. Приміром, від колишнього Рибного ряду, збудованого за ескізом Владислава Городецького на початку минулого століття, вже мало що лишилося. І тільки одиниці серед місцевих знають, що живуть поряд із пам’яткою архітектури початку двадцятого століття. Перехожі не помічають напису, що сховався за бур’янами. А тим часом на ньому й дату можна прочитати — 1909 — і викарбувані слова «Рыбный рядъ». Нині приміщення використовується як склад, нікому немає діла до його походження. Хоча, як вважають історики, ця споруда в центрі міста, поблизу якої колись був Михайлівський ринок, є живим свідком не такої вже й сивої давнини, коли тут велася жвава торгівля, вирувало життя.

    Інші споруди зовні в дещо кращому стані, але тільки завдяки орендарям, які експлуатують їх та зберігають, як можуть. Приміром, приміщення колишнього громадського банку, незважаючи на зусилля редакції газети «Черкаський край», яка самотужки підтримує його, потребує серйозного капітального ремонту. Бізнесова структура, яка за згоди місцевої влади збудувала на першому поверсі ресторан, замість того, аби допомогти в ремонті архітектурної пам’ятки історії, спотворює її прибудовою літнього залу для своїх завсідників. І це попри меморіальну табличку на стіні, яка вказує, що у будинку працював видатний поет сучасності Василь Симоненко, тут розміщений кабінет-музей поета і журналіста. Потребує капітального втручання ремонтників і приміщення колишньої жіночої урядової гімназії у самому центрі міста, де нині Центр дитячої та юнацької творчості.

    Як пояснює головний архітектор Черкас Микола Упир, до масштабної реконструкції творінь славетного зодчого досі не доходили ні руки, ні гроші. На реставрацію знадобиться кільканадцять мільйонів гривень. Де їх узяти? Однак втрачати надії не слід. Щось знайдуть у місцевих бюджетах, чимось допоможуть підприємці.

    Як запевнив перший заступник міського голови Черкас Віктор Беззубенко, черкаські пам’ятки архітектури будуть збережені. До того ж реставрації і відновлення потребують не лише будівлі Городецького. Потребує реконструкції центральна частина міста, вулиця Хрещатик та інші не менш цінні об’єкти обласного центру. У свою чергу голова облдержадміністрації Сергій Тулуб зобов’язав долучити до вирішення цієї проблеми і представників місцевого бізнесу.

    Урядовий Кур'єр

    Рейтинг: 4.9/5, основан на 25 голосах.
    Нравится

    Это будет Вам интересно

    Сонячна енергетика освоює південні степи

    Протягом 2011 року Україна стала центром уваги світової громадськості в звязку з реалізацією великомасштабних проектів у сфері поновлюваної енергетики, що дало змогу суттєво зменшити енергодефіцитність ...

    «Відкрите небо»: як сніг на голову?

    Наступний раунд переговорів щодо єдиного повітряного простору з ЄС відбудеться у травні. Про це повідомив заступник голови Державіаслужби Олександр Гречко під час круглого столу Комерційна авіація: ...

    Чим грітимемося, коли cкінчиться газ?

    Уже в найближчому майбутньому дахи і стіни всіх будівель що в місті, що в селі будуть усуціль вкриті панелями сонячних батарей. У цьому впевнені учасники прес-клубу Сонячна енергетика для агропромислового ...

    Ушел из жизни председатель Апелляционного суда Тернопольской области Н.Коломиец

    На 63-м году ушел из жизни председатель Апелляционного суда Тернопольской области Николай Владимирович Коломиец.

    Об адвокате - устами Клиентов

    Влюбилась в Ваш сайт!!! Какие же Вы просто молодцы!!! Сильно хочу пожелать Вам творческих успехов!

    Рекомендовано Адвокатом
    Телефон семейных адвокатов
    Статьи о семейном праве
    Стягнення заборгованості через суд

    Стягнення заборгованості через суд Часто стягнення заборгованості з боржника буде можливим здійснити лише після того, як було розглянуто та задоволено судом ...

    Розірвання шлюбу із засудженим, або ув'язненим

    Розірвання шлюбу із засудженим, або ув'язненим Сьогодні можна ініціювати «розділ» шлюбу з ув'язненим в суді, РАЦСі, якщо не мається спільних дітей.

    Консультации Адвоката
    Новости Семейного права
    Утверждена программа празднования Нового года ...

    Утверждена программа празднования Нового года в Киеве Мэр Киева Виталий Кличко утвердил программу празднования Нового года в столице. Об этом говорится в сообщении пресс-служба Киевской городской государственной администрации.

    Очільники вищих органів судової влади звернулися ...

    Очільники вищих органів судової влади звернулися до  Президента України та Голови Верховної Ради України У зв’язку із підготовкою внесення змін до бюджетного законодавства, в яких передбачається зарахування коштів від надходження судового збору до загального фонду державного бюджету, чим повністю ...

    Обладателем Кубка «Фемиды» стала команда Оболонского ..

    Обладателем Кубка «Фемиды» стала команда Оболонского райсуда г.Киева 13 декабря с. г. в преддверии Дня работников суда на территории учебно-тренировочной базы ФК «Динамо» состоялись финальные матчи и торжественное закрытие V турнира по мини-футболу среди команд судебных учреждений за Кубок «Фемиды». Турнир проводится под патронатом Совета судей Украины и Государственной судебной администрации (ГСА) Украины.

    77622d60ce9d54ae9fda0d258266067b